•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

A Clockwork Orange (1971)

Paklena pomorandža (A Clockwork Orange) je film snimljen prema istoimenom romanu Anthonyja Burgessa i to prema američkom izdanju, koje je bilo bez poslednjeg poglavlja. Režirao ga je Stanley Kubrick 1971. godine. U glavnoj ulozi harizmatičnog delikventa nastupio je Malcolm McDowell, a za soundtrack je zaslužna Wendy Carlos. Film je izazvao burne reakcije i uveo izraz "ultranasilje" u svakodnevnu upotrebu. Postao je kultni fenomen. U Velikoj Britaniji film je nakon premijere povučen iz distribucije zbog želje reditelja Kubricka zgroženog medijskom hajkom koja je pratila film.

Kritika je većinom hvalila film, makar su i neki prigovarali da je nasilje previše ekscesivno. James Brundage je hvalio film: "Poruka, za sve one koji nisu u stanju analizirati "Paklenu pomorandžu" u bilo čemu osim u nasilju, je ista ona u Hinduizmu koja govori o karmi; svako na kraju dobije ono što zaslužuje. Ovaj film je gorko slatka ironična priča o sociopatu Alexu Delargeu...On završi u eksperimentalnom programu kondicioniranja stvorenog kako bi od njega stvorili "programiranu narandžu", nekoga ko je nesposoban ozlediti bilo koga. Kada bude otpušten iz zatvora, karma počinje delovati. Beskućnik kojeg je pre istukao sada istuče njega. Spase ga dvojica policajaca, dvojica njegovih bivših kolega koje je prevario, pa sada i oni istuku njega..."Paklena pomorandža" je film koji, od početka do kraja, pršti ironijom. To je briljantno, crno poetično delo koje istovremeno fascinira i izaziva gađenje". Michael Atkinson je napisao: "...Kubrick je stvorio prvu punk tragikomediju koreografisanu poput crtića, meditaciju o pojmovima dobra, zla i slobodne volje koja je u jednakoj meri zavodnička koliko i neukusna. Da je Kubrick krivo procenio udaljenost između komedije i okrutnosti je neosporno; ali danas nije lako odgovoriti zašto ovaj film ostaje duboko u sećanju..."Paklena pomorandža" je uokvirena poput satire, ali nije jasno čemu se smejao Kubrick - tinejdžerima, silovateljima, kriminalnom postupku, liberalnoj birokratiji, bogate britanske klase; vi odlučite. Poput većine Kubrickovih filmova, i ovaj je originalan, hermetičan, jezovit spektakl kome se moramo diviti jer je jedinstven".

Sa druge strane, Roger Ebert je jednostavno otvoreno priznao da mu se film nije svideo i da mu je dao samo 2 od 4 zvezdice: "Kubrickova "Paklena pomorandža" je ideološki haos, paranoidna desničarska fantazija koja se maskirala kao Orwellovo upozorenje. Pravi se da se protivi policijskoj državi i nametnutoj kontroli uma, ali sve što radi je samo slavljenje zlobe glavnog protagonista, Alexa".

- 3 nominacije za Zlatni globus (najbolji film, režija, glavni glumac Malcolm Mcdowell
- 4 nominacije za Oscar (najbolji film, režija, scenarijo, montaža).

V.K.
Žanr:krimi, drama, sf
Godina:1971
Reziser:Stanley Kubrick
Producent:Stanley Kubrick
Scenario:Anthony Burgess, Stanley Kubrick
Uloge:Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates
Uzrast:R
Award:Nominacije za 4 Oskara, 6 drugih nagrada
Box office:27
Studio:Warner Bros
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:136 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila