•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

13. Dan ljudskih prava na 27. Sarajevo Film Festivalu

Pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske, ove godine će se održati 13. izdanje Dana ljudskih prava u sklopu 27. Sarajevo Film Festivala. U okviru programa, u utorak, 17.08.2021. u multipleksu Cineplexx Sarajevo bit će održana projekcija filma COLECTIV u režiji Alexandera Nanaua, koja će poslužiti kao osnova za panel-diskusiju nakon projekcije filma. Panel-diskusija će staviti fokus na temu “Društvo i pojedinac – odgovornost koja nestaje?”. Moderator panela je Robert Zuber, novinar i reditelj.

Društvo i pojedinac – nestanak osjećaja odgovornosti?

Film COLLECTIVE Alexandera Nanaua – koji će publici Sarajevo Film Festivala biti predstavljen u okviru programa Dan ljudskih prava – postavlja pitanje na koje je sve teže pronaći odgovor. U kojoj mjeri se društva odgovorno odnose prema pojedincima kao konstituentima zajednica, naročito u situacijama u kojima se, usljed korupcije ili odbacivanja odgovornosti onih koji imaju moć da ih zaštite, nekom pojedincu nanosi nepravda?

Slučaj predstavljen u Nanauovom filmu lako se može označiti kao jedna od onih stvari koje se dešavaju u zemljama Istočne Evrope s kratkom demokratskom tradicijom. Međutim, slični slučajevi mogu se pronaći i širom zapadnoevropskih demokratija u primjerima beskrupuloznog ponašanja bogatih i moćnih pojedinaca koji su spremni na sve kako bi ostvarili ličnu dobit. Život sam po sebi, u ovom slučaju izgubljen, postaje predmet matematičke kalkulacije kolateralne štete koja se, u poređenju s ličnim profitom, često smatra prihvatljivom. Dakle, u kojem tačno trenutku smo postali društvo sa globalnim problemima, u kojem je sudbina pojedinaca, kao i odgovornost za nepravdu koja im je nanesena, postala manje bitna? I da li je uopće moguće usredsrediti pažnju na sudbinu pojedinaca bez kojih društvena zajednica ne bi postojala? Robert Zuber

COLECTIV

Rumanija, Luksemburg, 2019, 109 min.

Režija: Alexander Nanau

U požaru koji je 2015. godine izbio u bukureštanskom noćnom klubu Colectiv poginulo je 27, a povrijeđeno 180 osoba. Mnogi od povrijeđenih naknadno su umrli u bolnicama iako njihove povrede nisu bile opasne po život. Jedan doktor otkriva istinu timu istraživačkih novinara koji postepeno počnu razotkrivati široko rasprostranjenu korupciju u zdravstvu. Kada novi ministar zdravstva preuzme funkciju, on novinarima nudi neuobičajeno dobar pristup i uvid u vlastite napore da reformira korumpirani sistem i probleme s kojima se pri tome suočava.

Podeli:



Preporucujemo