•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dead Man Walking (1995)

Odlazak u smrt (eng. Dead Man Walking) je drama Tima Robbinsa iz 1995. snimljena prema istoimenoj knjizi koja govori o sestri Helen Prejean koja uspostavlja poseban odnos s Matthewom Ponceletom, zatvorenikom osuđenim na smrtnu kaznu.

Matthew Poncelet u zatvoru je šest godina i čeka izvršenje smrtne kazne smrtonosnom injekcijom zbog ubistva dvoje tinejdžera. Počinio je ubistvo s čovekom po imenu Vitello koji je dobio manju kaznu samo zato što je mogao da plati boljeg advokata.

Poncelet se obraća sestri Helen Prejean dok se dan izvršenja kazne sve više bliži. Želi da mu ona pomogne sa završnom žalbom.

Ona ga odluči posetiti, a on se predstavlja kao arogantni seksistički nastrojeni rasista koji čak ne glumi da oseća ikakvo pokajanje. Umesto toga tvrdi kako je nevin. Ona pokušava dobiti kaznu doživotnog zatvora, a s vremenom uspostavlja posebnu vezu s njim...

Susan Sarandon osvojila je za svoju ulogu Oscar za najbolju glumicu, Sean Penn je bio nominovan za najboljeg glavnog glumca, Tim Robbins za najboljeg reditelja, a glavna pesma "Dead Man Walking" Brucea Springsteena za najbolju originalnu pesmu.

U filmu nastupaju i Robert Prosky, Raymond J. Barry, R. Lee Ermey i Scott Wilson. U manjoj ulozi pojavljuje se i Jack Black.

Film spaja dvojicu različitih ljudi osuđenih na smrtnu kaznu koje je sestra Prejean savetovala u jedan lik, kao i njihove zločine i porodice njihovih žrtava u jedan događaj. Manji detalji su izostavljeni kako bi se skratila dužina filma.

U stvarnosti, Elmo Patrick Sonnier (Poncelet u adaptaciji) ubijen je na električnoj stolici. Reditelj Tim Robbins odlučio se u adaptaciji koristiti smrtonosnu injekciju jer, kako je rekla sestra Helen u intervjuu, "Sklonio je električnu stolicu i rekao kako nam treba upotreba smrtonosne injekcije jer ne želimo dati ljudima moralno opravdanje kako bi mogli reći 'pa dobro, koristili smo električnu stolicu, ali je to prebarbarski pa smo sada humani i dajemo im injekciju'".

Žanr:krimi, drama
Godina:1995
Reziser:Tim Robbins
Scenario: Helen Prejean
Uloge:Susan Sarandon, Sean Penn. Robert Prosky
Uzrast:R
Award:Osvojen oskar
Studio: Havoc
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:122 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...