•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

7 neverovatnih ali stvarnih lokacija na kojima su snimani filmski hitovi

Napredna kompjuterska tehnologija koju koriste savremene filmadžije može da stvori čitav novi svet unutar jednog filmskog studija. Ipak, ništa ne može izazvati takav osećaj kod ljubitelja sedme umetnosti kao što je gledanje filma koji je snimljen na nekoj neverovatnoj, ali stvarnoj lokaciji, bilo da je reč o nekom zadivljujućem prirodnom lokalitetu, o znamenitim gradovima ili važnim istorijskim i arheološkim mestima. Neki filmovi vas prosto nateraju da se zapitate: „Pa gde je ovo snimano?“, jer ne možete da poverujete da takva mesta zaista postoje.

Koliko puta ste mogli da prepoznate mesto, grad ili zemlju dok ste gledali neki film? Mnogo je lakše prepoznati o kojim mestima se radi ako su filmske scene snimane na poznatim lokacijama, tamo gde su najveće svetske znamenitost, kao što su, na primer, piramide u Gizi, Times Square u Njujorku ili Ajfelova kula u Parizu.

I dok neki reditelji vole da stvaraju filmove u svojim gradovima, kao što su Spajk Li i Vudi Alen koji obožavaju da snimaju u Njujorku, neki drugi filmski stvaraoci idu u krajnost kako bi pronašli autentično mesto. Takva mesta, iako ranije nisu bila poznata, često nakon snimanja filma postanu privlačna turistima, toliko da neki turisti putuju i više hiljada kilometara samo da bi videli lokaciju gde je snimana njihova omiljena filmska scena, ili da bi ručali u istom restoranu kao njihov omiljeni glumac.

U ovom tekstu predstavićemo vam neke od najneverovatnijih stvarnih lokacija širom sveta na kojima su nastali brojni holivudski hitovi.

#1 Plaža (2000), zaliv Maya, Tajland

Ako želite dokaz da filmski turizam može da bude i blagoslov i prokletstvo, pogledajte film Plaža iz 2000. godine. To je priča o Ričardu, mladom Amerikancu koji je u poseti Bangkoku. On dolazi u posed misteriozne mape i zajedno sa grupom turista kreće u potragu za neobičnim tajlandskim ostrvom, gde ih čeka skrveni raj, daleko od spoljašnjeg sveta.

Prava lokacija na kojoj je sniman film „Plaža“ je zaliv Maya, na majušnom tajlandskom ostrvu Koh Phi Phi Leh. Tirkizna voda i strme krečnjačke litice koje je okružuju stvaraju neverovatan prizor i inspirišu čitavu jednu generaciju turista da krenu na Tajland i vide ovo daleko i skriveno parče raja u Aziji na kom je britanski reditelj Danny Boyle snimio najlepše kadrove svog poznatog filma.

#2 Lara Kroft: Pljačkaš grobnica (2001), Angkor Vat, Kambodža

I dalje smo na proputovanju po zemljama Jugoistočne Azije, ali sada se iz Tajlanda selimo u Kambodžu. U filmu Lara Kroft: Pljačkaš grobnica, na prvi pogled napušteni kameni hramovi sa statuama i zaraslim hodnicima izgledaju kao improvizovana filmska scena u nekom skupocenom holivudskom studiju. Međutim, u pitanju je Angkor Vat, jedan od najpoznatijih istorijskih lokaliteta u jugoistočnoj Aziji. Angkor Vat datira još iz 12 veka, ali je tek početkom 1990-tih godina postao popularna turistička destinacija, nakon mnogo vekova zanemarivanja.

Snimanje prvog nastavka filma o Lari Kroft iz 2001. godine je značajno doprinelo turističkom razvoju grada Siem Reap u Kambodži, u čijoj blizini se nalazi ovaj velelepni verski kompleks. Angkor Vat je masivni kompleks verskih hramova, najveća verska građevina ne samo u Aziji, već i u svetu. U turističkim vodičima možete pročitati savet da provedete najmanje dva dana u istraživanju ovog impresivnog lokaliteta svetske baštine, ali ako imate samo jedan dan na raspolaganju, to će vam biti dovoljno da obiđete prave lokacije na kojima su snimljene najuzbudljivije scene iz filma. Većina scena sa Anđelinom Džoli snimljeno je u hramovima Angkor Tom i Bayon.

#3 Kum (1972) , Savoka, Sicilija

Ova kultna gangsterska saga Frensisa Forda Kopole, nastala prema knjizi Marija Puza, priča je o usponima i padovima italijanske mafijaške porodice Korleone. Najveći deo filma snimljen je na raznim lokacijama u Njujorku, ali neki njegovi delovi su nastali i na italijanskom ostrvu Siciliji, većinom u malom tihom primorskom gradiću Savoka.

Iako je Kum snimljen pre skoro pet decenija, tačnije 1972. godine, poštovaoci ovog remek dela kriminalističkog žanra i danas masovno putuju u Savoku gde mogu posetiti razne lokacije na kojima su snimani kadrovi filma. Jedna od najpopularnijih lokacija je svakako bar Viteli, gde je Majkl Korleone zatražio od vlasnika sinjor Vitelija ruku njegove ćerke Apolonije. Tu se čak možete i fotografisati držeći u rukama sicilijansku sačmaricu. Tura Savokom podrazumeva i obavezan obilazak prelep crkvice u kojoj su se Majkl i Apolonija venčali, kao i trg Fosiju.

Postoji brojne organizovane turističke ture za obilazak lokacija iz filma Kum, sa vodičem koji pokazuje znamenita mesta iz filma, ali takođe upoznaje turiste i sa istorijom sicilijanske mafije. Sve ture podrazumevaju i konzumiranje fantastičnog sicilijanskog vina i ukusnih lokalnih specijaliteta.

#4 Park iz doba jure (1993) , Havaji

Zaista je u ovom filmu sve ličilo na planetu Zemlju iz doba jure, i bez sumnje Havaji su bili odličan izbor čuvenog Stivena Spilberga za scene udaljenog ostrva gde se kloniraju dinosaurusi i ponovo vraćaju u život. Kada se ovaj film pojavio 1993. godine, svi su bili odušeljeni kadrovima snimanim uz pomoć CGI tehnologije, koja iz današnjeg ugla i nije tako spektakularna, ali je u to vreme predstavljala fantastičnu novinu.

Havaji su, zbog svojih prirodnih lepota, rajskih plaža, planina, vodopada, reka i raskošnih šuma, već dugo veoma primamljiva lokacija za mnoge reditelje. Mnoge scene Parka iz doba jure snimljene su na prelepom ranču Kualoa, na kome su takođe snimani i neki drugi holivudski hitovi, kao što su Godzila ili Jumanji – Welcom to the Jungle. Osim ranča Kualoa, ostale lokacije iz filma koje najčešće posećuju turisti su Plava rupa u Kaua-u, Nacinalna tropska botanička bašta, dolina Olokele i neverovatani vodopadi Manawaiopuna.

#5 Pobesneli Maks: Autoput besa (2015), Namibija

U ovom popularnom akcionom ostvarenju glavni junaci, koje glume Šarliz Teron i Tom Hardi, vode pobunu protiv ludog tiranina koji drži grupu žena kao taoce. Radnja filma je smeštena u postapokaliptični svet u kojem se vode očajničke borbe za preživljavanje i gde se nikome ne može verovati.

Iako je bi bilo lakše i jeftinije da se film snima u nekoj od mnogobrojnih pustinja SAD, producenti i reditelj su umesto toga odabrali pustinju Namib u Namibiji. Sa beskrajnim peščanim prostanstvom i crvenim peščanim dinama ovo je bila savršena lokacija za snimanje Autoputa besa.

Namib je najstarija pustinja na svetu, i procenjuje se da je stara između 50 i 80 miliona godina. Turisti koji otputuju do ove priobalne afričke zemlje biće zadivljeni prizorom gde se okean bukvalno dodiruje sa samom pustinjom.

#6 Misija (1986), vodopadi Igvazu, Argentina

Radnja ovog filma je smeštena u 18. vek. Džeremi Ajrons glumi oca Gabrijela, španskog jezuitskog sveštenika na misiji u Južnoj Americi. Na njegovom misionarskom putu pridružuje mu se portugalski plaćenik Rodrigo Mendoza (Robert De Niro), bivši trgovac robljem koji je ubio svog brata i sada želi da se iskupi tako što pokušava da spreči da jedno domorodačko pleme bude porobljeno od strane portugalskih kolonizatora.

Scene vodopada iz ove fantastične filmske priče o strahotama kolonijalizma stavile su na turističku mapu sveta vodopade Igvazu, najveće prirodne vodopade na svetu, locirane na granici Argentine i Brazila. Igvazu vodopadi su se takođe koristili kao lokacija za snimanje filmova kao što su „Kapetan Amerika: Građanski rat“, „Indijana Džons: Kraljevstvo kristalne lobanje“ ili „Gospodin Magu“.

#7 Avatar (2009), Nacionalni park Zhangjiajie, Kina

Iako Avatar važi za film sa najspektakularnijim CGI scenama ikada napravljenim u filmskoj industriji, reditelj James Cameron je zapravo bio inspirisan pravim lokacijama, pre svega u Kini. Neki od najupečatljivijih kadrova Avatara nastali su u Nacionalnom parku Zhangjiajie.

Zhangjiajie se nalazi u provinciji Hunan, i poznat je po neverovatnim kamenim stubovima koji se uzdižu i do 180 metara visine, što stvara utisak da planine plutaju. Nakon što je Avatar postao planetarni hit, Zhangjiajie je dobio svoje mesto na turističkoj mapi sveta. Turisti danas hrle u ovaj Nacionalni park da uživo vide taj nestvarni pejzaž koji je inspirisao velikog Camerona i njegove filmske saradnike da stvore fantastičan svet Pandore, dok sa nestrpljenjem priželjkuju da se nastavak Avatara pojavi u bioskopima.

Autor: Dragan Antić

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila