•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Army of Thieves (2021)

Šest godina pre događaja iz Army of the Dead, Ludwig Dieter je bio drugačiji čovek. Iako mu nije sasvim nedostajalo samopouzdanja, živeo je usamlјenim životom i u potpunosti je u njegovoj glavi prihvatio njegove snove o obijanju sefova. Napisan od strane Army of the Dead scenariste Shay Hatten-a, iz priče koju je napisao sa Zack Snyder-om, a u režiji Matthias Schweighofer-a, Army of the Thieves menja njegov ton i žanr kako bi odgovarao nekonvencionalnom obijaču sefova. Iako bi mnogi bili u potpunosti zadovolјni da ne znaju poreklo ekscentričnog čoveka iz Snyder-ovog zombi akcionog trilera, čini se da holivudska mašina nikada neće prestati da isporučuje svaki mogući spin-off, nastavak i prequel koji može za bilo koju naizgled zanimlјivu podršku. karaktera. Dakle, da li Army of Thieves dokazuje da zaslužuje da postoji? Da, prilično je divno. Army of Thieves je uzbudlјiv, simpatičan i majstorski napravlјen, pretvarajući već zanimlјiv sporedni lik u izuzetnu glavnu ulogu.

Pre nego što je bio poznat kao Ludwig, Sebastian Schlencht-Wöhnert je bio usamlјeni Nemac koji je živeo monotonim životom ispunjenim danima bez događaja kao bankar i gradio njegovo teorijsko znanje o sefovima. Najvažnije, njegova strast uklјučuje mitske sefove Hans Wagnea i obijanje sva četiri remek dela zasnovana na nordijskoj mitologiji. U vezi sa Army of the Dead, Sebastijan će na kraju doći do četvrtog sefa nakon što je obio prva tri. Army of Thieves je priča o tome kako je upravo to uradio i kako su ga ovi događaji odveli u Kaliforniju gde će mu biti ponuđena šansa da razbije Gotterdammerung u Las Vegasu prepunom zombija.

Kao što je slučaj sa mnogim prequels-ima, neizvesnost i uzbuđenje su često prigušeni činjenicom da gledaoci znaju ishod puta glavnog junaka. Međutim, Hatten-ov scenario i Schweighofer-ova režija idu na manje pređen put izvlačenja užitka u filmu iz putovanja, a ne iz odredišta. Iznenađujuće, Sebastian-ova (aka Ludwig-ova) sudbina u Army of the Dead brzo bledi u duboke umove jer je Army of Thieves potpuno zanosna avantura jednog nezgodnog finog momka koji pronalazi nove prijatelјe, možda lјubavnicu, i sledi njegovu najveću strast: obijanje sefova. U stvari, Hatten i Schweighofer uspevaju da ubace prilično teške podsetnike o tome šta će doći za volјenog obijača sefova na prilično suptilne načine koji ne utiču na zamah filma. Nјegovi strahovi i anksioznost zbog tekuće epidemije zombija su prirodni za njegov karakter, a očigledna činjenica da će Gotterdammerung biti misija koju će sam obavlјati u budućnosti nikada se ne oseća neumesno. Doduše, zadovolјstvo zbog prirodnog zaklјučka narušeno je realnošću da Sebastian i njegovi novi prijatelјi ne uspevaju da obiju sva četiri sefa. Međutim, Schweighofer-ov živahni pristup priči čini da sve to vredi.

Najbolјa stavka u filmu je Schweighofer-ov osećaj za komičarski tajming i izuzetno prijatnu vizuelnu estetiku. U poređenju sa prethodnikom, Army of Thieves se oseća kao potpuno nov film, uprkos pozajmlјivanju odvratnih naslovnih kartica za prikaz lokacija lika i predstavlјanje samih likova. Međutim, čak i te stvari, kao i kratke vinjete koje sažimaju pozadinske priče lika, rade se na način koji funkcioniše zbog Sebastian-ovog dečjeg čuda dok korača u svet međunarodne krađe. Schweighofer-ov stil režije u potpunosti je personalizovan liku koji igra tako izvrsno. Sebastian je i dalјe nezgodan kao i uvek, ali neverovatno simpatičan. Ta lјubazna i vesela priroda koja odiše Sebastian-om prožima se kroz ceo film, posebno u njegovoj estetici i tempu. Iako filmu nedostaje narativna neizvesnost, ono što na kraju pokreće film su glavne role u filmu - Sebastian i Gwendoline (Nathalie Emmanuel).

Nathalie Emmanuel-ina Gwendoline je zapravo Catwoman, međunarodna kradlјivica nakita koja ima impresivan spisak koji je čini metom Interpola. Međutim, Gwendoline nedostaje trik za provalnika mačaka i definitivno je finija od Selina Kyle. Poređenje je pojačano pošto se u jednom trenutku Gwendoline i njena ekipa upoznaju sa mnoštvom malih mačića u njihovom skrovištu (to je sinergija pop kulture na delu). Gwendoline je, uglavnom, ko-vođa. Ali, kao što je priroda prednaslova, njen razvoj karaktera je izrazito kratak u suštini jer znamo da ona nije faktor kasnije u budućoj avanturi našeg protagoniste. Ne razlikuje se od Qi'ra iz Star Wars-ovog Solo-a, koji na kraju nije imao trajni uticaj na univerzum. Iako je Emmanuel-in lik svakako onaj koji pokreće domino efekat koji vodi Sebastian-a/Ludwig-a u Las Vegas, jednostavno je vrlo malo da Gwendoline bude bilo šta drugo osim katalizatora zapleta. A njen tim je produžetak toga kao i agenti Interpola koji je jure. Svi se osećaju tako beznačajno, ali ne i potpuno nezabavno.

Iako film pati od malo dužeg trajanja, to nije toliko primetno jer Schweighofer koristi svaki kadar. Ne postoji ništa što je ikada nezanimlјivo za videti na ekranu, upotreba evropskih lokalaca je iskorišćena u najvećoj meri. Film je veoma moderan sa odećom likova koja na adekvatan način predstavlјa ko su - od generičnog tipa holivudskog heroja u izgledu Brad Cage-a (Stuart Martin) do vrućeg, ali hladnokrvnog hakera u Korina (Ruby O. Fee), i „ Ovde sam samo da vozim automobile veoma brzo i da jedem mnogo“. Vibe vozača u bekstvu u Rolph-u (Guz Khan) do Gwendoline-ine elegantne i seksi lopovske garderobe. Naravno, creme de la creme je ekscentrična, ali oh-tako-šik evropska moda koju Sebastian prihvata, koja je u potpunosti realizovana, svaka odeća savršeno skrojena po meri zvezde/reditelјa filma. Iako zadržava oštar izgled, film se kreće dobrim tempom, samo se usporava da bi se razvio Sebastian-ov karakter i da bi na kraju uneo malo stila i uzbuđenja u posao sa sigurnošću. Baš kao što je Anya Taylor-Joy zaslužna za vraćanje seksipila u šah, Schweighofer definitivno čini njegov deo da uradi isto za obijanje sefova.

Sve u svemu, Army of Thieves je pravi trijumf. On znalački podriva očekivanja prequel-a, a sve vreme je zabavan komad veće slagalice. Ako je ovaj film na bilo koji način pokazatelј kvaliteta rada koji će izgraditi univerzum Army of the Dead, onda se sa sigurnošću može reći da ćemo dobiti zaista zanimlјivu franšizu sa svakim delom koji nosi njegove jedinstvene karakteristike. Army of Thieves će sigurno mnoge poslati prema Schweighofer-ovoj filmografiji, od kojih je nekoliko sam režirao. Sada kada je Hollywood pred njegovim vratima, ne zna se šta će ova nemačka zvezda sledeće da skuva.

Žanr:akcija, komedija, krimi
Godina:2021
Reziser:Matthias Schweighöfer
Scenario: Zack Snyder, Shay Hatten
Uloge:Matthias Schweighöfer, Nathalie Emmanuel, Ruby O. Fee
Uzrast:NC-17
Studio:Pantaleon Films, The Stone Quarry, Film United
Zemlja:Nemačka
Website:www.netflix.com/rs/title/81185548
Jezik:engleski
Trajanje:127 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu