•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Studio Ghibli

Studio Ghibli (株式会社スタジオジブリ Kabushiki-gaisha Sutajio Jiburi?) je japanski anime filmski studio sa sedištem u Koganeiju, četvrti Tokija. Studio je stekao slavu po anime filmovima 1990-ima i 2000-ima, a osnovan je u junu 1985. nakon uspeha anime filma Nausikaja iz vetrovite doline, uz kapital Tokuma Shotena. Osnovali su ga Hayao Miyazaki, Isao Takahata, Toshio Suzuki i Yasuyoshi Tokuma. Logo studija je mačkoliko biće Totoro, iz Miyazakijeva anime filma Moj komšija Totoro. Sam naziv, "Ghibli", znači "topli vetar koji puše kroz Saharu". Taj su naziv koristili italijanski avioni izviđači tokom Drugog svetskog rata. Miyazaki, koji voli avione i Italiju, je nazvao studio po njima.

Studio Ghibli je do 2013. proizveo sedamnaest dugometražnih filmova, počevši od Dvorca na nebu 1986. Usledili su Groblje svitaca (1988), Moj komšija Totoro (1988), Dostavna služba dobre veštice Kiki (1989), Only Yesterday (1991), Porco Rosso (1992), Pom Poko (1994), Šaptaj srca (1995), Princeza Mononoke (1997), Moji komšije, Yamade (1999), Avanture male Chihiro (2001), Povratak mačke (2002), Howlov pokretni dvorac (2004), Tales from Earthsea (2006), Ponyo (2008), Arrietty (2010), i From Up on Poppy Hill (2011). Šestnaest filmova je bilo kritički i komercijalni uspeh, uz izuzetak Tales from Earthsea, koji je bio komercijalni uspeh, ali nije bio posebno hvaljen. Studio je proizveo i nekoliko kratkometražnih filmova i TV reklama, kao i Okeanske talase, TV anime film. Osam filmova studija se 2013. nalazilo na popisu 15 najkomercijalnijih anime filmova Japana, a najviše je zaradio Avanture male Chihiro, preko 264 miliona dolara širom sveta.

Mnogi anime filmovi Ghiblija su osvojili i nagrade u slavnom časopisu Animage, koji sastavlja popise najboljih animea svake godine. 2002., Avanture male Chihiro je osvojio nagrade Zlatnog medveda i Oscara za najbolji animirani film.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila