•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Argo (2012)

Ben Aflek je režirao, producirao i glumio u „Argu“, filmu zasnovanom na istinitoj priči o tajnoj misiji za izbavljenje šestoro američkih državljana zarobljenih u Iranu, nakon šokantnog opsedanja američke ambasade u Teheranu 1979. godine. Grupa je uspela da pobegne revolucionarima i sakrila se u kući kanadskog ambasadora. Međutim, „gosti“ su se našli u opasnosti da budu oteti ili ubijeni.

Dok vreme neumitno teče, vrhunski CIA stručnjak Toni Mendez je osmislio neverovatan plan kako da ih izbavi. U današnjem dobu preplavljenom informacijama, deluje neverovatno da je čitava operacija bila tajna dok je nije obelodanio Bil Klinton 1997. godine. „To je bio skriveni uspeh u teškom istorijskom trenutku. Toni je bio prijatelj sa šminkerom Džonom Čembersom i znao je da je sasvim uobičajeno da filmski radnici putuju u potrazi za različitim lokacijama. Smislio je plan koji nikom drugom ne bi pao na pamet,“ navodi Ben Aflek.

„Ideja je bila da njih šestoro imitiraju kanadsku filmsku ekipu koja se našla u kratkotrajnoj poseti kako bi osmotrili lokaciju za snimanje. Takva igra bez pravila je prilično rizična. Najopasnije je bilo izbegnuti hirovitost ljudi iz okruženja. Nismo mogli da predvidimo šta bi se desilo da su ih uhvatili.“ Aflek dodaje: „To je jedan od najboljih scenarija koje sam do sada pročitao. Uvek znam kada pronađem dobru priču, a Argo nisam mogao da ispustim iz ruku. Srećan sam što sam dobio priliku da ga režiram“.

Scenarista Kris Terio objašnjava: „Bio sam oduševljen pričom. Fascinirao me je Toni Mendez, koji je osmislio kreativan i neobičan plan, a zatim ga i sproveo u delo. Da smo sami napisali ovakav scenario, siguran sam da bi nas odbili uz komentar da nam gledaoci ne bi verovali. A Toni je uspeo da ubedi američku vladu da preduzme nešto što je daleko luđe od bilo čega što bi većina holivudskih studija smislila. Kad god bih razmišljao o širini priče i istorijskim događajima, setio bih se da je ovo u suštini priča o ljudima koji se trude da nađu najbolje rešenje u izuzetno teškim okolnostima.

“ Producent Grent Heslov dodaje: „Ben ima izuzetan osećaj za priču, ima jasan stav, što je izuzetno važno. Argo je u njegovim rukama postao uzbudljiv triler, mnogo više nego što smo u početku očekivali.“ Ben Aflek ističe da nisu nameravali da snime dokumentarac: „Istina je bila fascinantna, a naš najveći izazov je bio da istovremeno prikažemo životnu dramu i suvu komediju. Humor predstavlja bitan deo scenarija, ali takođe je bilo važno da smeh ne ugrozi dramatiku i neizvesnost priče. Na početku film ima veoma ozbiljan ton, koji se polako menja kada se radnja seli u Holivud. Alan Arkin i Džon Gudmen su se ponovo pokazali kao pravi majstori svog zanata.“ Brajan Krenston ne krije da je bio oduševljen pričom: „Argo je sve vreme napet, dinamičan i uzbudljiv, tako da sam imao intuitivnu želju da se priključim. Ovakve prilike se ne javljaju često, zato mi je drago da sam je dobio.“ Film je takođe zanimljiv iz vizuelnog ugla, jer rekreira epohu s kraja 1970-ih i početka 1980-ih, praveći kontrast između Vašingtona, Holivuda i Teherana.

„Dugo smo proučavali ta tri ambijenta, kako bi priča bila što uverljivija,“ navodi Aflek. I sam kanadski ambasador Ken Tejlor je zadovoljan konačnim rezultatom: „Film je fenomenalno dočarao tenziju u Iranu i posvećenost diplomata u delikatnoj situaciji. Takođe ima savršen tajming: iako se sve dogodilo pre 30 godina, sličnu situaciju lako možemo zamisliti i danas.“

Žanr:drama, istorijski, triler
Godina:2012
Reziser:Ben Affleck
Scenario: Chris Terrio
Uloge:Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman
Uzrast:R
Award:1 osvojena
Studio: GK Films
Zemlja:United States
Website:www.argothemovie.warnerbros.com
Jezik:Engleski
Trajanje:120 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...