•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

20th Century Women (2016)

Smelo slobodna, mudra i često divna domaća komedija pisca-režisera Mikea Millsa pre svega predstavlja stav: južna Kalifornija, ležerno kretanje, Converse odeća i lagana šetnja putem na skejtbordu. Godina je 1979., pa iako je grubost Ronalda Reagana vrlo blizu, „20th Century Women“ je film koji nas vraća u prošlost, brinući o suprotnoj kulturi koja postoji u samootkrivanju. Ovaj autobiografski film smešten je u trenutak kada boemske simpatije i nekonvencijalna domaćinstva i dalje mogu da postoje. U prelepoj vili u Santa Barbari – koja je visoka kao kula, otrcana i udobna – možemo da sagledamo svu Millsovu estetiku kako cveta, da bi se kasnije iz nje izlegli porodični portreti kao što je „Thumbsucker“ (2005) i „Beginners“ (2010).

Likovi u filmu „20th Century Women“, koji su više međusobno povezani nego većina likova u drugim filmovima, stvaraju grupnu priču koja je dovoljno značajna da vas potpuno zarobi time koliko neki film može biti neinhibiran. Jamie (Lucas Jade Zumann) je mirni tinejdžer. Tri slavne žene u njegovom životu se pitaju da li mu treba više znanja – to je ceo zaplet filma – ali zajedno, njih tri predstavljaju najbolji izvor obrazovanja koji će ikada imati. Tu je Julie (Elle Fanning, magnetično krhka i najbolja stvar u celom filmu), devojka koja se ušunjava u Jamiev krevet zbog platonske simpatije. Na spratu ispod nalazi se devojka – punk umetnik sa ljubičastom kosom po imenu Abbie (Greta Gerwig, koja gradi nezgodan smisao osnaživanja), stanar koji se bori sa smislom. I na kraju, Jamieva majka, Dorothea (Annette Bening, koja je iznad tipične živahnosti indi-mame), strastveni pušač i libertanka: razvedena je, govori ono što misli, i dosta brine. „Ona je iz Depresije“ – su reči koje se često čuju o njoj, a koje imaju dvostruko značenje.

Kada „20th Century Women“ počne da se bavi potpuno ljudskim pitanjem lične satisfakcije (ličnog zadovoljstva), film postaje veoma prijemčiv: pretvara se u vrstu filma za koju biste želeli da više režisera ima hrabrosti da snimi. („Pitati se da li si srećan – to je velika prečica do depresije“, izgovara Beningova Dorothea u najoštrijoj replici u scenariju.) Kao i mnogi režiseri njegove generacije, Mills ne može a da se ne pohvali: on nije sladak kao Wes Anderson, ali očajnički želi da se divimo njegovoj kolekciji ploča grupa Clash, Devo, Black Flag i Talking Heads, među kojima je ovaj poslednji bend umalo dobio i svoju reklamu u filmu. Ponekada se njegov stil umeša u realnost samih glumaca. Međutim, on je ovde napravio nešto izvanredno, poučen iskustvom stečenim iz filma „Beginners“. On je iskupio svoju nostalgiju, pokazujući nam jedan način odrastanja, širom otvorenih očiju i ušiju.

Žanr:komedija, drama
Godina:2016
Reziser:Mike Mills
Scenario:Mike Mills
Uloge:Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig
Uzrast:R
Award:1 Oscar, 9 nagrada i 64 nominacija
Studio:Annapurna Pictures, Archer Gray, Modern People
Zemlja:United States
Website:www.20thcenturywomen-movie.com
Jezik:engleski
Trajanje:119 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...