•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Public Enemies (2009)

Gangsteri (eng. Public Enemies) je američki kriminalistički film iz 2009. scenariste i reditelja Michaela Manna. Smešten u eru Velike depresije, fokusira se na istinitu priču o pokušaju agenta FBI-a Melvina Purvisa da zaustavi kriminalce Johna Dillingera, Baby Face Nelsona i Pretty Boy Floyda. Film je adaptacija knjige Bryana Burrougha Public Enemies: America's Greatest Crime Wave and the Birth of the FBI, 1933–34. Christian Bale pojavljuje se u ulozi agenta FBI-a Purvisa, Johnny Depp kao Dillinger, Marion Cotillard kao Dillingerova devojka Billie Frechette, Stephen Graham kao Nelson, a Channing Tatum kao Floyd.

Premijerno prikazan 1. jula 2009., film je naišao na uglavnom pozitivne recenzije. Kritikovan je zbog nekih istorijskih netačnosti, što je priznao i autor knjige, ali i dodao kako je toga bio svestan i tokom pisanja scenarija i da su se knjiga i film najbliže približili onome što su producenti tražili.

Gangsteri su utemeljeni na knjizi Bryana Burrougha iz 2004., Public Enemies: America's Greatest Crime Wave and the Birth of the FBI, 1933–34. Burrough je počeo da istražuje temu s ciljem stvaranja mini-serije. Ideju je prihvatio HBO, a Burroughu je dodeljena titula izvršnog producenta, zajedno s Tribeca Productionsom Roberta De Nira, a od njega je zatraženo da napiše scenarijo. Međutim, Burrough nije imao scenarističkog iskustva, pa je rekao kako su njegove skice verovatno bile "vrlo, vrlo loše. Loše kao Ishtar". Istovremeno je počeo sa pisanjem knjige, koju je smatrao lakšom, radeći na njoj dve godine i izgubivši zanimanje za miniseriju. Burroughova knjiga trebala je biti objavljena u leto 2004. pa je zatražio da HBO vrati filmska prava. Oni su pristali i nakon što je knjiga objavljena, prava su preprodana produkcijskim kompanijama koje predstavljaju Michaela Manna i Leonarda DiCapria, s tim da je DiCaprio bio zainteresovan za ulogu Johna Dillingera. Burrough se sastao s predstavnikom i zatim se nije čuo s njim tri godine. Glumac je kasnije odustao od projekta kako bi nastupio u filmu Shutter Island Martina Scorsesea.

Mann se 2007. ponovno zainteresovao za projekat koga je ovaj put finansirao Universal Pictures. Napisao je scenario s Ronanom Bennettom i Ann Biderman i prihvatio se režije.

Snimanje je počelo u Columbusu 17. marta 2008., a nastavilo se u Chicagu, Jolietu, Lockportu, Oshkoshu, Beaveru, Milwaukeeju, Madisonu i nekoliko drugih mesta u Wisconsinu sve do kraja juna 2008., uključujući Little Bohemia Lodge u Manitowish Watersu, stvarnoj lokaciji vatrenog obračuna iz 1934. između Dillingera i FBI-a. Neki delovi filma snimljeni su u Crown Pointu, gradu gde je Dillinger bio pritvoren i kasnije pobegao. Stvarni Studebaker iz 1932. koga je tokom pljačke u Greencastleu koristio Dillinger korišćen je tokom snimanja u Columbusu, a pozajmljen je iz obližnjeg muzeja istorijskih automobilskih atrakcija.

Odluka da se deo filma snima u Wisconsinu donešena je zbog velikog broja visokokvalitetnih istorijskih građevina. Mann, koji je bio student na Univerzitetu Wisconsin–Madison, istraživao je lokacije u Baraboou i Columbusu, ali i kod kolekcionara iz tog grada tražio automobile iz tridesetih. Osim toga, film je snimljen na stvarnim istorijskim lokacijama, uključujući Little Bohemia Lodge, i zatvor Okruga Lake u Crown Pointu u Indiani, gde je Dillinger izveo svoj najslavniji beg kad je i nastala legenda kako je prevario stražare drvenim pištoljem i pobegao u šerifovom autu. Scene su snimljene na mestima na koja je obično dolazio u Oshkoshi. Sudnica u Darlingtonu lokacija je za scenu suđenja. Scena pljačke banke snimljena je u Istorijskom društvu Okruga Milwaukee, bivšoj banci u Milwaukeeju koja je uveliko zadržala izgled iz vremena kad je nastala.

U aprilu 2008. produkcija se preselila u Oshkosh. Snimanje se odvijalo u centru grada i na Aerodromu Pioneer, uključujući scene snimljene uz korišćenje istorijskog Ford Trimotora u vlasništvu airliner Udruženja eksperimentalnih letelica. Kasnije tog meseca, snimanje je počelo u Little Bohemia Lodgeu. U aprilu i maju 2008., filmske ekipe snimale su na tlu Ishnale, istorijskog restorana na području Wisconsin Dellsa.

Film je naišao na uglavnom pozitivne recenzije kritike. Prema podacima od 21. oktobra 2009. godine, film na Rotten Tomatoesu od ukupno 235 pregledanih recenzija ima 67 posto pozitivnih uz prosečnu ocjenu 6,4/10. Na Metacriticu drži rezultat od 70 posto pozitivnih recenzija što sugeriše "uopšteno pozitivne recenzije". Nekim kritičarima se film nije svideo. Liam Lacey je napisao kako filmu nedostaju "slike ekonomske bede koja je Dillingera učinila narodnim junakom" pa je dodao kako je "najveći zločin ovde način na koji Mann, pokušavajući da napravi previše, sam sebi otima veliku priliku". Slično razmišljanje delio je Richard Corliss iz Timea koji je tvrdio kako naglasak filma na dokumentarisanje događaja nije ostavilo dovoljno mesta "dragocenom dramskom začinu".

Žanr:biografski, krimi, drama
Godina:2009
Reziser:Michael Mann
Producent:Michael Mann, Kevin Misher
Scenario:Ronan Bennett, Ann Biderman, Michael Mann
Uloge:Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard, Billy Crudup, Stephen Dorff, Lili Taylor, Channing Tatum, Emilie de Ravin
Uzrast:R
Award:10 nominacija
Box office:214.1M USD
Studio: Universal Pictures
Zemlja:United States
Website:http://www.universalstudiosentertainment.com/public-enemies/
Jezik:Engleski
Trajanje:140 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...