•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

AUDREY TAUTOU - KO JE UMETNIK?

Gospođice Tautou, pročitali smo da razmišlјate o odustajanju od glume. Je li to istina?

Kružile su glasine da sam odlučila da stanem. To je potpuno pogrešno. Volim svoj posao. Ja sam strastvena prema lјudima koje susrećem i ulogama koje su mi date. Dakle, ne, ne nameravam da prestanem. Imam druge interese, druge stvari koje mi se sviđaju, ali one ne zaustavlјaju kinematografiju.

Koje su druge stvari o kojima govorite?

Putujem, pišem, fotografišem, čitam, crtam. Imam svoje lične projekte, koji su za sada samo za moje oči! Možda ću se jednog dana usuditi da ih predstavim pred drugim lјudima, ali za sada se ne osećam sposobnom za to.

Zato što nemate dovolјno vremena?

Ne, to nije problem. Ne snimam 4 filma godišnje, tako da imam vremena za sve te druge stvari. Ono što me blokira je nedostatak samopouzdanja.

Da li i vama nedostaje samopouzdanje kao glumici?

Da. Tražim to samopouzdanje u režiseru sa kojim radim. Reditelj će mi dati tu dozu samopouzdanja da mi nadoknadi ostatak vremena koji mi nedostaje da se osećam potpuno sigurno.

Zar ne mislite da ste previše strogi prema sebi?

To ne znači da mislim da jesam! Ja sam u stanju da donesem negativnu ili pozitivnu ocenu uloga i scena u kojima se nalazim. Neki od poslova koje sam obavila je dobar posao i kada gledam sebe vidim da nema trenutka kada ostavlјam lik. Često, u nekolicini mojih filmova, gledam svoj rad i vidim da na ovoj sceni ili onoj sceni nisam bila na pravom putu. Ali se ne pretvaram da sam dobra zbog ničega i pitam sebe zašto sam izabrana.

Dakle, šta mislite onda kada kažete da vam nedostaje samopouzdanje?

Hoću da kažem da nemam predstavu o tome šta lјudi misle o meni i šta vide kroz mene. Sigurno postoje lјudi koji me cene, ali i drugi koji to ne čine. Često me iznenađuje da me izaberu za ulogu lјudi za koje sam mislila da im se ne sviđam, kao što je, na primer, Michel Gondry. Nikada ne bih pomislila da će me zamoliti da glumim u njegovom filmu.

Da li biste se iznenadili ako bi vas, na primer, pozvao holivudski reditelј Spielberg?

Mislim da mu je teško da misli o meni. (Smeh)

Bilo bi lakše da ostanete u Hollywood-u nakon The Da Vinci Code-a. Možda, ali mislim da se mora mnogo žrtvovati u Hollywood-u da bi se dobila zanimlјiva ženska uloga. Mislim da postoje neke divne uloge u Hollywood-u, ali mislim da mi neće biti date. Ne mislim da Hollywood tako funkcioniše.

Zašto da ne?

Napravila sam određene izbore u karijeri, što znači da se to neće desiti. Da bi bili izabrani od strane tih režisera morate biti isplativi, a ja nisam učinila ništa da budem isplativa. Ne kažem da nisam za to, kažem da industrija ne radi na ovaj način. Očigledno mislim da greše jer ne biraju mene. Ali nisam zainteresovana za budžet filma ili za resurse koje ima ili koliko će biti poznat širom sveta. Želim nešto u čemu sam strastvena.

U kakvim vrstama filmovima ste strastveni?

Neki filmovi su, naravno, čista zabava, ali ono što me zanima i ono što želim da uradim su projekti koji vas zaista nateraju da pomislite, koji vas pokreću, koji će vam doneti nešto što će ostati sa vama neko vreme. Mislim da su filmovi klјučni za intelektualno buđenje lјudi. Umetnost - bilo da se radi o slikarstvu, skulpturi, muzici - sve su kreacije, one su stvaralački radovi. Film smatram, sa svime što je u njega uklјučeno, umetnošću.

Šta je sa glumom?

Glumci daju smisao. Ne možete uporediti glumu sa drugim oblikom umetnosti. Ne bih rekla da je gluma umetnost, ali film kao celina jeste.

Ali umetnost je forma izražavanja i gluma je u velikoj meri način da se izrazite, zar ne?

Nije pitanje da se glumac oseća kao umetnik, jer biti umetnik zaista je da se izrazi i otkrije, kroz bilo koji način. Razlika je u tome što kada ste glumac, vi ste pod upravom nekog drugog.

Vi imate samo toliko mnogo slobode u svojoj ulozi.

Baš tako. Vi služite ideji koja vam ne pripada, pa naravno dodajete svoju osetlјivost, talenat, viziju, inteligenciju, ali niste na izvoru, poreklu stvaranja. Zato glumac nije stvaralac, nego prevodilac. Ko je umetnik, osoba koja zamišlјa neki predmet, ko ga izmišlјa, ili onaj koji ga pravi?

Podeli:



Preporucujemo