•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Intolerance (1916)

Netrpeljivost (eng. Intolerance) je slavni američki crno-beli nemi ep/drama/spektakl iz 1916. koji je režirao D. W. Griffith i koji traje 3 sata. Film je ostao zapažen stoga što je po prvi put u kinematografiji predstavio više paralelnih priča u jednom koje su podeljene na četiri vremenska razdoblja, od Vavilonske ere do moderne Amerike 1914. Glavni lajtmotiv svih priča je ljudska netrpeljivost koja je glavni neprijatelj ljubavi. Takođe je u film utrošeno skoro 400,000 $, što je tada bio svetski rekord.

Zbog "kulturnog značaja", "Netrpeljivost" je 1989. uključena u Državni filmski Registar a u 10. godišnjici liste najboljih filmova svih vremena Američkog filmskog instituta, "100 godina...100 filmova", našla se na 49. mestu.

Vavilonska priča:
VaVilon, 539. g.p.n.e. Mladi ratnik se zaljubio u planinsku devojku, ali ona se ne zanima za njega. Devojka biva prisilno odvedena na pijacu za partnere gde bi trebala biti prodana kao supruga onome koji najviše plati za nju. Ali princ Belšazar, Nabonidov sin, koji poštuje boginju Ištar, joj pokloni slobodu. Drugi put, kada je devojka napala sveštenika i bila osuđena, opet ju je spasio poklonivši joj slobodu. Persijski kralj Kir Veliki je napao VaVilon svojom vojskom, ali je izgubio. Ipak, vavilonski sveštenik koji je pre poštovao Boga Bela izda grad i tako ga Kir ipak osvoji, a devojka pogine.

Judejska priča:
Judeja, 30. godina. Farizeji stalno ogovaraju druge ljude, ali Isus Hrist je počeo da uvodi ljubav u život stanovnika. Njegova ljubav uspela je premostiti netrpeljivost i predrasude. Ipak, biva odveden na krst i razapet.

Francuska priča:
Francuska, 1572. Netrpeljivost između katolika, koje predvodi francuski kralj Karlo IX i njegova majka Katarina de Medici, i protestantskih hugenota rezultuje krvavim sukobom, u kojem između ostalog gine i devojka "smeđe oči" i njen ljubavnik. Događaj ostaje zapamćen kao Bartolomejska noć.

Moderna priča:
SAD, 1914. Fabrika je otpustila puno radnika koji su završili na ulici. Među njima su i siromašni mladić i devojka koji se zaljube, venčaju i dobiju dete. Vlada velika finansijska kriza i siromaštvo. Jednog dana, mladić biva pogrešno optužen za ubistvo i nevin osuđen na vešanje. Ali prava žena koja je počinila ubistvo ipak na kraju prizna svoj čin, tako da on biva pošteđen.

Kritičari uglavnom hvale "Netrpeljivost".

Žanr:drama, istorijski
Godina:1916
Reziser:D.W. Griffith
Scenario:D.W. Griffith
Uloge: Lillian Gish, Spottiswoode Aitken, Mary Alden
Uzrast:NR
Award:1 osvojena
Studio: Triangle Film Corporation
Zemlja:United States
Trajanje:163 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila