•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mata Hari (1931)

Poticala je iz imućne porodice. Udala se 1895. za oficira škotskog porekla u holandskoj vojsci Kembela mek Leoda. Od 1897. do 1902. živeli su na Javi i Sumatri. Kasnije su se vratili u Evropu i razveli. Imali su dvoje dece koja su umrla u detinjstvu i ranoj mladosti. Margareta je postala egzotična plesačica u Parizu 1905. Ubrzo je uzela umetničko ime Mata Hari, što na malajskom jeziku znači „sunce“ ili „oko dana“. Bila je visoka, atraktivna i vešta u indijskim plesovima. Na sceni se pojavljivala skoro naga. Postigla je veliki uspeh u Parizu. Postala je ljubavnica milionera i industrijalca Emila Gimea, a imala je i niz veza sa bogatašima i plemstvom. Predstavljala se kao javanska princeza koja je ples učila od malih nogu, što u je u Evropi onog vremena predstavljalo misteriju. Pored plesa, slikala se za erotski provokativne fotografije.

Za vreme Prvog svetskog rata Mata Hari je putovala između Engleske, Francuske, Holandije i Španije. Bila je kurtizana mnogih visokih oficira. Postojale su glasine da radi kao špijun za Francusku. Januara 1917. jedna od nemačkih tajnih poruka je pominjala usluge špijuna H-21. Francuska tajna služba je ovoga špijuna identifikovala kao Matu Hari.

Uhapšena je 13. februara 1917. u hotelskoj sobi u Parizu. Osuđena je kao nemački špijun i streljana 15. oktobra, 1917.

Njen stvarni angažman u ulozi špijuna nije nikada bio potvrđen. Neki istoričari smatraju da je Mata Hari žrtvovana da bi se prikrili drugi promašaji francuske tajne službe. Tajni dokumenti o njenom slučaju će postati javno dostupni 2017.

Sudbina Mate Hari je bila inspiracija za više filmova, između ostalih i verzije iz 1931. godine sa Gretom Garbo u glavnoj ulozi.

Žanr:drama, romansa
Godina:1931
Scenario:Benjamin Glazer, Leo Birinsky
Uloge:Greta Garbo, Ramon Novarro, Lionel Barrymore
Studio:Metro-Goldwyn-Mayer
Zemlja:United States
Website:www.mgm.com
Jezik:Engleski
Trajanje:89 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...