•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Barry Lyndon (1975)

Barry Lyndon je britanska istorijska drama iz 1975. koju je režirao Stanley Kubrick, a kome je to 10. dugometražni film. Kubrick je kao podlogu ovog filma uzeo istoimeni roman Williama Tackerya. Film je, uz Kubrickovu režiju, uveliko zadužila i vrlo dobra gluma tv-zvezde Ryana O'Neala u naslovnoj ulozi, a film je bio nominovan za Oscara u 7 kategorija.

18. vek, Irska. Redmond Barry je ambiciozan i tvrdoglav mladić, pun irskog ponosa. Nakon dvoboja sa engleskim oficirom, a misleći da ga je ubio, beži zbog straha od zatvora, pa se uputi u Dublin. Nakon pljačke ostaje bez novca pa se prijavljuje u sedmogodišnji rat, prvo u britanskoj, pa u pruskoj vojsci. U Nemačkoj izgubi volju za ratom i pokuša pobeči u neutalnu Holandiju, ali ga uhvati poručnik Potzdorf. Potzdorfov ujak mu da zadatak da promatra prevaranta u kartanju Chevaliera de Balibarija, koji se sumnjiči da je austrijski špijun. Ali Barrya tako očara Balibarijeva ličnost da mu sve iskreno ispriča, i od tada počne raditi kao dvostruki agent za njega.

Zajedno pobegnu i smeste se u Englesku. Tamo se zaljubi lady Lyndon, pa ju, nakon smrti lorda Lyndona, ženi i tako stiče titulu lorda. Kako bi od kralja dobio plemićku titulu, počinje trošiti velike sume kako bi postao omiljen. Ali Lord Bullingdon, sin lady Lyndon i njenog prvog supruga, ne voli Barrya...


Na premijeri, kritičari su bili suzdržani prema "Barryu Lyndonu", zamerajuči mu da je neobično plah i usporen za jedan film Stanleya Kubricka, ali s vremenom je stekao veliku reputaciju pa ga neki danas smatraju i jednim od najboljih filmova reditelja.

Žanr:avantura, drama, romansa
Godina:1975
Reziser:Stanley Kubrick
Scenario:Stanley Kubrick
Uloge:Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee
Uzrast:PG
Award:Osvojenih 4 oskara
Studio: Peregrine
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:184 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...