•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kan: Nikad više kandidata za “Palmu”

Ni nakon dve nedelje, 20 filmova i bezbroj defilea crvenim tepihom, nema jasnog favorita u trci za glavnu nagradu Kanskog festivala - Zlatnu palmu.

Prestižno priznanje, koje se dodeljuje najboljem filmu u zvaničnoj konkurenciji, biće uručeno u nedelju uveče 26. maja, na osnovu odluke žirija, kojim predsedava američki reditelj Stiven Spilberg.

I premda je ovo bila "rodna" godina kada su filmovi glavne selekcije u pitanju, nijedno ostvarenje nije uspelo da se nametne kao glavni favorit.

Najmanje šest ostvarenja ima šansu da odnese Zlatnu palmu - komedija braće Koen "Inside Llewyn Davis" o folk pevaču iz 1960-ih, "Velika lepota" o noćnom životu Rima Paola Sorentina, porodična drama "Prošlost" Ašgara Farhadija, melodrama o imigrantima "The Immigrant" Džejmsa Greja i lezbijska priča o odrastanju "Plava je najtoplija boja" Abdelatifa Kešiša.

Konsenzus se uvek teško postiže u Kanu, ali se na kraju ipak ostvari. Prošle godine, film "Ljubav" Mihaela Hanekea bio je od samog početka favorit, a uspeo je kasnije da osvoji i Oskara za najbolji strani film.

Godinu dana ranije, kosmičko promišljanje Terensa Malika "Drvo života", takođe, je bio očigledan "materijal" za Zlatnu palmu. Ali, 2010. Kan je ostao zatečen kada je žiri sa Timom Bartonom na čelu odlučio da nagradi tajlandski film "Ujka Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života".

Pojedini kladioničari, ove godine, prednost daju Farhadijevom filmu. Iranski reditelj, čiji je film snimljen na francuskom jeziku, osvojio je pre dve godine Zlatnog medveda u Berlinu i Oskara za najbolji strani film sa ostvarenjem "Razvod", koje se, takođe, bavi porodičnim problemima.

U svakom slučaju, francuska glumica Berenis Bežo, koja u Farhadijevom filmu glumi samohranu majku, rastrzanu izmedju bivšeg muža i sadašnjeg partnera, čini se ima najbolje izglede da osvoji Zlatnu palmu za glavnu žensku ulogu.

Glavni konkurent joj je 19-godišnja Adel Eksaršopulos, zvezda filma "Plava je najtoplija boja", koja je jedno od glavnih otkrovenja ovogodišnjeg festivala.

Amerikanci imaju, takođe, dobre pozicije. Možda najbolji prijem u Kanu doživeo je film braće Koen "Inside Llewyn Davis" i njegova zvezda i nova nada Holivuda, Oskar Ajsak. Braća Koen već imaju jednu Zlatnu palmu za film "Barton Fink" iz 1991.

Grejev "The Immigrant", sa Marijon Kotijar i Hoakinom Feniksom, podelio je kritiku, ali bi majstorski izveden portret Njujorka 20-ih godina prošlog veka mogao da nađe put do Spilbergovog žirija.

"Nebraska" Aleksandera Pejna, sa Brusom Dernom i Vilom Fortom, mogao bi, takođe, da zavede žiri svojom svedenom pričom o odnosu oca i sina.

Tu su još i gej melodrama o ekcentričnom pijanisti Valentinu Liberačiju "Iza Kandelabra" Stivena Soderberga, "Kakav otac, takav sin" o zamijeni beba, japanskog reditelja Hirokazua Kore Edea i "Grigris" priča o hendikepiranom plesaču Mahameta Saleha iz Čada.

Nema sumnje da će odluka biti teška za žiri u kojem se pored Spilberga nalaze Ang Li, Nikol Kidmen, Kristof Volc, rumunski reditelj Kristijan Munđiju, škotska rediteljka Lin Remzi, japanska rediteljka Naomi Kavaze, francuski glumac Danijel Otej i bolivudska zvezda Vidija Balan.

Website:cafe.ba
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu