•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The man with the golden gun (1974)

Čovek sa zlatnim pištoljem (eng. The Man with the Golden Gun) je britanski akcioni triler iz 1974. Bio je to deveti film iz serijala o Jamesu Bondu i drugi s Rogerom Mooreom u glavnoj ulozi. U filmu, Bond je poslat po Solex Agitator - uređaj koji može kontrolisati sunčevu svetlost. Udružuje se s agenticom Mary Goodnight protiv Francisca Scaramange - Čoveka sa zlatnim pištoljem. Priča kulminira konačnim dvobojem dvojice muškaraca. Čovek sa zlatnim pištoljem bio je četvrti i posljednji film iz serijala kojeg je režirao Guy Hamilton. Scenarijo su napisali Richard Maibaum i Tom Mankiewicz. Film je radnjom smešten pred naftnu krizu 1973., dominantnu temu scenarija - Britanija još nije savladala krizu kad je film objavljen, 14. decembra 1974.

Film su producirali Albert R. Broccoli i Harry Saltzman, a bio je to poslednji film koji su producirali zajedno jer je Saltzman nakon toga prekinuo partnerstvo. Saltzmanovih 50 posto udela kupio je studio United Artists. Nesporazumi oko vlasništva na filmove odgodili su produkciju sledećeg filma, Špijun koji me je voleo. Bio je to najduži interval između dva Bond filma sve do šestogodišnje pauze između filmova Dozvola za ubistvo (1989.) i Zlatno oko (1995.). Broccoli i Saltzman hteli su da se Čovek sa zlatnim pištoljem snima nakon filma iz 1969., Samo dvaput se živi, ali produkcija je otkazana jer bi se moralo snimati u Kambodži, gde je u to vreme besnio rat u regiji. U verziji iz 1969. u glavnoj ulozi se trebao pojaviti Roger Moore.

Christopher Lee koji je glumio Scaramangu je rođak Iana Fleminga, a prema nekim izvorima, bio je jedan od Flemingovih kandidata za ulogu Dr. Juliusa Noa u filmu Dr. No (1962.). Zbog snimanja u Bangkoku, Lee nije mogao nastupiti u filmu Kena Russella Tommy (1975.), pa je uloga na kraju pripala Jacku Nicholsonu. Iako je njena uloga dosta neugledna, Mary Goodnight koju je glumila seks-simbol sedamdesetih Britt Ekland, pojavljuje se u nekoliko Flemingovih romana o Bondu, čak se pojavljuje umesto gđice. Moneypenny; u romanima, Goodnight je Bondova sekretarica. Mark Lawrence, koji glumi gangstera koga ubija Scaramanga na početku filma, igrao je sličnu ulogu u filmu Dijamanti su večni, iako film ne indicira da li je Lawrence zapravo ponovio istu ulogu.

Film je sniman na lokacijama u Hong Kongu, Macauu, Bangkoku i Phuketu. Scene Scaramanginog solarnog pogona i interijerne scene na ostrvu snimane su u studijima Pinewood. Scene s ostrvom na kojem se skriva Scaramanga snimljene su u tajlandskoj provinciji Phang Nga, severoistočno od Phuketa, na ostrvu zvanom Ko Tapu, koga sada i lokalni stanovnici i turisti najčešće zovu Ostrvo Jamesa Bonda. Scaramangino skrovište je zapravo ostrvo Ko Khao Phing Kan. Oba ostrva sada su turističke atrakcije. To područje teško je pogodio tsunami nakon potresa u Indijskom okeanu, 2004. Jedna od najzanimljivijih lokacija bila je olupina bivšeg prekookeanskog broda, Queen Elizabeth, kao strogo poverljiva baza MI6-a u luci Hong Konga. Čovek na trajektu na putu od Hong Konga prema Macauu spominje kako je brod potonuo 1971. Zapravo je potonuo januara 1972.

Čovek sa zlatnim pištoljem je zanimljiva špijunska priča koju će rado pogledati svi ljubitelji Jamesa Bonda.

Žanr:akcija, avantura, krimi
Godina:1974
Reziser:Guy Hamilton
Scenario: Richard Maibaum
Uloge:Roger Moore, Christopher Lee, Britt Ekland
Uzrast:PG
Award:1 osvojena
Studio: Eon Productions
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:125 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...