•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Flags of Our Fathers (2006)

Zastave naših očeva (engl. Flags of Our Fathers) je ratna drama reditelja Clinta Eastwooda iz 2006. Film je nastao prema istoimenoj knjizi Jamesa Bradleyja i Rona Powersa o Bitki za Iwo Jimu i dizanju zastave na Iwo Jimi. U glavnim ulogama nastupili su Ryan Phillippe, Adam Beach i Jesse Bradford. Sniman je kad i film Pisma sa Iwo Jime, koji govori o istoj bitki iz japanske perspektive. Oba je režirao Eastwood.

Film je zaradio pozitivne recenzije, a websajt rottentomatoes.com objavio je kako je 125 od 170 recenzija bilo pozitivno (74%).

Film je proglašen jednim od 10 najboljih u 2006. u izboru američkih kritičara. Eastwood je zaradio nominaciju za Zlatni globus za režiju. Film je bio nominovan za dva Oscara - za zvuk i montažu zvuka. Filmski kritičar Richard Roeper rekao je kako su Zastave naših očeva Eastwoodovo remek delo, kao i dobitnici Oscara, Nepomirljivi i Devojka od milion dolara. Dodao je kako je film i patriotsko delo koje odaje počast onima koji su se borili na Pacifiku, ali i zato što dovodi u pitanje službenu verziju istine, pa nas podseća da superheroji postoje samo u stripovima i u crtanim filmovima.

Umesto linearne priče kao u knjizi, film je prikazan kroz seriju flashbackova. Paul Haggis, scenarista filma, izjavio je kako nije mogao napraviti hronološku priču jer je knjiga "prevelika i predobra".

Manji broj veteranskih organizacija kritikovalo je film zbog izostavljanja vojnika crnaca. Zapravo, crni marinci mogu se videti kad se planira misija i tokom prvobitnog sletanja - kad odnose ranjenog crnog vojnika. Tokom odjavne špice, u kojoj se prikazuju istorijske fotografije iz Bitke za Iwo Jimu, takođe se pojavljuju crni marinci. Ovo čini film istorijski verodostojnim, iako su crni vojnici koji su učestvovali u bitki, često bili ograničeni na sporedne uloge, kao što je dobavljanje municije. To znači da nisu učestvovali u većim napadima na ostrvu nego isključivo u obrambenim akcijama.

Uprkos dobrim kritikama, film je podbacio na box-office-u, zaradivši samo 65 miliona dolara u odnosu na budžet od 90 miliona dolara.

Žanr:drama, istorijski, ratni
Godina:2006
Reziser: Clint Eastwood
Scenario: William Broyles Jr.
Uloge: Ryan Phillippe, Barry Pepper, Joseph Cross
Uzrast:R
Award:12 osvojenih
Studio: DreamWorks SKG
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:132 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....