•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Austrijski filmski festival - Adrijan Fajks: Važno nam je da pokažemo raznolikost austrijske kinematografije

Konferencija za novinare povodom Austrijskog filmskog festivala koji će trajati od 22. do 27. septembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, održana je danas (20. septembra) u Kulturnom centru Beograda. Prisutnima su se obratili Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, Aleksandar S. Janković, selektor programa, i Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa KCB-a.

Adrijan Fajks je o ovogodišnjem izdanju festivala rekao: “Kada smo razmišljali o ovogodišnjem izboru filmova bilo je nam je važno upravo da pokažemo raznolikost austrijske kinematografije. U ovih sedam filmova svako će naći ponešto za sebe. Biće i humora i drame, naučne fantastike, nekih elemenata horora i psihotrilera, tako da prisutni su različiti žanrovi. To su sve savremeni igrani filmovi nastali u poslednjih godinu i po dana, koji će nam pokazati šta se dešava u austrijskom filmu u poslednje vreme”.

Adrijan Fajks je izrazio posebno zadovoljstvo što će festival posetiti renomirani filmski stvaraoci iz Austrije – reditelj Ludvig Vust i montažerka Monika Vili. Ludvig Vust od 1999. radi kao filmski režiser, a zbog svog realizma, stil njegovih filmova upoređivan je sa Mihaelom Hanekeom, Ulrihom Zajdom ili braćom Dardenne. Monika Vili je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, radeći rame uz rame sa Mihaelom Hanekeom, Mihaelom Glavogerom i Ulrihom Seidlom - čiji se najnoviji film “Rimini” prikazuje na festivalu.

Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i selektor festivala, na konferenciji za medije je istakao: “Gledajući ove filmove, najviše me je iznenadila versatilnost, neverovatna elokvencija i inventivnost reditelja, od kojih neki stvaraju u no budget okolnostima, a neki u visokobudžetnim okolnostima. I tematski okvir se uklopio u epohu čiji smisao promišljamo poslednjih pet godina, a pogotovo poslednje dve i po. Naučnofantastični film Rubikon korespondira s tim vremenom, kao što i razni drugi filmovi korespondiraju sa migrantskom krizom, našim suočavanjima s digitalnim svetom, žalom za mladošću”.

Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa u Kulturnom centru Beograda, prisutnima se obratio rečima: “Želim da se zahvalim Austrijskom kulturnom forumu na predanoj dugogodišnoj saradnji. Hvala vam na tome što istrajavamo uprkos svim izazovima i problemima. Ali filmovi su tu, gosti nam stižu, publike će biti i uživaćemo narednih dana”.

Publika će tokom nekoliko dana festivala moći da pogleda sedam dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije, uz radionicu i tribine u pratećem programu. Beogradski deo programa biće održan u Kulturnom centru Beograda od 22. do 25. septembra, novosadski u Kulturnom centru Novog Sada (23-26. septembar), a niški u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom (24-27. septembar).

Festival će biti otvoren ostvarenjem “3:30” reditelja Ludviga Vusta, a na festivalu će biti prikazani i filmovi “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza, “Lucifer” Petera Brunera, “Rubikon” Leni Laurič, “Sunce” Kurdvin Ajub, “Hinterland” Štefana Ruzovickog, i “Rimini” Ulriha Zajdla.

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”.

Reditelj Ludvig Vust će biti prisutan na otvaranju festivala, 22. septembra u 20 časova u Kulturnom centru Beograda, kada će učestvovati i u razgovoru nakon projekcije njegovog filma „3:30 PM“ koji otvara festival. U pratećem programu festivala, 23. septembra od 12 do 16 časova na Fakultetu dramskih umetnosti, biće organizovana i radionica sa Ludvigom Vustom uz projekciju njegovih filmova. Montažerka Monika Vili, koja je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, učestvovaće u Q&A sesiji u nedelju 25. septembra u Kulturnom centru Beograda, nakon projekcije filma “Rimini”.

Ludvig Vust i Monika Vili gostovaće i 23. septembra na otvaranju novosadskog programa u Kulturnom centru Novog Sada, kada će učestovati u Q&A sesiji. Isti gosti će posetiti i Niš dan kasnije, 24. septembra, na otvaranju programa u niškom bioskopu Cineplexx, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Foto: Đorđe Petković

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...