•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

King of New York (1990)

Kralj Njujorka (engl. King of New York) je akcioni film iz 1990.

Kristofer Voken je Frenk Vajt, narko bos koji je upravo odslužio dugu zatvorsku kaznu. Svestan da je posle života o budžetu države postao bogat, Frenk je odlučan u nameri da nešto vrati gradu. Zbog toga smišlja plan da izgradi javnu bolnicu u najgorem bruklinskom getou. Za to mu je potrebna pomoć ostalih kriminalaca, ali Frenk i njegov pomoćnik Džimi Džamp (Lorens Fišburn) na svakom koraku nailaze na otpor. Najveći protivnici Frenkove ideje su partnerski bos Lens Vong (Džoi Cin) i temperamentni policajac Denis Gli (Dejvid Karuzo). Frenkovi dobronameri napori na kraju će rezultirati krvavim mafijaškim obračunom.

Po izlasku, film je bio jako popularan i omiljen među mnogim kritičarima, dok su ga neki drugi kritičari praktično prezirali. Tokom svoje premijere na Njujorškom filmskom festivalu, na primer, mnogi iz publike (uključujući samu Ferarinu suprugu) su izašli iz sale. Nakon održane premijere, prvo pitanje Ferari je glasilo: „Film je odvratan. Zašto ne krenete na neki program odvikavanja od droge?“ Sledećeg dana, Lari Fišbern i Nikolas St. Džon su doslovno oterani vikom sa pozornice. Film je kasnije skraćen sa 118 na 106 minuta, da bi bio obiležen sa „R“ (deci ispod 17 godina zabranjeno gledanje bez staratelja) umesto dotadašnjeg „X“ (jake scene nasilja, pornografije, i sl.). Za vreme svog početnog emitovanja u bioskopima je zaradio svega 2 miliona dolara i uskoro je povučen iz bioskopa.

Od tada, međutim, film je doživio iznenađujuću popularnost i status kultnog filma, naročito među obožavaocima „gangsta“ repa, verovatno zbog muzike u filmu i naslovne pesme čiji je autor Šuli Di, poznati reper za kojeg se često kaže da je „kum gangsta repa“. Takođe je popularan među obožavateljima Kristofera Vokena za kojeg, od kojih mnogi kažu da je u ovom filmu odigrao svoju najbolju ulogu. 20. aprila 2004. U organizaciji „Artizan entertejnmenta“ je ponovno objavljen film na dva DVD-a, zajedno sa dokumentarcem o pravljenju filma, trejlerima i muzičkim diskom Šulija Dija.

Film je snimljen za 40 dana, pri čemu filmska ekipa nijednom nije ostala preko jednog dana na istom mestu a pisanje scenarija je trajalo preko 5 godina.

Žanr:krimi, triler
Godina:1990
Reziser:Abel Ferrara
Scenario:Nicholas St. John
Uloge:Christopher Walken, David Caruso, Laurence Fishburne
Uzrast:R
Award:1 nagrada i 2 nominacije
Box office:2.5M USD
Studio:Reteitalia, Scena International, Caminito
Zemlja:United States
Website:kingofnewyorktv.com
Jezik:Engleski
Trajanje:103 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...