•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Year of Living Dangerously (1982)

Godina opasnog življenja (eng. The Year of Living Dangerously) je australijski film iz 1982. godine koga je režirao Peter Weir, a koji je utemeljen na istoimenoj knjizi autora Christophera Kocha. Priča filma vrti se oko ljubavne afere u Indoneziji tokom razdoblja svrgavanja predsednika Sukarna. Prati grupu stranih dopisnika u Jakarti uoči planiranog državnog udara 30. septembra 1965. godine.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Mel Gibson kao Guy Hamilton, australijski novinar i Sigourney Weaver kao Jill Bryant, službenica iz britanske ambasade. U filmu takođe glumi i Linda Hunt kao muški patuljak Billy Kwan, Hamiltonov lokalni fotograf i kontakt. Za ovu je ulogu glumica Hunt osvojila prestižnu filmsku nagradu Oscar u kategoriji najbolje sporedne glumice. Film je snimljen u Australiji i na Filipinima, a u njemu se takođe pojavljuju i australijski glumci Bill Kerr kao pukovnik Henderson i Noel Ferrier kao Wally O'Sullivan.

Film je bio zabranjen za prikazivanje u Indoneziji sve do 1999. godine. Naslov filma Godina opasnog življenja je citat koji se odnosi na poznatu italijansku frazu koju je koristio Sukarno; vivere pericolosamente što znači "opasno življenje". Sukarno je upotrebio taj citat tokom svog govora za Indonezijski dan nezavisnosti 1964. godine.

Guy Hamilton, strani dopisnik početnik iz Australije dolazi u Jakartu na svoj prvi zadatak. Upoznaje kolege novinare iz drugih država (Velika Britanija, SAD i Novi Zeland), diplomatsko osoblje i kinesko-australijskog patuljka visoke inteligencije i moralne ozbiljnosti Billyja Kwana. Hamilton je u početku neuspešan u svojim pokušajima izveštavanja zbog svog prethodnika koji je umoran od života u Indoneziji otišao bez da je Hamiltona upoznao sa svojim kontaktima. Takođe, na Guya ne gledaju blagonaklono njegovi vlastiti kolege novinari koji se bore za mrvice informacija koje dolaze direktno iz Sukarnove vlade, komunističke partije Indonezije (PKI) ili iz konzervativne muslimanske vojske. Međutim, Kwanu se Hamilton svidi i dogovara mu intervju s ključnim političkim figurama.

Uskoro Kwan upoznaje Hamiltona s Jill Bryant, prekrasnom mladom asistenticom u britanskoj ambasadi. Kwan i Bryant su bliski prijatelji, a on suptilno manipuliše zajedničke susrete između nje i Hamiltona. Nakon što ga u početku odbija zbog toga što će se vratiti u Britaniju, Bryant se ipak zaljubljuje. Otkrivši da kineski komunisti naoružavaju PKI, Bryant kaže tu informaciju Hamiltonu kako bi mu spasila život, ali on želi otkriti komunističku pobunu koja će se dogoditi nakon što pošiljka oružja dođe u Jakartu. Šokirani, Kwan i Bryant ne žele više biti prijatelji s Hamiltonom pa on ostaje sam s američkim novinarom Peteom Curtisom i njegovim vlastitim asistentom i vozačem Kumarom koji potajno radi za PKI. Kumar, međutim, ostaje lojalan Hamiltonu i pokuša mu otvoriti oči i pokazati mu što se zbilja događa u zemlji.

Kwan, besan zbog toga što Sukarno nije uspeo ispuniti želje većine ljudi iz Indonezije, odluči na prozoru svoje hotelske sobe obesiti znak kojim izražava taj bijes, ali ga osiguranje baca kroz prozor i on umire u Hamiltonovim rukama. Njegovoj smrti takođe je svedočila i Jill. Još uvek u potrazi za "velikom pričom", Hamilton posećuje predsedničku palatu nakon što ju je zauzela vojska i naredila pogubljenja (u međuvremenu su saznali za komunističku pošiljku oružja). Vojska uskoro rani Hamiltona pa on beži.

Odmarajući se u Kwanovom bungalovu, Hamilton se seća odlomka iz Bhagavad Gite ("sve je zamračeno požudom") za koji mu je rekao Billy. Kumar ga posećuje i govori mu da je planirani državni udar propao. Riskirajući trajno oštećenje vida na svom oku (još uvek je ranjen i oporavlja se) Hamilton nagovara Kumara da ga odveze do aerodroma gde će uloviti poslednji avion iz Jakarte. Tamo se susretne s Bryant i njih dvoje zajedno odlaze...

U filmu je PKI portretisana kao samostalno odgovorna za državni udar. Međutim, postoji nekoliko teorija koje povezuju udar sa Sukarnom, agencijom CIA i stranim uredom Velike Britanije i obavještajne službe MI6.

Uz potporu kompanije MGM i 6 miliona dolara budžeta, film Godina opasnog življenja svakako je bio najambiciozniji australijski film do tog trenutka, a takođe je označio i prvu ko-produkciju između Australije i nekog holivudskog studija. Iako se prvobitno planiralo da će biti sniman u Jakarti, Indonezija nije dopustila snimanje filma pa je većina snimljena na Filipinima. Reditelj Peter Weir i glavni glumac Mel Gibson dobijali su učestale pretnje smrću od Muslimana koji su verovali da će film biti anti-islamski pa se produkcija morala seliti u Australiju. Gibson je za pretnje kasnije izjavio: "Nije to bilo toliko strašno. Naravno, dobijali smo pretnje smrću, ali sam naprosto pretpostavio da kada ih je bilo toliko da to sigurno znači da se ništa neće dogoditi. Mislim, ako su nas nameravali ubiti, zašto bi slali bilo kakve poruke?"

Žanr:drama, romansa, ratni
Godina:1982
Reziser:Peter Weir
Producent:Jim McElroy
Scenario:Peter Weir, C.J. Koch
Uloge:Mel Gibson, Sigourney Weaver, Linda Hunt
Uzrast:PG
Award:1 Oscar, 7 nagrada i 15 nominacija
Box office:10.3M USD
Studio:Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Zemlja:Australija
Jezik:engleski, tagalog, filipi
Trajanje:115 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...