•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

1612: Khroniki smutnogo vremeni (2007)

1612. – Hronika Smutnog vremena (rus. 1612: Хроники смутного времени), je ruski film iz 2007. godine o Smutnim vremenima i o ratu Poljsko-Litvanskog saveza protiv Rusije (1605–1618). Režirao ga je Vladimir Hotinenko, a producent je Nikita Mihalkov. Film je prikazan 1. novembra 2007. godine kako bi se poklopio sa proslavom Dana nacionalnog jedinstva - 4. novembra kojim se obeležava isterivanje poljskih trupa iz Moskve. Bez obzira na pojavljivanje istorijskih ličnosti u njemu (Ksenija Godunova, knjaz Požarski), film se može nazvati više "kostimiranim" nego "istorijskim", obzirom da su stvarne činjenice i događaji značajno izmenjeni i prilagođeni izmišljenoj temi.

Radnja se odvija u Rusiji tokom "Smutnih vremena", perioda građanskih nemira, gladi i stranih invazija koje je usledilo nakon pada dinastije Rurik, koja je vladala Rusijom od 862. do 1598. godine. Protagonist, Andrej bio je kao dečak sluga na dvoru cara Borisa Godunova, gde je postao svedok ubistva carske porodice po nalogu zaverenika bojara. Andrej je prodan u roblje. Nakon sedam godina, kupuje ga španski plaćenik, Alvaro Borha koji se bori na strani poljske vojske. Njihovu četu napadnu razbojnici, a Alvaro pogine. Andrej i njegov drug Kostka znaju da se sluge bez gospodara smatraju beguncima i da će biti obešeni. Andrej obuče garderobu svog mrtvog gospodara, prisvoji njegovo ime i pretvara se da je "Španski vitez". Andreja unajmi poljski gospodar Osina, koji želi da osvoji Moskvu i koristi princezu Kseniju Godunovu da se dokopa krune. Dok prilaze gradu, Andrej zaštiti devojku Ruskinju od poljskih vojnika. Njegov pravi identitet je otkriven i on biva uhapšen. Kostka međutim, oslobodi Andreja i ukrade princezu Kseniju (opijenu sredstvima za spavanje) i uz pomoć njegove devojke Ruskinje, iskradu se do ruskog garnizona. Nažalost, Rusi im kažu da je knez Dmitrij Požarski odveo najveći deo vojske i sve topove za Moskvu. Andrej potom napravi top od kože. U zoru, poljska vojska zahteva predaju grada. Andrej ispali vrelo đule u poljsko skladište municije koje eksplodira i pobije većinu poljskih vojnika.Sutradan dolazi još Poljaka i napadaju grad, ali Rusi se čvrsto drže. Osina naređuje granatiranje kapije, dok Andrej spušta svoj top sa zidina na ulaz. Husaria («krilata konjica») počinje napad. Kad su se neprijatelji primakli, Andrej ispaljuje iz svog topa lanac koji odseče glave poljskim vitezovima. Kapija se sruši, a ostali počnu da beže. Osina pozove Andreja na pregovore i kaže da će, ako Ksenija ne izađe sama, ubiti njenu kćer. Andrej je lično izvede iz grada.Ubrzo se Andrej priključi Rusima u Moskvi. Bitka za Moskvu traje tri dana. Poljaci beže nakon poraza. Osina je zarobljen. Andrej ga izaziva na dvoboj u kojem ga i ubije. Ruski plemići su ljuti na Kseniju jer je bila sa Osinom. Šalju je da živi u manastiru. Uskoro je izabran novi car, Mihail Romanov, čija dinastija će vladati Rusijom narednih 300 godina.

Film je zasnovan na istorijskim događajima a uključuje i neke elemente fikcije, poput jednoroga. Prema antiputinovoj opozicionoj koaliciji «Druga Rusija», "najveći deo istorije (u filmu) je razvodnjen do neprepoznatljivosti". Film kombinuje umetničke slobode sa stvarnim događajima, npr. suprotno istorijskim činjenicama, poljske trupe su odbačene od Moskve. Kuzma Minjin i Dmitrij Požarski, glavni pokretači narodnog ustanka koji je doveo do isterivanja Poljsko-Litvanskih snaga, samo se kratko pojavljuju na kraju filma.

Kritičari Kremlja su usporedili film sa sovjetskom propagandom. Postavila su se pitanja o navodnim «antipoljskim» osećanjima u filmu, ali je režiser u intervjuima kako poljskim tako i ruskim medijima, naglasio da namera filma nije da ni na koji način kleveće Poljake. Režiser Vladimir Hotinenko tvrdi da je film napravljen u svrhu zabave kao i da u širokim narodnim masama podigne svest o novom prazniku. Međunarodni, kao i ruski kritičari sugerišu da film, naručen od strane Kremlja, propagira osnovne političke ideje koje je Kremlj «gurao» uoči parlamentarnih izbora u decembru 2007. godine: neophodnost snažnog vođstva, podmuklost stranaca i važnost rodoljublja. «Smutno vreme», kako je prikazano u filmu, predstavlja poslednju deceniju dvadesetog veka, kad je Rusija bila nejaka, anarhična i kriminalizovana država pod snažnim uticajem SAD.[5] Hotinenko je izjavio: "Meni je bitno da publika oseti ponos. Da se prema tome ne odnose kao prema nečem što se desilo u pradavnoj istoriji već kao prema nedavnim događajima, da osete vezu između događaja od pre 400 godina sa današnjicom."

Žanr:drama, fantazija, istorijski
Godina:2007
Reziser: Vladimir Khotinenko
Scenario:Arif Aliyev
Uloge:Pyotr Kislov, Artur Smolyaninov, Michal Zebrowski
Studio: Central Partnership
Zemlja:Rusija
Jezik:Ruski
Trajanje:144 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...