•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Don Juan DeMarco (1994)

"Don Juan DeMarco", o mladom momku čija zabluda čini da iscrplјeni psihoterapeut želi da stupi u kontakt sa njegovim izgublјenim snovima, je film o tome da ostanete živi usred života. Film dotiče univerzalnu želјu da živite na vrhuncu, u vrtlogu romantike i iščekivane ekstaze.

Neće svi biti zavedeni, pometeni i iznešeni od strane "Don Juan DeMarco"-a, ali sumnjamo da će čak i skeptici biti zadovolјni time. Slika, koja se danas otvara, jednostavna je, slatka i elegantno napisana, a koristi joj prisustvo Marlon Brando-a.

"Prisustvo" bi moglo da bude sve što možete da kažete za Brando-a u "Don Juan DeMarco"-u, iako je za glumca kakav je Brando, njegovo samo postojanje dovolјno. Niko ne drži ekran kao Brando, a rado je gledati kako se emocije igraju na njegovom licu. Ipak, ponekad se čini da je Brando uglađen u njegovoj velikoj težini, zbog čega on praktično ne može da radi ništa osim da prikriva scene.

Ovo ne znači da je Brando sada teži nego što je bio u "The Freshman", već da je ovo drugačija uloga. Priča o "Don Juan DeMarco"-u u osnovi je priča o psihoterapeutu koji doživlјava rastuću lakoću dok se njegov duh postepeno budi.

Ali lakoću je teško postići kada vučete dodatnih oko 50 kilograma. Ovde niko ne može da bude bolјi od Brando-a, osim mršavijeg Brando-a.

Don Juan DeMarco, kojeg glumi Johnny Depp, je izazovna figura čije prisustvo prisilјava psihoterapeuta da ispita njegov život. Deo privlačnosti filma možda je taj što on prisilјava lјude u publici da učine isto. U jednom trenutku Don Juan postavlјa terapeutu niz pitanja, poput "Da li ste ikada učinili da vas žena tako temelјno poželi da biste je samo šaputanjem na uho mogli da ispunite takvom želјom da su joj jedino oslobađanje suze?"

Čovek ne može da čuje ta pitanja a da u svom umu ne odgovori da ili ne - a da se posle toga ne oseća poput crva.

Don Juan je istovremeno vrsta vampirskog lika zaroblјenog u beskrajnom obrascu, održavajući njegovu romantičnu viziju proždirući emotivni život drugih. U celom filmu postoji samo jedan nagoveštaj o ovoj mračnijoj strani, jedna sekunda pucanja žene koju je Don Juan zavodio ranije sedeći u restoranu hotela gde ju je sreo, uzalud čekajući njegov povratak.

Na stranu tog trenutka, "Don Juan DeMarco" romantizuje pogled na Don Juan-a - i na mladića koji je uveren da je pravi Don Juan, najveći lјubavnik na svetu. Odeven u ogrtač i masku, rano se pojavlјuje u filmu koji će se baciti sa bilborda - zbog lјubavi, naravno. O njemu govori psihoterapeut Jack Mickler (Brando), koji identifikuje sebe samog u zbunjenom mladiću kao kolega španski plemić, Don Octavio de Flores.

Ostatak filma uglavnom čine tri vrste scena: 1. Scene u mentalnoj bolnici, sa Mickler-om koji razgovara sa mladim DeMarco-m; 2. Scene koje ilustruju fantastičnu verziju Don Juan-a iz njegove prošlosti; i 3. Scene dobrog lekara kod kuće sa suprugom (Faye Dunaway).

Dunaway-ine scene su najslabije i verovatno bi bile skraćene, da nije tako moćna glumica u ulozi. Ovde možete da osetite kako se Dunaway napreže, pokušavajući da dovede njen uobičajeni intenzitet u ono što je u srži uloga bezvoljne supruge.

U maštarijama je gde je "Don Juan DeMarco" najzabavniji, prikazujući ga u nizu avantura prilagođenih Lord Byron-ovoj rugajućoj epskoj pesmi "Don Juan" (koju je Byron izgovarao kao "Joo-in.") Prerušen u ženu, Juan živi u sultanovom haremu sa 1.500 žena. Brodolomac, biva izbačen na ostrvo, gde upoznaje njegovu istinsku lјubav, prelepu devicu koja ga neguje do zdravlјa.

Don Juan je sjajan slučaj ćaknutosti, koga dobro igra Depp, koji meša lažnu plemićku visinu sa daškom nežnosti i čežnje. Film skreće sa puta samo kada ga čini previše samosvesnim, što implikuje da je pretpostavka da je ovaj čovek preuzeo ulogu Don Juan-a filozofski zasnovana.

Fenomen momka koji misli da je Don Juan mnogo je zanimlјiviji od momka koji igra Don Juan-a kao neku vrstu izjave. Trenuci koji podrazumevaju kasnije prete da će izvući film iz neba.

Ipak, u većem delu film lebdi. Scenario koji je napisao Jeremy Leven, koji ga je i režirao, napisan je na visokom nivou, sa opisima žena koje su drage i bujne, a da se ikada ne pokaže otrcanim ili vatrenim.

Žanr:komedija, drama, romansa
Godina:1994
Reziser:Jeremy Leven
Scenario: Lord Byron
Uloge: Johnny Depp, Marlon Brando, Faye Dunaway
Uzrast:PG-13
Award:3 osvojene
Studio:New Line Cinema
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:97 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila