•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

10 ludih filmova koji su zapravo zasnovani na istinitim pričama

Ne tako davno ponovo smo se naučili da se aklimatiziramo sa svetskim zverstvima. Da, žao nam je što je to najviše što možemo da učinimo o događajima; neki će izuzeci vikati na njihovim društvenim medijima, deleći brojne fotografije i članke u nadi da će dobiti poziv za buđenje.

Jedino je sudnji dan blizu, ako ne i sadašnjost, gde je sama količina nasilјa kojeg smo već bili svedoci dugoročno učinila ravnodušnim. Ovo nije političko pakovanje; radije, podsetnik da je stvarnost čudnija je fikcije - kinematografske personifikacije su uglavnom neznatne u poređenju.

Kompilacija ludih događaja, istorijskih zapisa i osobina lika opet će dokazati da smo postali luda vrsta, za koju iznenađenje nije nešto iznenađujuće. Ovaj spisak će biti u direktnoj suprotnosti sa sumornim uvodnim beleškama unošenjem nekoliko priča koje nadahnjuju i izazivaju strahopoštovanje. Bez dodatnog divlјenja, evo 10 ludih filmova zasnovanih na istinitim pričama.

1. 127 Hours


Aron Ralston je inspirativni lik na više nivoa. Ne samo zbog svog čuvenog preživlјavanja iz kanjona Bluejohn, već je napustio i svoj siguran posao inženjera da bi se bavio planinarenjem. Pre nego što je krenuo u ekspediciju u južnoj državi Juta, nije obavestio nijednog člana porodice i rodbinu, i kao posledica ove usmerenosti, postao je plen u nesreći sa malo šansi za preživlјavanje.

Dok je planinario sam, Ralston je slučajno zarobio svoju ruku džinovskim balvanom u zidu kanjona. S obzirom na veličinu kamena, postojala je mala šansa da on napusti kanjon sa netaknutim rukama; morao je da donese hrabru odluku. A Ralston je pokazao bravuru, nakon što je neprestano dozivao pomoć, spasio se odsekavši sebi ruku.

Samo postupak nije bio lak; nož je bio tup, a meso i kosti se nisu raspadale. Nakon 127 sati znoja i krvi, oslobodio se noćne more iskustva, što je naslov filma, režisera Danny Boyle-a. U pitanjima autentičnosti ubačene su neke dodatne zapletne tačke zbog dramatične potrebe priče, ali uglavnom je sve bilo činjenica.

2. The Great Escape


Mnogobrojna zanimanja Firerovog režima bila su nasilna epizoda u svetskoj istoriji, ali daju odličan prostor za dramatičnu manifestaciju priča o preživlјavanju. Neke junake iz brojnih zapisa treba negovati godinama, a saveznički beg iz ratnog logora Stalag Luft III u Polјskoj jedan je od najbolјih, tema je filma sa više zvezda The Great Escape..

"To nije obična priča o Tom-u, Dick-u i Harry-u, već jedna sjajna i Harry je bio junak. Željeni timski napor više od 200 savezničkih žrtava, na čelu sa Roger Bushell-om, Tom-om, Harry-em i Dick-om bilo je ime tunela stvorenih za evakuaciju vojnika. Nije bilo lako napraviti budalu od nemačke vojske, ali zaroblјenici su odradili posao. Vlasti su otkrile prva dva tunela, ali treći je, iskopan ispod peći u kolibi 104, pomogao vojnicima u velikom bekstvu.

Nakon sve teško stečene slobode, finale je bilo poražavajuće, iako su 73 od 75 pobeglih uhvaćeni nakon pažlјivog ispitivanja nemačkih vlasti. John Sturges je shvatio epske osećaje koje film može da donese, i veran njegovoj nameri, bio je to veliki uspeh na bioskopskim blagajnama.

3. Bronson


Ne susrećemo se svakodnevno sa osobom poput Charles Bronson-a. Čovek sa više kvaliteta i degradacija, Bronson je zaista živopisna osoba i najpoznatiji britanski zločinac. Takođe je i sjajan slikar, a nekoliko njegovih proizvedenih umetničkih dela steklo je kritičku pažnju i finansijsku zaradu.

Žrtva plašljivog detinjstva, Bronson je pokazao nenormalno i nasilno ponašanje iz ranih dana, što je imalo za rezultat sedmogodišnji termin. Ali zbog sve većeg nasilјa između ćelija, termin je produžen kao kazna. Izuzetno je teško obeležiti Bronson-ova psihološka stanja bez daha: on je kompetentan bokser, filantrop i veliki umetnik koji obožava Salvador Dali-a. U zatvoru on živi kao kralј, po njegovim rečima.

Nicholas Winding Refn napravio je hiper-stilistički film iz života osuđenika 2008. godine i dobio je kritičko priznanje. Bronson voli da otme zatvorske stražare, ali nikada nikoga nije ubio; zaista fascinantan lik.

4. Munich

Izraelsko-palestinski sukob je godinama dočaravao korumpirajuću prirodu demokratskih zvaničnika, a događaji iz stvarnog života prikazani u Spielberg-ovom “Munich”-u dodatni su dokaz ovog nagomilanog besa i odmazde.

Naravno, masakr u Minhenu na Letnjim olimpijskim igrama 1972. godine je poražavajući incident, ali želјena odmazda izraelske vlade nije bila ništa manja. Hladnokrvno, sračunata operacija, Mossad-ov agent Avner Kaufman osvetio se grupi Crni septembar tako što je polako ubijao njegove članove, jednog po jednog, po nalogu izraelske vlade.

U tom procesu Kaufman na kraju dovodi u pitanje njegov moral, ali on nije imao drugu opciju. Pre nego što je postavlјen za tajnog ubicu, Kaufman je bio primoran da podnese ostavku iz Mossad-a kako bi izolovao vladu od bilo kakvih mračnih posledica.

Operacija je obuhvatila nekoliko nacija i meseci, što je na kraju imalo snažan efekat na Kaufman-a i njegova tri člana tima. To je neverovatna surovost demokratske vlade u njenim stranim operacijama, ali takvo je vreme u kojem živimo.

5. The Exorcist


Teško je verovati u relikvije poput egzorcizma u 21. veku, ali istorija dokazuje drugačije. Ista stvar dogodila se jevrejskom svešteniku u filmu “The Exorcist”, koji se borio sa svojom verom, ali je na kraju prihvatio taj pojam sa tragičnim rezultatom. Pod uslovom da su neke mahinacije sagrađene samo radi stvaranja jezive atmosfere u filmu, priča iz stvarnog života nije bila manje zastrašujuća.

Dete u stvarnom životu bio je dečak po imenu Ronald, a ne devojčica kao što je prikazano u filmu, koji je nakon smaknuća svoje volјene tetke počeo da pokazuje čudno ponašanje. Kada su nevolјe počele da postaju objektivne i fizičke, sa ožilјcima koji su se razvili na dečakovom telu, roditelјi su se konsultovali sa nekoliko sveštenika.

Nauka, posebno psihologija i psihijatrija, nije uspela u tom aspektu, i nakon bezbrojnih pokušaja, đavo je napustio Ronald-ovo telo u ime Svetog Mihajla. Ronald je oslobođen transa zbog egzorcizma koji je sproveo sveštenik Bowman, kako kažu zapisi kažu da iznenađujuće može da izgleda.

6. Hotel Rwanda

Rasne predrasude duže vreme su mučile lјude, ali podrasni problemi poprimali su ozbilјan tok u događajima posle ubistva predsednika Ruande 1994. Hutu i ​​Tutsi su bila dva predmetna plemena, ali Hutu ljudi su bili najnasilniji. Genocid je odmah počeo kada su Hutu ekstremisti zauzeli prvo mesto u ubistvu svoje braće.

“Hotel Rwanda” je uspešno uspeo da prikaže zverstva koja su prouzrokovala nasilna plemena Hutu i ​​bespomoćnost naroda Tutsi. Film se vrti oko Paul Rusesabagina, menadžera Hotel des Mille Collinesa, koga su ekstremisti izazvali da spasi živote stanovnika hotela i njegove sopstvene porodice. Problem je bio monumentalan za Paul-a, jer je njegova žena pripadala plemenu Tutsi, koje su ubice označile kao "bubašvabe". Bio je to crni dan u istoriji, kada je hilјade nevinih lјudi ubijeno samo zato što su pripadali određenom plemenu.

7. Catch Me If You Can

Ovo je prvi naslov u ovom članku koji izaziva strahopoštovanje, ali ujedno i lagan u svojoj suštini: to je priča o velikom majstoru blefiranja. Frank Abagnale bio je samouvereni uljez iz njegovog ranog života, prvo se lažno predstavlјalo još kad je pozirao kao učitelј francuskog jezika. Ovo se povećava tek u godinama kada se predstavlјa kao pilot, agent FBI-a, lekar i advokat.

Pitanje je kako je položio izuzetno teške ispite, na šta je Frank odgovorio da je studirao mesec dana! Bio je stvarno genije, samo što ga je koristio u inferiornim motivima, bez ikakve logičke potrebe. Ali svaki problem ima rešenje, pa je i ovog varalicu na kraju uhvatila policija, nakon jakih prepreka.

Steven Spielberg shvatio je komične i uzbudlјive elemente priče i iz nje snimio film, u kojem glumi njegov redovni saradnik Leonarda DiCaprio, umećući sitne elemente iz stvarne priče. Film je postigao veliki uspeh, baš kao i njegov glavni junak, zaradivši 180 miliona dolara od svog budžeta od 30 miliona dolara, uklјučujući tržišta u inostranstvu.

8. A Nightmare on Elm Street


Ko će verovati da noćna mora može izazove smrt? Ali ta iznenađujuća stvar dogodila se 1975. godine, kada je nekoliko lјudi umrlo u ciklusu spavanja REM-om usled duha dab tsuam-a, barem tako kažu izveštaji. Prema različitim tvrdnjama, 18 laotskih izbeglica je ubijeno čudnim duhom, a lekari su rekli da je to iznenadni neočekivani sindrom smrti.

Žrtve su se plašile da će se dogoditi nešto loše i trudile su se da ostanu budne konzumirajući neprimerene doze kofeina, ali sudbina je bila da su postale plen za san i na kraju duha. Taj se duh spominje u indonezijskim narodnim pričama za koje se zna da napadaju muškarce u snu. Kako bi se rešili ovih problema, neki lјudi su prijavlјeni da se oblače u žene kako bi zavarali duha, ali izgleda da ni on nije bio toliko glup.

9. The Silence of the Lambs


“The Silence of the Lambs” bio je vrhunac različitih lјudi ili perverznjaka iz stvarnog života. Jedan od njih bio je slavni Ed Gein, takođe uticaj koji je stajao iza Hitchcock-ovog “Psycho”-a, koji je bio fasciniran lјudskom kožom. Gein je u filmu predstavlјen kao "Buffalo Bill", koji lovi nevine devojke da im odere kožu i napravi nekoliko korisnih stvari.

Bill iz stvarnog života bio je podednako zloban; kada je policija otkrila Gein dom, iskopala je čarape i kecelju od lјudske kože, činije za supe od lјudske lobanje, lampe lјudskih kostiju. Ali pravi akter filma bio je Hannibal Lecter, inspirisan Dr. Trevino-m Meksičkim hirurgom.

Originalni autor knjiga “The Silence of the Lambs” upoznao je ovog lekara u mladosti kada je osuđen za ubistvo i komadanje njegovog lјubavnika. Međutim, detalјi mahinacije nisu jasni, a zvanični izveštaji navode da je to zločin iz strasti. Ali da je Trevino ubrizgao njegovog lјubavnika, prerezao mu grlo i ugurao seckane ostatke u nagradnu kutiju, dokazao je da nema nove namere i nagovestio metodu kanibalizma.

10. Almost Famous


Ovo je duboko lični film. Reditelј Cameron Crowe film “Almost Famous” zasnovao je na svom ličnom iskustvu kao tinejdžerski rock izveštač. Ime benda u filmu smišljeno je od različitih bendova koje je intervjuisao svojevremeno kao tinejdžerski reporter. Crowe ima odličano dostignuće; intervjuisao je poznate bendove poput Poco, Allman Brothers Band, Led Zeppelin, Eagles u svom kratkom, ali uzbudlјivom ograničenju. To je priča o punoltstvu koju je stvorio Crove sa lјubavlju.

Glavni junak William Miller dobio je priliku da izveštava sa koncerta Black Sabbath-a za časopis „Rolling Stone“ i predstavljen je poznatom (izmišlјenom) bendu Stillwater u njegovim danima osnivanja. Stekao je njihovo poverenje za kratko vreme i išao na turneju sa timom prateći događaje. U međuvremenu se zalјublјuje u devojku koja takođe gostuje sa bendom, pokušava da je povali i doživljava prvo slomljeno srce.

Devojka Penny Lane bila je zasnovana na stvarnom životu Pennie Lane Trumbull, a uloga Williams-ove mame zasnivala se na Crowe-ovoj majci. Bilo je to lјubavno pismo za rok muziku, Crowe i njegova supruga su na svom medenom mesecu napisali mnoge pesme iz filma. Film je bio bezvredan na blagajnama bioskopa, ali uspeo je da obezbedi tri nominacije na dodeli Oscar-a nagrada i osvoji jedan za najbolјi originalni scenario.

Da li bi ste vi dodali neke filmove ovoj listi?

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...