•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

BPM (Beats Per Minute) (120 battements par minute) (2017)

Tiho epsko i tužno ali nikada sentimentalno delo – prihvata seks kao život, a ne smrt – „BPM (Beats Per Minute)“ nas baca u dramatizovane debate i proteste ACT UP u Parizu, upoznajući nas sa grupom za podizanje svesti o AIDS-u koja je postala radikalna u ranim devedesetim godinama u Francuskoj. Pratimo nedeljne sastanke ove grupe i pridružujemo se njenim članovima, uzbudljivo, u direktnim akcijama: u kancelarijama kompanija za medicinska istraživanja, u dvorištima srednjih škola i tokom govora političara. Pored veštog prikaza grupne solidarnosti, film se fokusira na jednog posebnog lika, Seana (Nahuel Pérez Biscayart), dok se zaljubljuje u kolegu aktivistu Nathana (Arnaud Valois) i razmišlja o svojoj dijagnozu.

„BPM“ je deo celine koji slavi prekretnicu društvenog aktivizma. Ukoliko vam to zvuči dosadno, znajte da nije: ovo je živopisna, zabavna i angažovana grupa ljudi, a njihov humor olakšava neizbežni marš ka smrti koji je prikazan u ovom filmu. Ovo delo Robina Campilloa ima napredni impuls inspirisan odlučnošću njegovih likova i podstaknut odličnim numerama Arnauda Rebotinija.

Međutim, isti taj pokret je povremeno okovan težinom žalosti i gubitka. Ovi padovi nakon uspona odgovaraju priči, ali to znači da ovaj film ponekad odugovlači i zaostaje. U nekim od privatnijih trenutaka, međutim, „BPM“ briljira. Scene seksa među Seanom i Nahanom su prelepo odrađene, a zadnje poglavlje filma predstavlja osetljiv podsetnik o tome šta predstavljaju političke borbe: život po sopstvenom nahođenju.

Žanr:drama
Godina:2017
Reziser:Robin Campillo
Scenario:Robin Campillo, Philippe Mangeot
Uloge:Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel
Award:7 nagrada i 4 nominacija
Studio:Les Films de Pierre, France 3 Cinéma, Page 114
Zemlja:France
Website:distribution.memento-films.com/film/infos/80
Jezik:francuski
Trajanje:140 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu