•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Adaptation (2002)

Adaptacija (eng. Adaptation) je američka satira iz 2002. godine u režiji Spikea Jonzea. Sceanrio je napisao Charlie Kaufman, a priča se zapravo vrti oko njegovog problematičnog pisanja adaptacije scenarija za knjigu "Kradljivac orhideja".

Adaptacija je hvaljena druga saradnja reditelja Spikea Jonzea i scenariste Charliea Kaufmana. Charlie Kaufman se smatra jednim od najboljih hollywood]skih scenarista. Posebnost filmova snimljenih po njegovom scenariju je ta da uspeva uveriti ljude da se to sve zaista i događa. Likovi Charliea Kaufmana i Susan Orlean iz filma zaista i postoje (Scenarist filma je Charlie Kaufman, a film je snimljen po romanu Susan Orlean). Radnja pokazuje proces adaptiranja knjige Susan Orlean, The Orchid Thief (Kradljivac orhideja).

Charlie Kaufman (Nicolas Cage) je scenarista koji pokušava adaptirati knjigu Susan Orlean (Meryl Streep) Kradljivac orhideja (napravljenu prema istinitom događaju) i to mu ne polazi za rukom. Kradljivac orhideja je priča o ekscentričnom John Larocheu (Chris Cooper), kradljivcu i preprodavaču retkih orhideja. Za to vreme Charlieov brat blizanac Donald (takođe Nicolas Cage), kojemu sve ide od ruke, takođe pokušava postati scenarista. Charlie se kroz knjigu zaljubljuje u Susan. Kad, misleći da će razgovor s njom pomoći adaptiranju, otkrije da se ona još viđa s Johnom Larocheom koga lovi policija, radnja se zakomplicira...

Iako veoma neobičan, ovaj film je smatran odličnim. Film prikazuje radnju iz knjige i pokušaje Charliea Kaufmana da tu knjigu adaptira. Na kraju se te dve radnje stapaju u jednu otkrićem da se Susan Orlean još viđa s Johnom Larocheom koji ju je fascinirao. Film počinje pokazivanjem rada Charlie Kaufmana na filmu Biti John Malkovich. Za one neupućene u svet filma, taj film stvarno postoji. Charlie Kaufman je napisao scenario, a Spike Jonze režirao (to je da prva njihova saradnja). Film je koncipiran tako da gledaoca uveri da su se događaji prikazani u filmu zbilja i dogodili.

Adaptacija je u suštini podsmeh na hollywoodske blockbustere. Knjiga Kradljivac orhideja je u suštini veoma, veoma dosadna i to je više puta prikazano u filmu. Charlie pokušava da ne ulepšava knjigu i da ne ubacuje akcione delove, iako svojim ubacivanjem u radnju knjige to sve napravi. Tu je i Charliev brat blizanac Donald koji napiše potpuno glup scenario za koga Charlie misli da nikad neće uspeti, što se ipak dogodi. Charlie je frustriran svojim životom, neuspehom kod žena, neuspehom u adaptaciji knjige i time što je Donald, iako je potpuni amater bolji od njega, kao i uostalom u svemu u životu.

Film ima 2 osvojena Zlatna Globusa (najbolji sporedni glumac Chris Cooper, sporedna glumica Meryl Streep) i 4 nominacije (najbolji film komedija ili mjuzikl, režija, scenario, glumac u komediji ili mjuziklu Nicolas Cage). Osvojen Oscar (najbolji sporedni glumac Chris Cooper) i 3 nominacije (najbolji scenario, glavni glumac Nicolas Cage, sporedna glumica Meryl Streep).

Žanr:komedija, krimi, drama
Godina:2002
Reziser: Spike Jonze
Scenario: Susan Orlean
Uloge:Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper
Uzrast:R
Award:Osvojen oskar, 47 drugih nagrada
Studio: Beverly Detroit
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:114 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...