•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

IZA BRDA u Dvorani kulturnog centra Beograda od 6. decembra

Film IZA BRDA (Beyond the Hills/După dealuri), koji je premijerno prikazan tokom Festivala autorskog filma, od četvrtka, 6. decembra biće na redovnom bioskopskom repertoaru u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Dobitnik “Zlatne palme”, rumunski reditelj i scenarista Kristijan Munđiju (4 meseca, 3 nedelje i 2 dana) predstavlja uzbudljivu dramu o egzorcizmu na evropskom tlu u XXI veku. IZA BRDA je zasnovan na knjizi novinarke Tatiane Nikulesku Bran koja je dokumentovala slučaj mlade monahinje u Moldaviji koja je preminula 2005. posle izvođenja rituala egzorcizma.

Film prati Alinu koja se posle nekoliko godina provedenih u Nemačkoj vraća u Rumuniju. U izolovanom pravoslavnom manastiru pronalazi prijateljicu sa kojom se zbližila još kao dete u sirotištu. Želi da je povede sa sobom u Nemačku, ali prijateljica odbija. Pronašla je utočište u veri, a porodicu u zajednici monahinja i njihovom igumanu. Alina to ne razume i u želji da ponovo pridobije ljubav svoje prijateljice suprostavlja se starešini manastira. Kada je odvedu u bolnicu, žitelji manastira počinju da veruju da je u Alinu ušao đavo.

Na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, IZA BRDA je osvojio nagradu za najbolji scenario, a glumice Kosmina Stratan i Kristina Flutur proglašene su za najbolje glumice.

„Iza brda je za mene, pre svega, film o ljubavi i slobodnoj volji, o tome kako ljubav može da preokrene koncept dobra i zla u vrlo relativne pojmove. Jedna od najvećih grešaka na ovom svetu pravi se u ime vere i sa apsolutnim ubeđenjem da se čini sa dobrim razlogom. Film, u izvesnom smislu, govori o doživljaju religije. Oduvek me je zabrinjavalo koliko pažnje vernici polažu u poštovanje religioznih običaja i pravila, a koliko malo primenjuju suštinu i mudrost hrišćanstva na njihov svakodnevni život. Pripremajući se za snimanje filma, pažljivo sam pročitao listu grehova koje je sakupila pravoslavna crkva. Ima ih prilično mnogo (464) i čitajući ih, ne možete a da ne se zapitate nad mnogim od njih. Ipak, postoji greh koji nije na listi, a koji je među najvažnijim temama o kojima film govori - greh ravnodušnosti. Ili to možda nije greh, pošto se ne nalazi na spisku. Ali, šta je onda? Da li je opasan ili ne? Film govori i o različitim načinima na koje đavo može da manipuliše ljudima i o suptilnim načinima na koje se to može manifestovati. Pitam se, da li je ravnodušnost jedan od njih. Duboko u sebi, nadam se da Iza brda govori o opcijama i izborima u životu koji proizilaze iz obrazovanja ili nedostatka obrazovanja i o tome koliko mnogo stvari proizilazi iz nečeg na šta ne možete uticati ili za koje niste krivi, kao i iz toga gde ste rođeni, ko vas je doneo na svet i u kojoj zajednici. Film govori i o jednom regionu u svetu koji je, kao mnogi drugi, dugo bio izložen beskrajnim nesrećama i zverstvima svih vrsta, što je stvorilo inertne ljude koji su izgubili normalne reakcije. To nije neophodno njihova greška, to je samo prirodni mehanizam preživljavanja, ali onaj koji se doživljava kao dodatni teret za one koji još uvek žive među njima“, rekao je o filmu Kristijan Munđiju.

IZA BRDA će se prikazivati u Dvorani kulturnog centra Beograda u terminu od 18.00.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu