•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Prime of Miss Jean Brodie (1969)

Najbolje godine gospođice Džin Brodi (engl. The Prime of Miss Jean Brodie) je britanska filmska drama iz 1969. godine. U glavnoj ulozi je bila Megi Smit, koja je za svoje izvođenje nagrađena Nagradom BAFTA i Oskarom za najbolju glavnu glumicu. Pamela Frenklin je bila nominovana, a Silija Džonson je dobila Nagradu BAFTA za najbolju glumicu u sporednoj ulozi. Smitova je bila i u konkurenciji za Zlatni globus, kao i film, koji je bio nominovan za Zlatni globus za najbolju dramu. Ovu nagradu je pak dobio Rod Makjuen za pesmu Džin. Osim što je bila nominovana za Oskara, pesma je bila veliki hit u Sjedinjenim Državama krajem 1969. godine.

Gospođica Džin Brodi je nastavnica istorije u konzervativnoj školi za devojke. Međutim, njena predavanja se tiču svega samo ne istorije. Ona devojke podučava lepim umetnostima, uči ih kako da individualzim postave iznad kolektivnog duha, govori im o velikim osvajačima i diktatorima, ali veoma romantizirano i bezazleno. Ne shvatajući koliko je opasno to što radi, Džin u njihovim očima uzdiže Franka i Musolinija, i u isto vreme se izlaže opasnosti da bude otpuštena. U prilog ograničenoj direktorki Makej, koja ne može da podnese previše progresivnu nastavnicu, ide i činjenica da gospođica Džin Brodi održava dve ljubavne afere – sa profesorom likovnog i profesorom muzičkog. Ubrzo će i njene učenice početi da shvataju zbog čega su najveća ljubav Brodijeve slikarstvo i muzika. Nove nevolje dolaze kada se kod najbolje učenice u odeljenju javi ljubomora prema kontroverznoj učiteljici.

Žanr:komedija, drama, romansa
Godina:1969
Reziser:Ronald Neame
Scenario: Muriel Spark
Uloge:Maggie Smith, Gordon Jackson, Robert Stephens
Award:Osvojen oskar
Studio:Twentieth Century-Fox Productions
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:116 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...