•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Alejandro Amenábar

Alejandro Fernando Amenábar Cantos (rođen 31. mart 1972.) je španski filmski reditelj, koji se smatra jednim od najbitnijih španskih reditelja današnjice.

Rođen je u Santiagu u Čileu, 31.3.1972. Majka mu je Španjolka, a otac Čileanac. Već naredne godine porodica se preselila u Španiju, tako da je Alejandro odrastao u Madridu, gde se i školovao. Studirao je film na Universidad Complutense de Madrid ali je odustao od studija, ne mogavši da položi ispit kod profesora čije ime je kasnije iskoristio u svom debitantskom fimu „Tesis“.

Pored režije bavio se i drugim poslovima oko filma. Za svoj najpoznatiji kratki film Himenóptero (1992) pisao je scenario i muziku, režirao i producirao i glumio. Za muziku u filmu La lengua de las mariposas, španskog reditelja José Luis Cuerda nominovan je za nagradu Goya.

Za film Mar adentro dobio je Grand Prix žirija (Srebrnog lava) na Venecijanskom filmskom festivalu, 2004. Za isti film je u februaru 2005. dobio nagradu Oscar za najbolji strani film.

Početkom 2004. godine, Alejandro Amenábar je objavio da je gej u španskom gej časopisu „Shangay Express”.

Filmografija:
2009 Agora
2004/I The Sea Inside
2001 The Others
1997 Open Your Eyes
1996 Tesis
1995 Luna (short)
1992 Himenóptero (short)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...