•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Live and Let Die (1973)

Živi i pusti druge da umru (engl. Live and Let Die) je britanski akcioni triler iz 1973. To je osmi film iz serijala o Jamesu Bondu i prvi s Rogerom Mooreom u glavnoj ulozi. Film su producirali Albert R. Broccoli i Harry Saltzman. Početkom sedmadesetih, Broccoli i Saltzman su hteli su novog glumca za ulogu Bonda, koji će zameniti Seana Conneryja, koji je nastupio u nekoliko Bond filmova u šezdesetima. Nakon duge potrage, izabrali su Rogera Moorea.

Film je delimično temeljen na istoimenom romanu Iana Fleminga. U filmu, narko-kralj znan kao Mr. Big planira distribuirati dve tone heroina besplatno kako bi uništio protivničke narko-kartele. Bond uskoro upada u svet gangstera i vudua, a u isto vreme mora zaustaviti Mr. Biga.

Živi i pusti druge da umru bio je prvi film za koji muziku nije napisao John Barry, nego George Martin, a prvi se put pojavljuje izmišljena zemlja (to će se ponoviti u filmu Dozvola za ubistvo). Osim toga, to je jedini film u kojem Bond izvršava političko ubistvo, budući da je lik Kanange kojeg je ubio, lider države. Prvi je i po tome što se Q nije pojavio, iako se spominje u jednoj od prvih scena kad gđica. Moneypenny daje Bondu njegovu jedinu napravu, specijalno modifikovani podvodni sat Rolex s hiper-magnetskim svojstvima i rotacijskom ivicom. Q se pojavljuje u filmu Dr. Ali, iako ga nije glumio Desmond Llewelyn, a ne obraćaju mu se s Q nego njegovim pravim imenom, oficir Boothroyd.

Kad su Broccoli i Saltzman hteli zameniti Seana Conneryja, u prvom naletu su odlučili da neće angažovati drugog glumca nego nekog iz oružanih snaga. Tako se u mnogim vojnim časopisima pojavila reklama s rečenicom: "Are you 007?" Ova ideja je posle odbačena nakon što je prigovorilo britansko društvo glumaca (Equity) i zatražilo da se prestane s tim.

Do 1972. Broccoli i Saltzman su testirali mnoge glumce za glavnu ulogu, od kojih su najpoznatiji bili Julian Glover (kasnije negativac u filmu iz 1981., Samo za tvoje oči), John Gavin, Jeremy Brett i Michael Billington, koji je na kraju izgubio ulogu od Rogera Moorea. Kasnije je Billington bio glavna zamena za Moorea, a 1977. se pojavio u filmu Špijun koji me je voleo, kao negativac koga ubijaju u uvodnoj sekvenci.

Živi i pusti druge da umru označio je i pojavljivanje prve Afroameričke Bond devojke, Rosie Carver (koju je glumila Gloria Hendry). Kad je film objavljen u Južnoj Africi, izrezane su scene s Gloriom Hendry i Rogerom Mooreom jer je vlada zabranjivala međurasne odnose zbog apartheida.

Producenti su se potrudili da se James Bond kojeg glumi Roger Moore dosta razlikuje od onog kojeg je proslavio Sean Connery, možda da se izbegnu poređenja s Georgeom Lazenbyjem. Na primer: Mooreov James Bond nikada ne naručuje votka martini, pije burbon viski; Mooreov Bond ne nosi šešir; puši cigare, ne cigarete.

U filmu se prvi put pojavljuje šerif iz Louisiane J.W. Pepper (glumi ga Clifton James), koji će posle reprizirati ulogu u filmu Čovek sa zlatnim pištoljem. Bio je to i prvi film s Davidom Hedisonom u ulozi Felixa Leitera, koji će kasnije pojaviti u filmu Dozvola za ubistvo. Nijedan drugi glumac nije glumio Leitera više od jednom.



Jamajkanski agent, Quarrel Mlađi, je sin Quarrela iz filma Dr. Ali. Quarrel se u serijalu romana prvi put pojavio u Živi i pusti druge da umru, a umro je u Dr. Nou.

Madeline Smith, koja je glumila prekrasnu italijansku agenticu gđicu. Caruso koja se nalazi s Bondom u krevetu na početku filma, preporučio je Roger Moore nakon što je radila s njim na televiziji. Smithova je rekla kako je Moore bio izrazito pristojan na snimanju, ali se osećala neugodno s njim obučena samo u plavi bikini budući da je Mooreova žena bila na setu.

Redatelju se toliko svidela kaskaderska scena preskakanja preko aligatora da je glavnog negativca nazvao po kaskaderu koji je to izveo, Rossu Kanangi, vlasniku farme aligatora gde je snimljena scena. U jednom ponavljanju scene, zadnji aligator je dohvatio Kananginu potkolenicu, rasparavši mu pantalone.

Za scenu s aligatorima, Moore je predlagao da nosi cipele od aligatorove kože. Bondov gliser u sceni preskoka preko rukavca reke nenamerno je postavio Guinnessov svetski rekord u to vreme.


Bio je ovo prvi i dosad jedini Bond film koji se bavio natprirodnim stvarima. Iako postoje neke indikacije da je Barun Samedi jednostavno iluzionist i showman, a da se njegovo "uskrsnuće" nakon pada u kovčeg pun zmija može objasniti trikom. Solitaireine psihološke sposobnosti je puno teže racionalno objasniti.

Roger Moore će nastaviti i sledećih godina da zabavlja filmsku publiku avanturama najpoznatijeg tajnog agenta na svetu.

Žanr:akcija, krimi, triler
Godina:1973
Reziser:Guy Hamilton
Scenario: Tom Mankiewicz
Uloge:Roger Moore, Yaphet Kotto, Jane Seymour
Uzrast:PG
Award:2 osvojene
Studio: Eon Productions
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:121 minut
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...