•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bašta Fest – Izveštaj sa drugog festivalskog dana

Drugog dana 9. Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, u petak 1. jula prikazano je osam ostvarenja autora i autorki iz devet zemalja. Na sceni Open Air Borići mnogobrojna publika je u programskom bloku “Iz prve” gledala filmove “Severni pol” (rediteljka Marija Apcevska), “Krotki” (Jovan Dimoski), “Naš prvi pokušaj” (Sara Grgurić) i Atomska porodica (Faustine Crespy). U programskom bloku “Tektonske promene” prikazani su filmovi “Zamka” (Anastasia Veber), “Poljubi me” (Laetitia Mallette), “Rebra” (Gvozden Ilić), “Dora” (Johanne Delachair) i “Svitanje” (Leonor Noivo).

Mlada kanadska rediteljka Laetitia Mallette, autorka filma “Poljubi me”, na Bašta Festu imala je međunarodnu premijeru svog ostvarenja. O tome kako se odlučila za dalek put u Srbiju, ona je rekla: “Moj distributer i ja smo bili veoma srećni što je film selektovan, iako se radi o drugoj zemlji a naš film je na francuskom. Takođe, film se našao među 25 odabranih u konkurenciji 700 filmova, pa je i to bio razlog mog dolaska na Bašta Fest”.

Glumica Anita Ognjanović predstavila se ulogom u filmu “Krotki” reditelja Jovana Dimoskog: “Radi se o vrlo specifičnom scenariju, u koji sam se zaljubila čim sam ga pročitala. Stopila sam se sa svim likovima, jer se praktično radi o deci koja tek stupaju u svet odraslih, ali su i odrasli u okolnostima gde nisu imali podršku roditelja i društva. Oni se snalaze sami i dešavaju im se ključne stvari u tom momentu života”. O svom povratku na Bašta Fest, gde je prošle godine dobila nagradu za najbolju glumicu, Anita je rekla: “Imam osećaj kao da je prošlo tek mesec dana od tad. Nosim najlepša sećanja i uvek ću se rado vraćati ovde”.

U takmičarskom programu festivala je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega pet domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U četiri dana publika ima priliku priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, među kojima je 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona. Glavni žiri čine Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske.

Muzički program devetog Bašta Festa, koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti, predstavlja najoriginalnija imena domaće klupske scene, a na zatvaranju će nastupiti sve popularniji beogradski bend KOIKOI, čiji je član i glumac Marko Grabež. Muzički program se održava u parku „Borići“, počinje odmah nakon projekcija filmova, oko ponoći, svake noći u toku trajanja festivala.

Bašta Fest, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je i BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg će se okupiti mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Foto: Milena Arsenić i Vuk Papić

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....