•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Being There (1979)

Dobro došli, gospodine Chance (eng. Being There) američki je film pušten u distribuciju 19. decembra 1979.; spoj tragikomedije i satire, koji je režirao Hal Ashby. Snimljen je prema romanu Prisutnost (u engleskom originalu se takođe zvao Being There) koji je napisao Jerzy Kosinski. Radnja se vrti oko mentalno zaostalog vrtlara (tumači ga Peter Sellers) koga političari pogrešno smatraju uglednim intelektualcem, te se zbog te zabune bez svoje volje penje visoko na lestvici društvene hijerarhije. Sellers je za svoju ulogu osvojio Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca u komediji i svoju drugu nominaciju za Oscara za najboljeg glumca.

Film je doživeo velike pohvale kritičara a neki ga smatraju jednim od najboljih filmova svih vremena. Neke su od tema koja priča obrađuje političko-društvena hijerarhija, ljudska percepcija i netaknutost te relativnost sreće. Američki filmski institut stavio ga je na 26. mesto na listi "100 godina...100 smeha" a Udruženje scenarista Amerike je scenarijo koji je napisao Kosinski prema vlastitoj knjizi stavio na 81. mesto na listi "101 najboljih scenarija ikada napisanih". Časopis Premiere lik vrtlara Chancea stavio je na 49. mesto popisa "100 najboljih filmskih likova svih vremena" a Sellersovu interpretaciju na 29. mesto popisa "100 najboljih filmskih izvedbi svih vremena".

Biografski film Život i smrt Petera Sellersa iz 2004. spominje ovaj film i duge napore komičara kako bi ga snimio.

Iako film na prvi pogled izgleda jednostavno, njegova simbolična priča i struktura pomno su razrađeni i podložni raznim egzistencijalnim (pa i religioznim) interpretacijama. Jedna je od njegovih tema površnost društva i medija (Chance je zaostao, ali ga svi drže za intelektualca jer nosi otmenu odeću i ima suzdržan govor) koje i od budala stvara zvezde. Druga je tema načelo i apsurd egzistencije, na šta se nadovezuje i originalni naslov Being There budući da Chance dokazuje da čovek ne treba imati ništa da bi postigao sve u životu, izuzev biti na pravom mestu u pravo vreme, dok drugi koji bi to zaslužili za to nikada nisu dobili šansu. Treća je da se svaka rečenica, pa i gest, mogu krivo protumačiti. Tako svi krivo shvate Chancea i proglase ga genijem, tj. daju mu veće zasluge nego što on zaslužuje.

Prema nekim mišljenjima razlog Chanceove hipnotične privlačnosti na ljude leži u tome što je on jednostavno sretan bez ičega. To zbunjuje i fascinira ljude oko njega koji su bogati i imućni, ali su im životi isprazni. Chance je osoba bez prošlosti i budućnosti, ali za to i ne mari. Kao što to završnica suptilno naglašava ("život je stanje duha") percepcija o sreći i svemu ostalome je relativna. Chance je neka vrsta "slobodnog duha" po Nietzscheu: odvojena od svega u strukturi društva, koja ne mari za materijalne vrednosti ili norme (jer ih i ne zna), dok su svi drugi zavisni o njima, i tako nema problema u tome što se sve vrednosti života raspadaju, što filmu daje i metafizičku dimenziju.

Žanr:drama, komedija
Godina:1979
Reziser:Hal Ashby
Scenario:Jerzy Kosinski
Uloge:Peter Sellers, Shirley MacLaine, Melvyn Douglas
Uzrast:PG
Award:Osvojen oskar
Studio: BSB
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:130 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...