•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

La Haine (1995)

Mržnja (fra. La Haine) je crno-beli film francuskog reditelja Mathieua Kassovitza iz 1995. godine.

Prikazuje dan u životu trojice besposlenih mladića iz siromašnog pariškog predgrađa koji se dosađuju i upadaju u probleme s policijom u vreme kada njihovu sredinu potresaju nasilni sukobi zbog ubistva mladog Arapa od strane policajca. Glavne teme filma su problemi besperspektivne mladeži odrasle u lošim uslovima, rasizam u francuskom društvu i policijsko nasilje. Kassovitz je inspiraciju pronašao u stvarnom slučaju nepotrebnog ubistva mladog imigranta od strane policajca.

Film je bio komercijalno uspešan i hvaljen od strane kritičara. Dobio je francusku nacionalnu nagradu Cesar za najbolji film, a 28-godišnji Kassovitz je nagrađen kao najbolji reditelj u Cannesu 1996. Hvaljeni su i nastupi trojice glavnih glumaca, posebno Cassela koga je uloga proslavila i osigurala mu uspešnu dalju karijeru. Osim toga, film je potstakao i brojne diskusije u francuskoj javnosti oko problema koje opisuje, a tadašnji premijer Alain Juppe organizirao je posebno prikazivanje za članove svoje vlade. Međutim, bilo je i negativnih reakcija vezanih uz autentičnost i autorove osobne stavove spram urbane supkulture koju prikazuje.

Said (Saïd Taghmaoui), Vinz (Vincent Cassel) i Hubert (Hubert Koundé) su trojica besposlenih prijatelja iz pariškog predgrađa. Vrijeme im prolazi u ubijanju dosade dok prate vijesti o zdravstvenom stanju svojeg poznanika Abdela koji je hospitaliziran nakon što ga je policija okrutno pretukla. Vinz je posebno bijesan zbog toga, a budući da je za vrijeme nemira koji su prethodili pronašao izgubljeni policijski pištolj, planira se sam obračunati s policijom. Hubert je razumniji i s negodovanjem gleda na impulzivno ponašanje prijatelja. Prateći Saida u grad, gdje posjećuje dilera droge koji mu duguje novac, uhićeni su zbog stvaranja nereda u zgradi. Vinz uspijeva pobjeći dok Hubert i Said postaju žrtve policijskog iživljavanja...

Žanr:drama
Godina:1995
Reziser:Mathieu Kassovitz
Scenario:Mathieu Kassovitz
Uloge:Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui
Uzrast:NR
Award:8 nagrada i 12 nominacija
Studio:Canal+
Zemlja:Finland
Jezik:Francuski
Trajanje:98 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...