•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Spirited Away (Sen to Chihiro no kamikakushi) (2001)

Avanture Male Chihiro (jap. Sen to Chihiro no Kamikakushi) je slavni i hvaljeni fantastični anima film iz 2001. u režiji Hayaoa Miyazakija, kome je to osmi dugometražni animirani film, i njegov prvi i jedini koji je osvojio Oscara za najbolji animirani film. Radnja se odvija oko male devojčice koja upadne u svet duhova u kome se zaposli u jednoj sauni. "Avanture male Chihiro" se nalaze i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na sajtu IMDb.com.

Devojčica Chihiro se vozi u autu sa svojim roditeljima koji zajedno sa njom sele u novi grad, ali putem se izgube i stižu u tajnoviti hram koji je, zapravo, svet duhova. Tamo se njeni roditelji posluže u napuštenom restoranu i prežderu, pa za kaznu bivaju pretvoreni u svinje. Chihiro, koja nije ništa jela, nije kažnjena, i sreće dečaka Hakua koji joj savetuje da se zaposli u svetu duhova kako bi tamo ostala i pronašla način da spasi roditelje. Ubrzo Chihiro počinje susretati puno bizarnih likova, poput Yubabe i njene divovske bebe. Ubrzo se zaposli u nekoj sauni u kojoj se bogovi odmaraju...

Avanture male Chihiro je jedan od retkih anime ostvarenja Hayaoa Miyazakija koje su dočekale premijeru na zapadu nedugo nakon premijere u svojoj domovini, Japanu, gde je film na bioskopskim blagajnama postigao rekordne rezultate. Veliki deo kritike je hvalio bizarnu priču, koja je puna referenci na bajku Alisa u zemlji čuda, zbog snovitog ugođaja ali bilo je i onih kojima se film činio precenjenim i nebuloznim, i da mnogi kritičari u njemu zbog sugestivnosti više iščitavaju ono što bi želeli videti nego što zbilja postoji. U najmanju ruku i jedni i drugi imaju pravo: radi se još jednom zanimljivom ostvarenju starog anime majstora koji u radnji spaja elemente i za odrasle i za decu.

Zanimljivost vezana za film je da je ovo prvi film koji je zaradio 200 miliona dolara pre nego što se počeo pokazivati u SAD-u.

Žanr:animirani, avantura, porodični
Godina:2001
Reziser:Hayao Miyazaki
Scenario:Hayao Miyazaki
Uloge:Daveigh Chase, Suzanne Pleshette, Miyu Irino
Uzrast:PG
Award:Osvojen oskar
Studio: Studio Ghibli
Zemlja:Japan
Jezik:Japanski
Trajanje:125 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...