•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Aguirre: The Wrath of God (Aguirre, der Zorn Gottes) (1972)

Aguirre, gnev Božji (nem. Aguirre, der Zorn Gottes) je slavna i hvaljena nemačka pustolovno egzistencijalna drama iz 1972. koju je režirao Werner Herzog. To je njegov prvi film u kojem je sarađivao sa ekscentričnim glumcem Klausom Kinskijem.

Peru, 16. vek, vreme konkvistadora. Pizarro šalje jedan vojni odred na Amazonu u potragu za El Doradom. Komandant Aguirre diže pobunu, svrgava zapovednika Ursuu i odmeće se od španske krune. Splav s vojnicima plovi sve dalje niz reku, a hrane je sve manje... (Priča je zasnovana na stvarnim događajima).

Kritičari većinom hvale "Aguirre", a neki tvrde da se radi i o jednom od najboljih filmova svih vremena, dok samo manji deo tvrdi da se radi o dosadnom i ispraznom filmu. Iako najveći deo filma ne gledamo ništa drugo nego jedan splav koja pluta rekom, film je iznenađujuće uzbudljiv. Nakon sat vremena, uz snovitu muziku grupe Popol Vuh, spora tragedija osvajača usred beskrajnog zelenila prašume izgleda kao noćna mora u kojoj su svi hipnotizirani. Kinski je rođen za ulogu ludog megalomana, i dok šepa po splavu kao Ričard III, pitamo se da li je uopšte morao glumiti. Zadnjih pet minuta (horde malih majmuna na splavu koji beže od poludelog Aguirrea) spada u antologijske scene istorije filma.

Film je snimljen s minijaturnim budžetom, a reditelj je rekao: "da smo snimili naše snimanje, to bi bilo uzbudljivije od samog filma". Navodno su Herzog i Kinski jedan drugome pretili smrću (Kinski je pretio da će napustiti snimanje jer mu je bilo dosta svega, a Herzog mu je rekao da će imati par metaka u telu pre nego što pređe rijeku), pa su čak i spavali naoružani. Ipak, kasnije su sarađivali na čak četiri filma: Woyzeck, Fitzcarraldo, Cobra Verde i Nosferatu.

Žanr:avantura, drama, istorijski
Godina:1972
Reziser:Werner Herzog
Scenario:Werner Herzog
Uloge:Klaus Kinski, Ruy Guerra, Helena Rojo
Uzrast:NR
Award:3 osvojene
Studio: Werner Herzog Filmproduktion
Zemlja:Nemačka
Jezik:Nemački
Trajanje:93 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....