•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Stagecoach (1939)

Poštanska kočija (eng. Stagecoach) je vestern Johna Forda iz 1939. s Claire Trevor i Johnom Wayneom u glavnim ulogama. Scenario, koji su napisali Dudley Nichols i Ben Hecht, je adaptacija kratke priče "The Stage to Lordsburg" Ernesta Haycoxa iz 1937. Za Waynea je to bila uloga koja ga je afirmisala kao filmsku zvezdu.

Iako je Ford snimio mnogo nemih vesterna pre Poštanske kočije, bio je to njegov prvi zvučni film. Osim toga, bio je to prvi od mnogih njegovih filmova koje je snimao u Monument Valleyju, na granici Arizone i Utaha, i jedan od brojnih filmova koje je snimio s Johnom Wayneom.


Šarolika grupa stranaca putuje poštanskom kočijom u Lordsburg, Novi Meksiko. Među njima je lokalna prostitutka Dallas (Claire Trevor) i alkoholičar Doc Boone (Thomas Mitchell), koje je iz grada oterao "odbor za moral", naduveni bankar Henry Gatewood (Barton Churchill); južnjački džentlmen Hatfield (John Carradine); trudna žena konjaničkog oficira Lucy Mallory (Louise Platt); prodavač viskija Samuel Peacock (Donald Meek); šerif Curly Wilcox (George Bancroft); i vozač, Buck (Andy Devine).

Tokom puta, pokupe Ringa Kida (John Wayne), mladog rendžera koji je pobegao iz zatvora, nakon što su mu braća Plummer namestila ubistvo. Njegov cilj je ubiti ih jer su mu ubili oca i brata. Iako su prijatelji, Curly nema drugog izbora nego vratiti Kida u zatvor. Kako putovanje napreduje, Kidu se počinje sviđati Dallas...


Poštanska kočija smatra se jednim od najuticajnijih filmova ikada snimljenih. Orson Welles tvrdio je kako je knjiga snimanja bila savršena i kako je gledao film više od 40 puta pre snimanja svog filma, Građanin Kane 1941. Akira Kurosawa rekao je kako je Poštanska kočija jedan od njegovih najdražih filmova i kako je film izvršio veliki uticaj na njegov film Sedam samuraja (1954.).


U rimejku iz 1966. nastupili su Ann-Margret, Red Buttons, Mike Connors, Alex Cord, Bing Crosby, Robert Cummings, Van Heflin, Slim Pickens i Stefanie Powers.

1986. je snimljena i televizijska verzija u kojoj su nastupili Willie Nelson, Kris Kristofferson, Johnny Cash i Waylon Jennings.

Žanr:avantura, kaubojski
Godina:1939
Reziser:John Ford
Scenario: Ernest Haycox
Uloge:John Wayne, Claire Trevor, Andy Devine
Uzrast:NR
Award:Osvojena 2 oskara
Studio: Walter Wanger Productions
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:96 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....