•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Butterfly Effect (2004)

Efekat leptira (eng. The Butterfly Effect) je američka filmska naučnofantastična drama u kojoj glavne uloge tumače Ešton Kučer (Ashton Kutcher), Ejmi Smart (Amy Smart) i Erik Stolc (Eric Stoltz). Scenaristi i režiseri filma su Erik Bres (Eric Bress) i Džej Makaj Gruber (J. Mackye Gruber). Izdavačka kuća je New Line Cinema.

Naziv filma najverovatnije aludira na leptira iz kratke priče Reja Bredberija (Ray Bradbury) — Zvuk oluje (A Sound of Thunder), u kojoj male promene povlače seriju uzročno-posledičnih efekata. Deset godina kasnije, Edvard Lorenc (Edward Lorenz) nazvao je ovaj koncept efektom leptira, terminom koji se često koristi u teoriji haosa.

Evan Treborn (Ešton Kučer), koji je bolovao od nekoliko psiholoških trauma kao dečak (Džon Patrik Amedori) (John Patrick Amedori), koje su bile propraćene jakim glavoboljama, gubicima pamćenja i velikim stresovima. Tragajući za odgovorom koji bi zalečio njegove emocionalne rane, otkriva da kada čita iz svojih adolescentskih dnevnika može da putuje natrag kroz vreme i da "prepravi" delove svoje prošlosti. Svaka od tih izmena prošlosti ima za posledicu izmenjenu sadašnjost — njegove alternativne sadašnjosti variraju od toga da je npr. u jednoj student, u drugoj zatvorenik, a u trećoj invalid. Dok uporno pokušava da stvari učini najboljima za sebe i za ljude koje poznaje, shvata da ma koliko njegove namere bile dobre, uvek postoje neočekivane posledice. Zbog toga mora da putuje sve dalje u prošlost kako bi pronašao prvobitni uzrok svega što za posledicu ima njegovu trenutnu sadašnjost.

Efekat leptira je odličan film, a par ne previše kvalitetnih nastavaka u narednim godinama svedoči da je ovo relativno zanimljiva ideja koja se itekako može eksploatisati.

Žanr:naučna fantastika, triler
Godina:2004
Reziser:Eric Bress, J. Mackye Gruber
Scenario: J. Mackye Gruber, Eric Bress
Uloge:Ashton Kutcher, Amy Smart, Melora Walters
Uzrast:R
Award:1 osvojena
Studio: BenderSpink
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:113 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...