•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Elephant Man (1980)

Čovek-slon (eng. The Elephant Man) je američka drama iz 1980. godine snimljena prema istinitoj priči o Josephu Merricku (u filmu zvanom John Merrick), teško deformisanom čoveku iz Londona u 19. veku. Film je režirao David Lynch, a glavne uloge su ostvarili John Hurt, Anthony Hopkins, Anne Bancroft, John Gielgud, Wendy Hiller, Michael Elphick, Hannah Gordon i Freddie Jones.

Scenarijo je adaptacija dveju knjiga: The Elephant Man and Other Reminiscenes (1923) autora Sir Fredericka Trevesa i The Elephant Man: A Study in Human Dignity autorice Ashley Montagu. Adaptaciju potpisuju Lynch, Christopher De Vore i Eric Bergren, a film je snimljen u crno-beloj tehnici.

Film Čovek-slon bio je kritički i komercijalni uspeh. Na dodelama prestižne nagrade Oscar 1980. godine bio je nominovan u čak 8 kategorija, uključujući one u kategorijama za najbolji film, režiju, glavnog glumca i adaptirani scenarijo.

Frederick Treves (Anthony Hopkins), hirurg bolnice u Londonu, otkriva Johna Merricka (John Hurt) u viktorijanskom cirkuskom šou kojim upravlja brutalni Bytes (Freddie Jones). Merrick je toliko izdeformiran da mora nositi kapuljaču i kapu preko lica dok je u javnosti, a Bytes ga smatra imbecilom. Treves se profesionalno zainteresira za Merrickovo stanje te ga otkupljuje od Bytesa i dovodi u bolnicu kako bi ga mogao pregledati. Tamo ga Treves predstavi kolegama te posebno upozorava na Merrickove po život opasne deformacije i preveliku lobanju zbog koje mora spavati s glavom među koljenima, jer bi ga njena težina ugušila ako bi se ispružio na krevetu. Nakon Merrickovog povratka Bytes ga prebija što natera simpatičnog Bytesovog asistenta (Dexter Fletcher) da upozori Trevesa koji Merricka vraća u bolnicu. Bytes optužuje Trevesa da iskorištava Merricka za svoje vlastite potrebe, navodeći tako hirurga da pokuša da učini sve što je u njegovoj moći da pomogne nesretnom čoveku.

Medicinske sestre na odeljenju hirurgije užasnute su Merrickovom pojavom pa ga Treves stavlja u karantin - posebno odvojenu sobu pod budnim okom nadzornice, gospođice Mothershead (Wendy Hiller). Gospodinu Carru-Gommu (John Gielgud), upravniku bolnice, ne sviđa se to što se Merrick nalazi u njoj (koji do tog trenutka nije progovorio niti reč) budući da smatra da bolnica nije mesto za one koji ne mogu biti izlečeni. Kako bi uverio Carra-Gomma da Merrick ima potencijala, Treves ga uči da izgovori par uljudnih fraza. Carr-Gomm shvati šta se događa i baš u trenutku kad želi otići, i on i Treves ostanu zapanjeni kad čuju Merricka kako recitira 23. psalam. Šokiran ovakvom prezentacijom inteligencije, Carr-Gomm dopušta Merricku da ostane u bolnici...

Film je producirao Mel Brooks koji je tokom privatne projekcije ranijeg Lynchovog filma Eraserhead ostao impresioniran istim. Brooks se pobrinuo da se njegovo vlastito ime ne koristi u marketinške i promocijske svrhe filma zato što nije želeo da obožavatelji očekuju komediju. Ovo je bio Lynchov drugi dugometražni film u karijeri, ali prvi koji je snimio za veliki studio (Paramount Pictures).

Hurtova šminka koju nosi tokom filma napravljena je od ostataka Merrickovog tela koji su sačuvani u privatnom muzeju bolnice Royal London. U početku je Lynch sam želio napraviti masku, ali rezultati nisu bili filmični. Konačan izgled maske dizajnirao je Christopher Tucker. Akademija koja dodeljuje najprestižniju filmsku nagradu Oscar bila je toliko impresionirana s radom da je od sledeće godine kreirala novu kategoriju u dodelama - onu za najbolju masku.

Uz rad na scenariju i režiju filma, Lynch je takođe učestvovao i u stvaranju muzike i zvučnih efekata za film. Tokom poslednjih trenutaka Merrickovog života, film koristi poznatu numeru Adagio for Strings kompozitora Samuela Barbera.

Glumac Frederick Treves, praunuk hirurga, pojavljuje se na samom početku filma kao većnik koji pokušava zatvoriti cirkus nakaza.

Film Čovek-slon uglavnom je pozitivno ocenjen od strane kritičara. Na popularnoj internet stranici Rotten Tomates film ima 91% pozitivnih kritika uz prosečnu ocenu 8.2/10 i koncenzus: "Relativno normalan drugi film Davida Lyncha pronalazi prekrasnu sintezu suosećanja i ograničenja u svojoj temi, a posebno se moraju izdvojiti i fantastične glumačke performanse Johna Hurta i Anthonyja Hopkinsa".

Žanr:biografija, drama
Godina:1980
Reziser:David Lynch
Scenario: Christopher De Vore
Uloge: Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft
Uzrast:PG
Award:10 osvojenih
Studio:Brooksfilms
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:124 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila