•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Barton Fink (1991)

Barton Fink je film braće Coen iz 1991. Govori o Bartonu Finku (John Turturro), mladom strastvenom i pomalo čudnom piscu drama o društvenoj realnosti s početka četrdesetih čiji je razlog za življenje "stvoriti pozorište za običnog čoveka", ali koji pati od autorske blokade i ne može se povezati s "običnim čovekom".

Enigmatična priča filma interpretirana je kao istraživanje kreativnog dela, satira Hollywooda, herojska potraga u stilu Josepha Campbella ili čak alegorija na uspon nacizma. Braća Coen u svojem su stilu ostali tajanstveni po tom pitanju.

Barton Fink osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu jednoglasnom odlukom, kao i nagrade za najboljeg reditelja i najboljeg glumca. Bio je to jedini film u istoriji festivala koji je pokupio ta tri priznanja. Kritičari su hvalili glumu Michaela Lernera u ulozi egoističnog filmskog producenta Jacka Lipnicka, a donela mu je i nominaciju za Oscar za najboljeg sporednog glumca. Film je bio nominovan i za Oscar za najbolju scenografiju i kostimografiju.

Barton Fink je dramaturg i scenarista delimično inspirisan likom i delom dramaturga iz tridesetih Cliffordom Odetsom. Nakon uspeha debitantske drame na Broadwayu, Bare Ruined Chiors, Fink se preseljava iz rodnog New Yorka u Los Angeles kako bi radio kao scenarista pod ugovorom za Jacka Lipnicka, šefa filmskog studija Capitol Pictures, čiji je lik utemeljen na Louisu B. Mayeru iz MGM-a. Fink se useljava u otrcani Hotel Earle i počne da radi na scenariju za B-film s Wallaceom Beeryjem o profesionalnom rvanju. Ali, oseća se klaustrofobično i počne doživljavati autorsku blokadu. Njegov komšija Charlie Meadows, koji se opisuje kao prodavač osiguranja, često upada u Finkovu sobu uveče kako bi porazgovarali. Iako Fink tvrdi kako je fasciniran "običnim čovekom", često doživljava Charlieja kao nepozvanog uljeza. Kasnije postaju prijatelji, a Barton daje Charlieju adresu svojih roditelja u New Yorku.

Kako se Fink trudi da reši svoju blokadu, često se zagledava u sliku koja visi na zidu njegove hotelske sobe. Njegov producent, Ben Geisler predloži mu da zamoli nekog scenaristu za savet, a Burton naleti na W.P. "Billa" Mayhewa, hvaljenog romanopisca koji sada piše scenarije za filmove...

Coenovi tvrde kako je film inspirisan napadom autorske blokade od koje su patili tokom pisanja scenarija za Millerovo raskršće. Inspirirala ih je City of Nets: A Portrait of Hollywood Otta Friedricha, knjiga o istoriji filma u tridesetim i četrdesetima s naglaskom na mnoge nemačke emigrante u Los Angelesu i roman Jima Thompsona A Hell of a Woman, koji je inspirisao temu hotela kao broda duhova. Barton je bio temeljen na Cliffordu Odetsu, jevrejsko-američkom piscu levičarskih drama koji je otišao u Hollywood kako bi pisao scenarije.

W.P. Mayhew je kombinacija romanopisaca 'Izgubljene generacije' Williama Faulknera i F. Scotta Fitzgeralda, koji su otišli u Hollywood kako bi pisali scenarije za filmove, ponajviše zbog finansijskih problema, samo kako bi se borili sa zalazom karijera i alkoholizmom. Faulkner je čak radio, iako je ostao nepotpisan, na rvačkom filmu nazvanom Flesh u kojem je nastupio Wallace Beery.

Kao i za sve filmove braće Coen, muziku je komponovao Carter Burwell. Moderna klasična muzika je u prirodi eksperimentalna, uz korištenje neuštimanih klavira, pisaćih mašina i zvuka tekuće vode.

Pesme u filmu uključuju "For Sentimental Reasons", "Old Black Joe" (koju peva pijani lik Johna Mahoneyja) i "Down South Camp Meeting". Nijedna se nije pojavila na soundtrack albumu koji je 1996. objavio TVT Records, zajedno s izabranim pesmama Burwellove muzike za Fargo.

Žanr:komedija, drama
Godina:1991
Reziser:Joel Coen, Ethan Coen
Producent:Joel Coen, Ethan Coen
Scenario:Joel Coen, Ethan Coen
Uloge:John Turturro, John Goodman, Michael Lerner, Steve Buscemi, Judy Davis, John Mahoney, Tony Shaloub, Jon Polito
Uzrast:R
Award:Nominovan za 3 Oscara, 14 nagrada i 8 nominacija
Box office:6.15M USD
Studio:20th Century Fox
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:116 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...