•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

A Passage to India (1984)

Put u Indiju (eng. A Passage to India) je američko-britanska drama iz 1984. godine čiji je scenarista i reditelj David Lean. Scenarijo je temeljen na istoimenom romanu iz 1924. godine autora E.M. Forstera i na pozoričnoj predstavi inspirisanoj romanom iz 1960. godine autora Santha Rama Raua.

Ovo je bio poslednji film koga je u svojoj rediteljskoj karijeri snimio David Lean, a prvi koga je snimio nakon 14-godišnje pauze. Film Put u Indiju je dobio jedanaest nominacija za prestižnu nagradu Oscar, uključujući one za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolju glavnu glumicu (Judy Davis za portret Adele Quested). Film je osvojio dva Oscara. Peggy Ashcroft proglašena je najboljom sporednom glumicom za portret gospođe Moore i sa 77 godina postala najstarija dobitnica te nagrade ikada, a Maurice Jarre osvojio je svog trećeg Oscara za najbolju originalnu muziku.

Radnja filma smeštena je u 20-e godine prošlog veka u doba rastućeg uticaja Indijske nezavisnosti u britanskoj pokrajini Raj. Adela Quested (Judy Davis) i gđa Moore (Peggy Ashcroft) plove iz Engleske u Indiju gde se nalazi Ronny Heaslop (Nigel Havers), Adelin verenik odnosno sin gđe Moore, a koji je lokalni sudija u provincijskom gradiću Chandrapore. Preko upravnika škole Richarda Fieldinga (James Fox), dve gošće upoznaju starijeg ekscentričnog profesora Godbolea (Alec Guinness), a sprijatelje se i s doktorom Azizom Ahmedom (Victor Banerjee), siromašnim udovcem koji upoznaje gđu Moore u mesečinom obasjanoj džamiji čiji pogled seže do reke Ganges. Zbog svog senzibiliteta i činjenice da nemaju nikakvih predrasuda, žene se vrlo brzo sprijatelje s Indijcima. Nakon što gđa Moore i Adela izraze želju da vide "pravu" Indiju, za razliku od dosadnih obilazaka, gledanja kriketa, pola i popodnevnog čaja, Aziz im nudi ekskurziju do zabačenih pećina Marabar.

Sve ide u savršenom redu dok dve žene ne započnu istraživanje pećine s Azizom. Gđa Moore u jednoj od pećina doživljava osećaj klaustrofobije koji ju natera da potraži sveži vazduh. Ipak, ona ohrabruje Adelu i Aziza da nastave sa svojim razgledavanjem i predlaže da sa sobom uzmu samo vodiča. Njih troje upućuju se prema zabačenim pećinama daleko od grupe, a pre nego ih počnu istraživati Aziz zapali cigaretu. Nakon što se vrati, otkriva da je Adela nestala; malo posle je vidi kako trči niz brdo, krvava i očito uznemirena. Pri povratku u grad, Aziza uhapse i on čeka suđenje za navodni pokušaj silovanja što dodatno pojačava ionako već jake tenzije između Indijaca i njihovih kolonijalaca...

Film Put u Indiju završio je 14-godišnju pauzu u rediteljskoj karijeri Davida Leana koja se dogodila zbog loših kritika filma Ryanova kći iz 1970. godine. Još od 1960. godine Lean je pokušao osigurati prava na roman E.M. Forstera nakon što je video pozorišnu predstavu Santhe Rame Raua, ali Forster nije pristao, jer nije smatrao filmove ozbiljnom umetničkom formom. Producent John Brabourne je na kraju uspeo otkupiti prava od Bernarda Williamsa, prorektora King's College na Cambridgeu, državnog izvršitelja oporuke sada već pokojnog pisca.

Glumac Peter O'Toole bio je prvobitni Leanov izbor za ulogu Fieldinga. Lean je silno želeo u filmu Celiju Johnson, zvezdu njegovog filma Kratak susret, koja bi glumila gđu Moore, ali je ona odbila ulogu i umrla 30 meseci pre nego je film pušten u bioskopsku distribuciju. Nigel Hawthorne je dobio ulogu Thortona, ali se razboleo pa ga je zamenio glumac Richard Wilson.

Uprkos svađi koju su imali ranih 60-ih godina prošlog veka u vezi predloženog filma o Gandhiju od kojeg se na kraju odustalo, Alec Guinness je prihvatio ulogu profesora Godbola. Odnos između njih dvojice tokom snimanja filma se ponovno pokvario, a nakon što je Guinness video da je većina njegove uloge u završnoj verziji filma ostala na montažnom podu zbog vremenskog ograničenja, shvatio je to kao ličnu uvredu. Guinness zbog toga godinama neće pričati s Leanom, ali će se njih dvojica ipak pomiriti u poslednjim godinama Leanovog života.

Pećine Marabar temeljene su na pećinama Barabar, 35 kilometara severno od Gaye. Lean je posetio pećine za vreme pretprodukcije, ali ih nije smatrao fotogeničnima; takođe su postojali strahovi od bandita. Umesto tamo, Lean je snimao na brdima koja se nalaze nekoliko kilometara od Bangalorea, gde je većina filma uostalom i snimljena, a pećine su posebno izrađene tokom produkcije. Ostale scene snimane su u Ramangaramu dok se nekoliko interijernih scena snimalo u studijima Shepperton u Surreyju.

Žanr:avantura, drama, istorijski
Godina:1984
Reziser:David Lean
Scenario:E.M. Forster
Uloge:Judy Davis, Victor Banerjee, Peggy Ashcroft
Uzrast:PG
Award:2 Oscara, 19 nagrada i 24 nominacija
Box office:27.2M USD
Studio:EMI Films
Zemlja:UK
Jezik:Engleski, hindi
Trajanje:164 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...