•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

X-Men (2000)

X-Men američki je akcioni film koji prikazuje fiktivnu grupu superheroja zvanih X-Men, temeljenih na istoimenim stripovima. Smatra se velikim doprinosom trenutnom oživljavanju stripova u obliku filmskih adaptacija. Filmska radnja okreće se oko mutanata, sledećeg evolucijskog koraka u lancu čovečanstva, s posebnim moćima koje se počinju javljati tokom puberteta. Mutanti su u filmu prikazani kao predmet bojazni i mržnje u svetu ljudi.

Profesor Charles Xavier (mutant s velikim moćima telepatije) pod svoje okrilje uzima nadarene pojedince i uči ih nadziranju njihovih moći za dobrobit čovečanstva u Xavierovoj Akademiji za nadarenu omladinu. Njihove neprijatelje predstavljaju senator SAD-a Robert Kelly (Bruce Davison), političar koji se trudi da izglasa zakon stvoren da predstavi opasnosti postojanja mutanata i Erik Lehnsherr (poznat kao Magneto), mutant koji krivi čovečanstvo za smrt njegove porodice tokom holokausta. S uverenjem kako ljudi i mutanti nikada neće moći zajedno da žive u miru, Magneto stvara ma[inu koji prisilno pretvara ljude u mutante.

Film je režiran od strane Bryana Singera i istražuje ideje predrasuda i diskriminacije u Sjedinjenim Američkim Državama. Scenario je napisao David Hayter (koji je imao cameo pojavljivanje u filmu kao policijac). Nastavak filma, X2: X-Men United, distribuiran je 2003. godine, a treći nastavak, X-Men: The Last Stand, distribuiran je 2006. godine. Filmska franšiza dovela je do povećanja interesa za dva samostalna filma o Wolverineu i Magnetu kao središnjim likovima.

U nemačkom ratnom logoru u okupiranoj Poljskoj tokom 1944. godine, mladi Magneto odvojen je od njegovih roditelja tokom dolaska u logor. U trenutku straha i strave, dečak ispruži ruku prema roditeljima koje vojnici odvode i počne savijati metalna vrata kampa s moći magnetizma pre nego što ga vojnici onesveste. Mnogo godina kasnije, u Meridianu, Mississippi, mlada devojka Marie poljubi svog dečka nakon čega on pada u komu. U Kongersu, senator Robert Kelly pokušava izglasati zakon registrovanja mutanata, koji bi mutante prisilno naterao da javno otkriju svoj identitet i sposobnosti. Dr. Jean Grey progovara protiv tog čina, ali ometena je od strane Kellyja. Magneto započinje svoj plan kako bi izjednačio razlike među ljudima i mutantima.

Marie, koja se sada prozvala Rogue, beži od kuće i kreće prema malenom gradu u Kanadi, gde upoznaje borca u kavezu koji sebe naziva Wolverine. Kada dvoje zajedno krenu dalje, bivaju napadnuti od strane mutanta Sabertootha, Magnetovog pomagača. Cyclops i Storm stižu na mesto bitke i spašavaju Wolverinea i Rogue. Nakon što se Wolverine vrati svesti, profesor Xavier objašnjava kako su Cyclops i Storm deo grupe mutanata koji pokušavaju pronaći mir u životu s ljudskom rasom, obrazovati mlade mutante u odgovornom korištenju njihovih moći, i zaustaviti Magneta u njegovom pokušaju izazivanja rata s ljudskom rasom. Profesor Xavier zatim obećava da će pomoći Wolverineu u otkrivanju njegove prošlosti i obećava da će otkriti zašto ga Magneto pokušava uhvatiti. U međuvremenu, Rogue počinje sklapati prijateljstva u školi, dok mladić Bobby počinje pokazivati interes prema njoj.

U međuvremenu, Mystique i Toad otimaju senatora Kellyja i dovode ga Magnetu, koji na Kellyju testira mašinu koja uzrokuje veštačku mutaciju u ljudi... Nadalje vas očekuje više od sat ipo čiste napete akcije u kojoj retko ko neće uživati.

1994. godine, 20th Century Fox i producent Lauren Shuler-Donner kupili su prava snimanja filma X-Men, zaposlivši Andrewa Kevina Walkera kao scenaristu. Njegov koncept bio je zapošljavanje Wolverinea od strane profesora Xaviera u odred X-Mena, koji se sastoji od Cyclopsa, Jean Grey, Icemana, Beast i Angela. Bratstvo mutanata, sadržavaće se od Magneta, Sabertootha, Toada i Bloba, pokušavaju osvojiti New York, dok Henry Peter Gyrich i Bolivar Trask napadaju X-Mene s tri Sentinela. Scenario je bio usredotočen na suparništvo Wolverinea i Cyclopsa, kao i Cyclopsove sumnje u vlastite sposobnosti vođe, dok je Magnetova pozadina bila uzrokovanje černobilske katastrofe. Scenario je isto tako uključivao X-Copter i Sobu opasnosti.

Joss Whedon napisao je scenario, ali samo su dve rečenice zadržene. Prva je ona kojom Wolverine dokazuje Cyclopsu da nije Mystique vređajući ga; druga je Stormina sarkastična upadica Toadu pre nego što ga ubije udarom groma. Whedon je izjavio kako je razočaran Berryinom preterano dramatičnom izvedbom spomenute rečenice, koju je on sam zamislio kao ležeran i usputan komentar. John Logan napisao je još jedan pokusni scenarijo. 1995. godine, Tom DeSanto počeo je nagovarati Bryana Singera da režisira film. Singer je već tražio da režira naučno fantastični film, pa je 1996. godine i prihvatio. Singer nije bio fan stripa, ali bio je veoma fasciniran analogijama rasizma, homofobije, antisemitizma i drugim oblicima predrasuda i diskriminacija koje je strip nudio. Ed Solomon napisao je novi pokusni scenario kojeg su pregledali Singer, DeSanto i Christopher McQuarrie, nakon čega je David Hayter napisao završni scenario.

Ian McKellen dobio je ulogu Magneta 1999. godine, uz Tylera Manea u ulozi Sabertootha. McKellen je prethodno sarađivao sa Singerom u filmu Act Pupil. Za ulogu profesora Xaviera pregovaralo se s Patrickom Stewartom pre početka snimanja filma i ti pregovori su trajali par meseci.

Dougray Scott je trebao nastupiti u ulozi Wolverinea, ali na kraju je istu ulogu odigrao Hugh Jackman.

Žanr:akcija, avantura, sf
Godina:2000
Reziser:Bryan Singer
Producent:Richard Donner, Ralph Winter, Avi Arad
Scenario:Tom DeSanto, Bryan Singer, David Hayter
Uloge:Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen
Uzrast:PG-13
Award:11 nagrada i 23 nominacija
Box office:157.3M USD
Studio:20th Century Fox
Zemlja:United States
Website:marvel.com/movies_and_tv
Jezik:Engleski
Trajanje:104 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...