•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Ghost (Domovoy) (2008)

Duh (u originalu rus. Домовой) je ruski psihološki triler iz 2008. u režiji Karena Oganesjana.

Ruska premijera održana je 12. avgusta 2008. u sklopu filmskog festivala u Viborgu, dok je međunarodna premijera održana 6. septembra iste godine na festivalu u Torontu.

Malu, ali izrazito kvalitetnu glumačku postavu predvode višestruko nagrađivani Konstantin Habenski (u Admiralu tumačio ulogu admirala Aleksandra Kolčaka) kao autor bestselera Anton Pračenko, Vladimir Maškov kao plaćeni ubica („Duh“) i Čulpan Hamatova kao Pračenkova devojka.


Uspešan pisac i autor brojnih krimi bestselera Anton Pračenko (Konstantin Habenski) zapada u stvaralačku krizu. Njegovi novi romani su sve lošiji, a od stare slave se ne živi. Uz sve to javljaju se i porodični problemi, šestogodišnji sin je u mentalnoj ustanovi, svađe sa Vikom (devojka, Čulpan Hamatova) su svakodnevna pojava.

Igrom slučaja, nakon još jedne neuspešne promocije knjige u lokalnoj knjižari, sa prozora prisustvuje uličnom ubistvu. Od tog trenutka u Pračenku se rađa inspiracija, „Duh“ (Vladimir Maškov) koji na ulici hladnokrvno ubija dvoje ljudi postaje njegova opsesija, njegova inspiracija, stvarni život.

Anton se upoznaje sa misterioznim ubicom, stapa se sa njegovom ličnošću. Što mu je bliži to njegova knjiga sve više i više raste, nove stranice se nižu jedna za drugom. Ali Anton želi još, želi da uđe u „kožu“ Duha, želi da na svet i na „posao“ gleda kroz njegove oči. Ugledni spisatelj tako postaje misteriozni i nasilni Duh.

Duh Antonu predlaže da prati slučajnog prolaznika, da sazna sve o njemu, ukratko da se ponaša kao pravi ubica. Međutim meta je bila stvarna, slučajni prolaznik je bio cilj, posao koji je Duh i završio. Anton koji je sve to zapisivao u svojoj knjizi postaje glavni i jedini osumnjičeni za taj zločin. Sada je ne samo na meti policije nego i lokalnih mafijaša sa kojima je „misteriozni slučajni prolaznik“ bio u vezi.

Stvarni ubica kidnapuje Antona, zatvara ga u neku straćaru i preti odmazdom prema njegovoj devojci i sinu. Psihološki rat između njih dvojice je tu na vrhuncu. Anton mora i da završi knjigu, jer i to je predmet ucene. Dok Duh smakinje očevice događaja, Anton završava knjigu. Na kraju Duh postaje žrtva vlastite igre. Straćara koja je trebala da bude Antonov grob postaje njegov grob.

Knjiga o Duhu postaje veliki hit, a ubica urbana legenda. Film završava klasičnim „hepi endom“ a poruka Na ulici nikad nisi sam (rus. Ты на улице не один…) odražava ceo kontest filma u jednoj rečenici.

Žanr:triler
Godina:2008
Reziser: Karen Oganesyan
Scenario: Oleg Malovichko, Sergey Yudakov
Uloge:Konstantin Khabenskiy, Vladimir Mashkov, Chulpan Khamatova
Studio: Central Partnership
Zemlja:Rusija
Jezik:Ruski
Trajanje:145 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....