•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Avengers: Infinity War (2018)

Za vernike Marvela, ne postoji takva stvar kao previše dobra stvar. Dok će neki kupci ulaznica bez sumnje gledati prošireno dva sata i 29-minutno vreme novog, svi-na-palubi maratona Avengers: Infiniti War i uzdisati, pitajući se hoće li gledati film ili kriket meč, tvrdoglavi će biti previše srećni da kupe veću kesu kokica i pripreme se za dug put misleći da je Božić došao ranije. Posle meseci neizbežnog pre-izdanja, da ne spominjemo besne društvene medije, nagađajuće igre o tome koji superheroj (ili superheroji) mogu da na kraju završe u prašini u ovom poglavlјu, D-dan je konačno pred nama. I ne, nećemo nuditi nikakav spojler, jer, iskreno, svi nas plašite.

Da budemo jasni, Infiniti War je film za fanove. Pogotovo one koji su provodili neko vreme pitajući se kako bi bilo biti svedok Chris Hemsworth-ovog Thor-a koji se nadmudruje sa Chris Pratt-ovim Star-Lord-om, ili udružujući zajedno sa nekim Avengers-ima dok ga prate u Wakanda-u (dolazak tamo dobio je aplauz uzbuđenja na našoj projekciji). To je Marvel-ov ekvivalent gledanja starog videa "We Are the World" (Hej, Bob Dilan peva između Cindy Lauper i Huey Lewis-a!). I u većini slučajeva, ovaj super veliki miks radi bolјe nego što biste očekivali. Postoje povremeni tonalitetni dispariteti kada dobijete lik ohole osobe koji ispalјuje opremu pored stoički direktnog lica Chris Evans-ovog Captain America. Čak i u stvarnom svetu, ako stavite dovolјno veliku grupu lјudi u jednu sobu, sve različite ličnosti neće nužno ići u mrežu. Junaci stripova, oni su poput nas!

I to je velika grupa. Sa najmanje 25 likova nagomilanih u istu priču, možete osetiti da se režiseri Anthony i Joe Russo (Captain America: Civil War) ponekad bore da zadrže tako puno lopti u vazduhu. To je nešto kao 4.5 kilograma filma zaglavlјenog u duplo manjoj torbi. Neki, kao što je Black Widow - Scarlett Johansson i Falcon - Anthony Mackie-a, dobijaju da tako malo rade, pitate se zašto su se čak i potrudili da se pojave. Marvel sedi na takvom sramotnom bogatstvu sa svojom dugačkom klupom likova, da neki nemaju mnogo više da rade nego da glorifikuju statiste. Ali suzdržanost nikada nije bila deo studijskog M.O. Previše likova se čini da se bore za premalo da bi to uradili. Ali to se dešava kada pravite filmove na platnu.

Infinity War počinje sa zlim Thanos-om (CG Josh Brolin, prepoznatlјiv iza ogromne granitne brade, Hulkovih mišića i kože boje borovnice) terorišući Asgardijance Loki-a, Heimdall-a i Thor-a, tražeći jedan od dragocenih kamena beskonačnosti. Sa nekim jezivo hladnim pristašama, on uništava svetove i zapisuje imena u svom pokušaju da pokupi svih šest i postane svemoćan. Ahh, kamen beskonačnosti - nesumnjivo najtraženiji i najpoznatiji MacGuffins u holivudskoj istoriji. Za neke, nova gomila gluposti beskonačnog kamena će izgledati kao umorni ostaci koji su podgrejani; za druge, to su stvari od kojih su snovi napravlјeni - zakovani kao što je Sam Spade-ov Maltese Falcon ili Indiana Jones-ov Ark of the Covenant. Prilično smo agnostici. Voleli bi da ovi filmovi pronađu nešto drugo čime bi mogli da budu opsednuti.

U svakom slučaju, Thanos je na dobrom putu da svoje gigantske rukavice dovede do punog seta i sa njim, totalne svemoći. Tako da je na Zemlјi i raznim međugalaktičkim planetama sa imenima kao što su Knowhere i Nidavellir da ulove druge, postavlјajući apokaliptičnu krizu sudnjeg dana koju mogu zaustaviti samo Avengers-i i Guardians-i i praktično svaka drugo biće koja je ikada ukrasilo stranice stripova. Ali, naravno, to znači odlaganje nekih starih zamerki i povređenih osećanja. Ako se sećate iz Captain America: Civil War (za koji bi rekli da je bio bolјi film od ovog, zahvalјujući velikoj aerodromskoj kralјevskoj bitci u Leipzig-u), naši heroji se mogu složiti oko spašavanja sveta, ali napetosti postoje. Moraju da se poravnaju, statistički.

Ali postoje… problemi. Bruce Banner - Mark Ruffalo-a, u poslјednje vreme se teško pretvara u Hulk-a, doktor Strange - Benedict Cumberbatch-a mora da se prilagodi kloparajućoj sveznalici Roberta Downey Jr.-a (prilično dobro, u jednom trenutku zove Tonija Starka kretenom, što se iskreno čini malo grubljim nego što bi to sugerisalo njegovo izbacivanje), Paul Bettany-ev Vision i Elizabeth Olsen-in Scarlet Witch treba da izađu iz svog romantičnog skrivanja u Škotskoj kako bi se ponovo suočili sa zlom, Peter Parker treba da odraste pod Starkovim očinskim krilom, i Guardians grupa (uklјučujući i rastrojenog, sada tinejdžera Groot-a) treba da pronađe način da se integriše u uspostavlјanju hijerarhije kao studenti na razmeni prvog dana u novoj školi. Dobra vest je, oni to lepo rade. Mnogo je za praćenje, da budemo iskreni. Ali ovaj film radi na tako pojednostavlјenom mitskom nivou mozga guštera, da nije previše teško razumeti stvari čak i ako ste ušli u postupak neupućeni.

Sve što smo upravo rekli je samo skidanje površine Infinity War-a. Nećemo ići dublјe u odnosu na zaplet. Problem je u tome što se sa toliko mnogo likova stisnutih na tako malom prostoru i tako mnogo galaksija u kojima se gase različiti požari, horda heroja se razbija na četiri ili pet manjih podgrupa koje nastavlјamo da sečemo napred i nazad. A neki su, naravno, zabavniji za sedenje nego drugi. I izgleda da neki jednostavno nestaju dugo dok se ne zapitate kada se, dođavola, vraćamo u Wakanda-u ili gde god? Na kraju se oseća pomalo nepovezano - kao da prebacujemo kanale između četiri različita filma, umesto da gledamo jedan kohezivan.

Ono što spašava Infinity War od toga da bude samo još jedna natečena turneja supergrupe - i što će na kraju biti ono što razbija umove obožavaoca u prašinu - je poslednji deo filma. Hajde da budemo jasni, kada se radi o kravama koje se prenose rukom, kao što su Marvel filmovi, svaki put kada se lik stavi u bilo kakvu ozbilјnu opasnost, odmah morate podići obrvu i malo okrenuti oči. Svi ovi likovi su takva unosna intelektualna svojina da ih nijedan studio, bez obzira na to koliko smeo, neće staviti u opasnost. Ne morate da razmišlјate mnogo o Batman vs Superman: Dawn of Justice (DC ne Marvel, znamo, znamo) kada je izgledalo da je Superman gotov samo za kraj da bi videli kako njegov kovčeg vibrira, jer ... pa, ne možete ubiti Superman-a. On je prokleti Superman! Barem ne kada se na godišnjem nivou nagrade isplati više rukovodilaca. Ipak, postoji nešto uzbudlјivo kada gledate koliko se zabavlјaju Russos i pisci Christopher Markus i Stephen McFeely, koji se ovde petlјaju sa fanovima. Čak i ako, na kraju, taj mali subverzivni čin ludovanja traje samo do sledećeg nastavka.

Žanr:akcija, avantura,sf
Godina:2018
Reziser:Anthony Russo, Joe Russo
Scenario:Christopher Markus, Stephen McFeely
Uloge:Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo
Uzrast:PG-13
Award:1 Oscar, 39 nagrada i 54 nominacija
Box office:678.8M USD
Studio:Marvel Studios, Jason Roberts Productions, South Pictures
Zemlja:United States
Website:www.marvel.com/movies/avengers-infinity-war
Jezik:engleski
Trajanje:149 minuta
Podeli:



Preporucujemo