•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

A Star Is Born (2018)

To je jedna od onih pop-naučnih činjenica koje se uvek ponavlјaju, verovatno zato što zvuči tako tragično, romantično kul: do trenutka kada njihova svetlost dopre do zemlјe, hilјade zvezda na nebu su već umrle. I čini se kao pogodna metafora za Bradley Cooper-ovog Jackson Maine-a kada ga prvi put vidimo na pozornici. Sa četrdeset godina, on je muzičar srednje karijere koji je već završio u legendu, svirajući svoje mračne blues-rock himne za rasprodane stadione koji pevaju svaku reč. Ali za njega više nema radosti, ako je ikada bilo; onog trenutka kada je emisija završena on kreće pravo do svog automobila sa vozačem da bude sam sa bocom koja ga uvek čeka.

Video smo ovaj film i ranije, naravno - četiri puta sada, i brojimo - tako da znamo da nije A Star Is Bored. Jackson je samo nekoliko minuta udalјen od susreta sa mladom nepoznatom koja će ga naterati da ponovo veruje u sve: Ally (Ladi Gaga), otmeni konobar sa parnim higijenskim rukavicama u džepu i pesmom u njenom srcu koja samo slučajno nastupa u L.A. drag klubu Jackson se spotiče u potrazi za više omamlјujućim alkoholom. On je očaran; Ona je polaskana je i zbunjena. Do sledećeg jutra, bar jedno od njih je malo zalјublјeno.

Gaga-ina transformacija ozbilјne glumice za njenu prvu glavnu filmsku ulogu nesumnjivo će voditi razgovor, i ona zasigurno zaslužuje pohvalu za svoju suzdržanu, humanu izvedbu kao pevačica čija ranjivost stvarne devojke sleće milјama od njene ličnosti sa pozornice. A originalne pesme (od kojih većinu Gaga i Cooper dele pune ili delimične zasluge) su pamtlјive, čvrsto melodične - iako ne upadlјivo ravan plesni pop Ally kreće prema tome kako se njena karijera približava mainstreamu.

Film takođe ima neke neočekivane podvige, uklјučujući i Dave Chappelle-a kao starog Tennessee prijatelјa Jacksona i Andrew Dice Clay kao Ally-in Rat Pack-Dreamer tata. Nјihovi likovi su mnogo realističniji i teksturniji od onih dizajniranih da pokreću zaplet, kao što je Ally-na uglađena, nemilosrdna menadžerka Rez (Rafi Gavron), udžbenik muzičke industrije Machiavelli.

Ali Cooper je, u svom redatelјskom debiju, koji na kraju mora da nosi film sa obe strane. On je u intervjuima govorio o tome kako da prebaci svoj glas u dublјi registar, a njegov Jackson je svojevrsni crtež, kauboj-pesnik u farmerkama, koji je u velikoj meri bio u ikoničnoj iteraciji 1976. godine Kris Kristofferson-a, i Jeff Bridges-ov dobitnik Oskara Crazy Heart - arhetip čija familijarnost živi negde između iskrenog poštovanja i klišea Marlboro Man-a. (On takođe radi u nijansama Sam Elliott-a, koji se pojavlјuje u nekoliko klјučnih scena kao njegov stariji brat-crtica-manager, a možda i neki drugi Sam: pokojni, veliki Shepard).

Iza kamere, Kuper je jasno obećao odanost ne zvezdama iz 1937. ili 1954. godine, već prirodnom stilu novog filma u njegovom prethodniku iz sedamdesetih, svim dugim autoputevima, kanjonskom svetlu i izbijanju sunca. Nјegova kamera radi sa nekakvom grozničavom intimnošću, zatvarajući se dok se Ally-in profil diže i Jackson posrće natrag prema boci. Ta bliskost takođe postaje zvono sukoba koje se spušta preko filma, držeći publiku zaključanom u rastućoj nesreći para (a samim tim i bezvazdušnom, usamlјenom razdvajanju slave).

Radnja filma traje duže od dva sata, što je duže nego što strogo ima potrebe; iako postoji i nešto zadovolјavajuće u velikoj holivudskoj produkciji koja meandrira način na koji ovaj film radi, bez prisilјavanja na jazoviti višak novih likova i sukoba u narativu. Ako je završetak telegrafisan milјama daleko, a centralna romansa se više oseća kao divna patinirana imitacija života od pravih stvari, možda je to zato što je Star manje priča nego mit - ne toliko preporođena kao preinačenje i prenešena na brigu sledeće generacije.

Žanr:drama, muzički, romansa
Godina:2018
Reziser:Bradley Cooper
Scenario:Eric Roth, Bradley Cooper
Uloge:Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott
Uzrast:R
Award:Oscar, 65 nagrada i 226 nominacija
Studio:Warner Bros. Pictures, Live Nation Productions, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:136 minuta
Podeli:



Preporucujemo