•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pročitajte potresno pismo Angeline Jolie

Angelina Jolie u potresnom pismu ispričala je sve o dvostrukoj mastektomiji i zašto se na nju odlučila.

Glumica Angelina Jolie u pismu koje je napisala za New York Times otkrila je kako se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji - operaciji uklanjanja dojki jer je strahovala da će oboleti kao i njena majka koja je preminula od raka dojke.

Kako prenose mediji, lekari su joj rekli da ima 87 posto šanse da oboli i stoga se Angelina Jolie podvrgnula ovoj operaciji. Sve o tome, kako se osećala i kakva joj je podrška bio Brad, pročitajte u pismu koje prenosimo u celosti!

“Moja majka borila se sa rakom deset godina i umrla je u 56-oj godini. Izdržala je dovoljno da upozna i drži svoje prvo unuče u rukama. Ali ostala moja deca nikada neće imati priliku upoznati je i doživeti to iskustvo da osete koliko je bila puna ljubavi i gracioznosti.

Vrlo često govorimo 'o maminoj mami' i tad se nađem u situaciji gde pokušavam objasniti bolest koja nam je oduzela. Pitali su me može li se i meni dogoditi isto. Uvek sam im govorila da se ne brinem, ali istina je da i ja nosim 'krivi' gen, BRCA1, koji jako povećava rizik od razvijanja raka dojke i jajnika.

Moji lekari su procenili da postoji 87 posto šanse da obolim od raka dojke i 50 posto da obolim od raka jajnika iako je rizik drugačiji u slučaju svake žene.

Samo deo karcinoma dojke rezultat je nasleđene genetske mutacije. Oni koji imaju gen BRCA1 imaju u proseku 65 posto verovatnoće da dobiju rak dojke.

Jednom kad sam saznala koja je moja stvarnost, odlučila sam biti proaktivna i minimalizovati rizik koliko god je to moguće. Donela sam odluku da napravim preventivnu mastektomiju. Počela sam sa grudima jer je rizik od raka grudi veći od rizika raka jajnika, a to je ujedno i kompleksnija operacija.

Tokom 24. aprila završila sam 3-mesečnu medicinsku proceduru vezanu za mastektomiju. Tokom tog procesa imala sam mogućnost da ovo zadržim u svojoj privatosti i nastavim sa svojim poslom.

Ali sad ovo pišem jer se nadam da i druge žene mogu imati dobrobiti iz mog iskustva. Rak je još uvek reč koja zabija strah u ljudska srca i izaziva duboki osećaj nemoći. Ali danas je moguće kroz jedan test krvi saznati jeste li podložni velikom riziku od raka dojke i jajnika i preuzeti nešto u vezi toga.

Moj lični proces počeo je 2. februara sa procedurom koja se naziva 'sklanjanje bradavica', koja isključuje bolest dojke u kanalima iza bradavice i omogućuje dodatni dotok krvi u tom području. Ovaj postupak uzrokuje malo bolova i dosta modrica, ali povećava šansu za spašavanje bradavica.

Dve sedmice kasnije imala sam veliku operaciju u kojoj mi je uklonjeno tkivo dojke i stavljena su priveremena punila. Operacija može trajati i do osam sati. Probudite se sa drenažom i raznim uređajima priključenim na vaša prsa. Zaista imate osećaj kao da se nalaziteu sceni iz SF filma. Ali samo nekoliko dana nakon operacije možete se vratiti u normalan život.

Devet sedmica kasnije, finalna operacija je bila završena kao i rekonsturkcija grudi sa implatantima. Tokom poslednjih nekoliko godina bilo je velikih pomaka u ovoj grani medicine i rezultati zaista mogu biti predivni.
Htela sam napisati ovo kako bih rekla svim ženama da odluka o mastektomiji nije laka. Ali sam srećna što sam to napravila. Moje šanse od razvijanja raka dojke pale su sa 87 posto na 5 posto. Sad mogu reći svojoj deci da se ne moraju bojati da će me izgubiti zbog raka dojke.

Ohrabrujuće je da nisu videli ništa što im čini nelagodu. Mogu videti moje male ožiljke i to je to. Sve drugo je samo 'mamica', jednaka kao što je i pre bila. I oni znaju da ih ja volim i da ću napraviti sve da što duže budem sa njima. Lično, ne osećam se ništa manje ženstveno. Osećam se jačom što sam napravila takav izbor koji ni u kojem slučaju ne umanjuje moju ženstvenost.

Srećna sam što imam partnera, Brada Pitta, koji je pun ljubavi i potpore. Stoga, svakome ko ima suprugu ili devojku koja prolazi kroz ovo, znajte da ste vrlo bitan deo njene tranzicije. Brad je bio u Pink Lotus centru za rak dojke svaki minut tokom moje operacije. Uspeli smo naći i trenutke da se smejemo zajedno. Znali smo da je ovo ispravna stvar za našu porodicu i da će nas to samo još više zbližiti. Kao što i jeste.

Za svaku ženu koja ovo čita, nadam se da vam pomaže to što znate da imate neke opcije. Želim ohrabriti svaku ženu, posebno ako u porodice imaju istoriju raka jajnika i grudi, da potraže informacije i medicinske stručnjake koji vam mogu pomoći da prebrodite ovaj deo svog života i da sami napravite svoj izbor na osnovu pouzdanih informacija.

Priznajem da postoji mnogo dobrih lekara koji rade na alternativnim načinima operacija. Moj lični režim biće objavljen na Web stranici Pink Lotus centra za lečenje raka dojke. Nadam se da će to biti korisno drugim ženama.

Rak dojke ubije 458.000 ljudi svake godine, najčešće u manje bogatim zemljama. Naš prioritet mora postati to da omogućimo što većem broju žena da se testira i dobije preventivni tretman, bez obzira odakle dolaze. Cena testiranja na gene BRCA1i BRCA2 u SAD-u košta više od 3.000 dolara što ostaje velika prepreka za puno žena.

Odlučila sam da moja priča neće ostati privatna jer postoji mnogo žena koje ne znaju da možda žive u senci raka. Moja nada je da će i one biti u mogućnosti testrati se na gen i da ako takođe imaju veliki rizik, znati da imaju razne mogućnosti ispred sebe.

Život dolazi sa mnogo izazova. Oni koji nas ne plaše su oni koji mogu preuzeti nas i kontrolu nad nama.”

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...