•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Days of Heaven (1978)

Dani raja, takođe Božanstveni dani (eng. Days of Heaven) je američki film iz 1978. reditelja Terrencea Malicka.

Radnja se odvija u godinama pred 1. svetski rat. Nakon što u sukobu nehotice ubije nadzornika, siromašni radnik u fabrici Bill beži iz grada. S njim putuju mlađa sestra i njegova devojka Abby. Kako bi izbegli ogovaranje Bill predstavlja i Abby kao svoju sestru. Pronalaze posao na usamljenoj farmi u Teksasu čiji je vlasnik bogat ali teško bolestan mladić. Njemu se svidi Abby, a Bill je nagovori da se uda i pokupi nasledstvo. Ona to prihvati. Ali zdravlje njenog novog muža se naglo poboljša, ona se počinje zaljubljivati u njega, a Bill postaje ljubomoran.

Film je dobro prihvaćen od strane kritičara. Posebno je hvaljen snimateljski rad i izbor lepih scena inače karakterističnih za Malickove filmove. Mnoge scene snimane su u jutarnjim i večernjim satima čime su postignuti posebni efekti osvetljenja (nebo bez sunca). Snimanje se odvijalo u Alberti (Kanada). Za vreme postprodukcije, Malick je proveo dve godine na montaži pri čemu je izbacio mnoge scene dijaloga i zamenio ih pripovedanjem Linde Manz koja u filmu glumi mladu sestru. Da bi upotpunio film, godinu dana nakon završetka snimanja pozvao je glumce da snime dodatne scene.

Snimatelj Néstor Almendros dobio je Oscara i još nekoliko nagrada za najbolju fotografiju (na izradi je takođe učestvovao i snimatelj Haskell Wexler) a Malick je, kao najbolji režiser, nagrađen u Cannesu i od strane američkih filmskih kritičara. Osim toga, film je bio nominovan za Oscara i u kategorijama izrada kostima, zvučni efekti i originalna muzika. Muziku je komponovao Ennio Morricone uz korišćenje melodije iz Saint-Saënsova dela Karneval životinja: Akvarij. 2007. film je uvršten u američki Nacionalni filmski registar kao kulturno, istorijsko ili estetski značajno delo.

Malick je, prema tvrdnjama američkog novinara Petera Biskinda, imao poteškoća kod izrade filma i sukobljavao se s Gereom i producentima. Nakon završetka bio je toliko iscrpljen da je preselio u Pariz i nije snimio nijedan film sledećih dvadeset godina.

Žanr:drama, romansa
Godina:1978
Reziser:Terrence Malick
Scenario:Terrence Malick
Uloge: Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard
Uzrast:PG
Award:Osvojen oskar
Studio:Paramount Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:94 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu