•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Fugitive (1993)

Begunac (eng. The Fugitive) je američki triler iz 1993. godine temeljen na istoimenoj televizijskoj seriji. Film je režirao Andrew Davis, a glavne uloge su ostvarili Harrison Ford i Tommy Lee Jones. Film započinje pogrešnom optužbom dr. Richarda Kimblea (Harrison Ford) za ubistvo svoje supruge. Ubrzo nakon toga, Kimble beži od policije odlučan da dokaže svoju nevinost i da privede pravdi odgovorne za ubistvo dok ga u isto vreme nemilosrdno pokušavaju uhvatiti pripadnici federalne policije na čelu sa zamenikom Samuelom Gerardom (Tommy Lee Jones).

Film je bio kritički i komercijalni uspeh koji je u svetu zaradio preko 368 miliona dolara. Inicijalni budžet mu je iznosio 44 miliona dolara. Nominiran je u čak sedam kategorija za prestižnu filmsku nagradu Oscar uključujući i onu za najbolji film što je inače retkost za filmove snimljene prema televizijskim serijama. Tommy Lee Jones je osvojio svog prvog Oscara u karijeri u kategoriji najbolje sporedne muške uloge. Na popularnim Internet stranicama koje skupljaju filmske kritike, Rotten Tomatoes i Metacritic, film uglavnom ima većinom pozitivne ocene. Snimljen je i nastavak, Čuvari zakona, u kojem Jones reprizira svoju ulogu Gerarda.

Premda se više od polovine filma događa u ruralnom delu države Illinois, veliki deo filma snimljen je u okrugu Jackson, Severna Karolina. Scene u kojima Kimblea i zatvorenike prevoze autobusom i scene saobraćajne nesreće autobusa i voza snimljena je na šinama u planinama Great Smoky malo izvan gradića Dillsboro, Severna Karolina. Vozači koji idu na proputovanje još uvek mogu videti olupine na putu iz Dillsboroa. Scene u bolnici nakon Kimbleovog bega snimljene su u bolnici Harris u gradu Sylva, Severna Karolina. Brana Cheoah bila je lokacija odakle je Kimble skočio. U jednoj sceni s automobilskom poterom može se videti saobraćajni znak koji upućuje na Murphy.

Ostatak filma snimljen je u Chicagu (država Illinois), uključujući i nekoliko scena koje se događaju na brani koje su snimljene u ostatku teretnih tunela samog grada. Jednoruki muškarac živeo je u istorijskom predelu Pullman u Chicagu. Harrison Ford poslužio se telefonskom govornicom u Pullman pubu nakon čega se penje uz merdevine i beži po krovovima istorijskog niza kuća prema kući jednorukog muškarca. Postoji još nekoliko scena u filmu u kojima se može videti niz kuća iz tog istorijskog dela grada. Tokom scene potere na paradi za vreme Dana svetog Patrika tadašnji gradonačelnik Richard M. Daley i tadašnji državni tužilac Roland W. Burris nakratko se pojavljuju u kadru.

Begunac je pobrao uglavnom hvalospeve filmskih kritičara. Na popularnoj Internet stranici Rotten Tomatoes film ima 94% pozitivnih ocena, a na drugoj Internet stranici - Metacritic - film ima prosečnu ocenu 86/100. Nekoliko kritičara izrazilo je nezadovoljstvo krajem filma koji uključuje elemente konspirativnog trilera.

Jeanne Kalogridis napisala je novelu temeljenu na filmu. Radila je na njoj koristeći se originalnim scenarijem koji ne sadrži većinu humorističnih dosetki prisutnih u filmu. U njenoj knjizi većina vremena posvećena je glavnim likovima filma, posebno Gerardu i njegovoj ekipi. Takođe su snimljena i dva remakea - jedan na telugu jeziku (Criminal), a drugi na jeziku Malayali (Nirnayam).

Glumac Tommy Lee Jones je reprizirao ulogu Gerarda u nastavku filma Čuvari zakona iz 1998. godine u kojem takođe glume i Wesley Snipes, Robert Downey Jr., Joe Pantoliano, Daniel Roebuck i Tom Wood. Iako se i u drugom filmu pojavljuje ista Gerardova ekipa koja lovi begunca optuženog za ubstvo, u njemu ne glumi Ford niti se pojavljuje lik Kimblea, a takođe se ne spominju događaji iz prethodnog filma. Međutim, izmišljena bolnica u kojoj je Kimble radio (Chicago Memorial) spominje se i u Čuvarima zakona.

Žanr:akcija, avantura, krimi
Godina:1993
Reziser: Andrew Davis
Scenario: Jeb Stuart
Uloge: Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Sela Ward
Uzrast:PG-13
Award:11 osvojenih
Studio: Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:130 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...