•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

14.08.2012.

Kada se pomene film 'Totalni Opoziv' verovatno se većina ljudi seća velikog akcionog naučno-fantastičnog hita Arnolda Švarcenegera iz dana kada je bio na vrhuncu svoje glumačke karijere. Za one mlađe koji možda nisu imali prilike da pogledaju ovo filmsko ostvarenje malo podsećanje: Daglas Kvejd je običan čovek, radnik, ima lepu ženu (Šeron Stoun), živi na Zemlji ali... Muče ga noćne more vezane za planetu Mars, u snove mu dolazi i neka druga žena, sve je tako realno kao da je to nekada i preživeo, ali kako je to moguće kada on nikada nije ni bio, a nije ni u mogućnosti da putuje na drugu planetu. Da bi promenio nešto u svom nazovimo monotonom životu, naš junak Daglas Kvejd odlučuje da poseti Agencija (Recall - Sećanje) koja može da vam pomogne da virtuelno doživite skoro sve šta ste ikada želeli u životu, vaše je samo da poželite i da to šta ste poželeli i zadovoljno doživite (filmska zvezda, uspešan biznismen, tajni agent...). Oni koji nažalost nisu gledali film verovatno mogu da pretpostave da pravi zaplet i akcija počinju upravo u toj Agenciji i u pravu su, ali šta se dalje dešava, da li će naš junak otputovati na Mars, da li će upoznati misterioznu devojku iz snova i da li će rešiti kompletnu misteriju svojih noćnih mora ostavljamo vama da otkijete.

Da se mi vratimo i sada posvetimo našem filmu, Totalni Opoziv (2012), koji smo imali prilike među prvima da pogledamo zahvaljujući Kupina bioskopu. Za uživanje u filmu podjednako je važno da imate dobro društvo kao i da su tehničke stvari u bioskopu na vrhunskom nivou. Odabrana ekipa nas ljubitelja naučno-fantastičnih filmova, ljubitelja originalnog Totalnog Opoziva (1990), došlo je da vidi kako će film izgledati dvadesetak godina kasnije uz primenu novih tehnoloških dostignuća, nove ideje, nove globalne misli. Kao što je bio slučaj sa filmom 'Uspon Mračnog viteza' i Totalni Opoziv se emituje u 2D Digital-u i ne smatramo to apsolutnim nedostatkom jer je kvalitet slike i zvuka apsolutno fantastičan.

Vratimo se samom filmu. Za one koji se možda nadaju da ćemo vam prepričati film verujte nam da ćemo se truditi da to ne učinimo, iznećemo neke detalje u vezi filma i lične utiske. Dakle, Totalni Opoziv (2012) nije klasična kopija originalnog filma sa promenjenim glumcima i sa modernijim specijalnim efektima. Ima dosta (nebitnih) sličnosti, ali i razlika. Glavni junaci imaju ista imena u filmu i oni koji se sećaju starog filma odmah će znati ko su pozitivci a ko negativci, ko će preživeti a ko ne, što mi se lično nije dopalo. Doduše, pozitivna stvar je u tome što neki od likova imaju i druge funkcije za razliku od originala pa se tu malo ruši monotonija koju gledaoci starog filma mogu s vremena na vreme osetiti u novom filmu. Sličnost je takođe prisutna i u klasnim razlikama koje su bile prisutne i u originalu. Sada je to originalno rešeno bez da se u celu priču uvodi (ponovo) Mars. Možda će se nekima svideti ovaj novi koncept priče i verovatno će mnoštvo budućih filmova, uglavnom B ili Asylum produkcije, to imati za osnovu u filmovima. Doduše, teško da će i približno to ispasti tako tehnički kvalitetno urađeno kao što je to u ovom filmu, ali to je i razlika između blokbastera i filmova sa ograničenim budžetom.

Tehničkoj realizaciji samog filma se teško bilo šta može zameriti, a oni koji traže dlaku u jajetu ili su eksperti za kompjutersku animaciju i specijalne efekte imaće sigurno nekih pokuda, ali prosečan gledalac će jednostavno uživati. Pomenućemo samo neke od posebno vrednih specijalnih efekata u filmu i vrhunskih animacija kojih će se oni koji su već gledali film sigurno setiti, a oni koji planiraju da pogledaju film da posebno obrate pažnju na njih: gradovi na više nivoa, magnetni autoput, sistemi liftova, nova oružja specijalnih jedinica (koja već verovatno postoje u tajnim vojnim istraživačkim centrima), moderni mobilni telefoni, roboti i kao posebna poslastica sistem transporta koji se zove "Pad". O samoj svrsi tehničkih novotarija u filmu može se detaljno diskutovati, ali efektnost, koja je verovatno prvenstveno i bila cilj autora filma je neosporna, posebno tu mislimo na "Pad" koji zahteva posebnu temu i zbog koga mi je verovatno jedino žao što film nije u 3D tehnici jer bi to putovanje bilo posebno uživanje i jedinstveni osećaj. To bi mogao da bude svojevrsni dodatak budućem dvd ili bluray izdanju kada za to dođe vreme.

Dok je Totalni Opoziv sa Švarcenegerom bio klasičan akcioni naučno-fantastični film, bez mnogo moralisanja, dubokog zalaženja sa konkretnim ciljevima - preživeti i otkriti ko je Daglas Kvejd stvarno, novi Totalni Opoziv pokušava da to promeni, i da (nepotrebno) zađe znatno dublje, uključuje emocije junaka, više ciljeve, ideale, a sve to ne treba ovakvom filmu. U redu, možda i treba, ali to nije urađeno kako treba i to se baš oseća u svakom trenutku. Čak i upotreba klasičnih stereotipa (npr. noć i dan) je preterana, kao i samo prenaglašavanje klasnih razlika. Takođe, neke predvidljive scene i tok radnje su blago iritantni. Glumci su manje ili više odradili svoj posao, ali i tu se mogu uputiti ozbiljne zamerke. Kolin Farel koji je glavni junak filma i koji prema svojoj reputaciji (iako se on većine stvari uopšte ne seća) a i prema prethodnim ulogama u akcionim filmovima bi trebao da je lik koji se nikoga ne plaši a maltene je stalno izbezumljen a može se reći i pogubljen, samo pokušava da pobegne i da preživi a slučajno, kao od šale, eliminiše cele grupe specijalaca (???) ili robota. Džesika Bil igra misterioznu devojku iz snova koja se vrlo brzo pojavljuje i na javi. Na njenu glumu nema nekih posebnih zamerki, sem povremenih preteranih pravljenja grimasa poput nekih naših pevačica koje imamo (ne)prilike da 'gledamo' na televiziji, mada njen lik Meline u filmu samo da je dotaknut, ona je stalno u senci glavnog junaka, a trebalo joj je dati malo više samostalnog prostora i malo je detaljnije obraditi. Kejt Bekinsejl igra Daglasovu suprugu Lori i tu može biti diskusije da li je pravi izbor za tu ulogu. Da je film sniman u vreme kada su snimani prvi 'Podzemni svet' ili recimo 'Van Helsing' (u kojima je ona igrala glavne uloge) apsolutno mislim da ne bi bilo čoveka koji bi posumnjao u izbor njene uloge u ovom filmu, a sada se to dovodi u pitanje jer izgleda suviše ozbiljno i autoritativno, mada to će se nekim i posebno dopasti (citiraću jednog od mojih prijatelja koji je gledao film: odlična je, najbolja, takvu bih ja želeo devojku, da zna šta hoće, agresivna, dominantna, dosledna svome cilju, ona je žena kakvu bi svaki muškarac poželeo...). Fanatičnost njenog lika se može u nekim trenucima meriti sa ludilom i sa opsednutošću Hauzerom (originalnim profilom Daglasa Kvejda), a njen pokušaj da bude "opasna cura" je preteran ubacivanjem nepotrebnih ali efektnih vratolomija. Šeron Stoun je možda bolje dočarala lik Lori u originalu, mada ni ona nije nešto posebno tada glumila. Ostali glumci su sve epizodisti (računajući i glavne negativce ili pozitivce o kojima se priča) koji imaju svega po par scena tako da nisu ni posebno vredni dodatnog komentara.

Par pozitivnih detalja u filmu je sigurno ono šta je gotovo kompletno preuzeto iz originala, ali je diskutabilno kako je to prenešeno i realizovano. Neću vam sada posebno detaljno pisati o tome jer bih zašao u prepričavanje filma, a i pokvario bih vam uživanje jer ćete sami ionako uživati u njemu, ali pomenuću recimo samo simpatičnu buckastu gospođu u žućkastoj haljini koja na kontrolnom punktu pitaju koliko ostaje a ona kaže "dve nedelje". Da li se sećate originala i šta tada bude?

Konkretnih zamerki na film ima i one su prvenstveno prisutne ako se porede 'Totalni Opoziv' filmovi iz 2012. i 1990. godine. Daglas Kvejd koga igra Arnold Švarceneger je realističniji nego lik koga je Kolin Farel odigrao, bezlično, bez harizme. Mars i radnja na njemu su bolje obrađeni u originalu nego situacija u aktuelnom filmu, a i sama priča originalnog književnog dela (Philip K. Dick - "We Can Remember It For You Wholesale") je kvalitetnije obrađena. Čak i specijalni efekti dvadesetak godina kasnije nisu toliko kvalitetniji, ako možda ne računamo virtualne gradove na više nivoa. Sam Arnold Švarceneger koji ima diskutabilne glumačke kvalitete (poštovanje prema njegovom fizičkom izgledu, bodibilding titulama i filmovima koji su ga proslavili) bolje je odglumio ulogu i jače drži pažnju, a ovde se na kompjuterskoj animaciji postavlja temelj filma sa primesama pokušaja neke dublje priče. I sam pojam robota koji se ovde uključuju u radnju je prilično nejasan - pominje se da će roboti zameniti ljude na poslovima (što ne treba da se posebno naglašava i da se smatra kao nekom posebnom pretnjom u budućnosti jer je to već sada realnost u mnogim granama industrije) i da je to najveća pretnja za čovečanstvo a nije jasno obrađeno ili naglašeno tako da taj element priče ostaje na slepom koloseku. Čak i pojava 'crnog' robota je tek nejasna i dodatno komplikuje misteriju robota.

Totalni Opoziv (2012) je solidan film koga bi trebali pogledati prvenstveno u bioskopu jer efektne scene neće imati istu jačinu kada se gledaju kod kuće ma koliko veliki tv imali i koliko god dobro ozvučenje. Naziv filma je verovatno trebao reditelju Lenu Vizmanu da bude mamac za ljubitelje originala i na tu kartu se verovatno i igralo ali izbor naslova i asocijacija na original je samo još jedna negativna stvar - film je dovoljno dobar da mu zvučno ime nije ni trebalo, a i glavni glumci koji učestvuju u njemu privućiće dovoljno svojih fanova ma šta da igraju i nevezano za žanr. Takođe, Vizman je sigurno direktno i odgovoran na izbor Kejt Bekinsejl koja je inače njegova supruga i kojoj obično daje glavne uloge u svojim filmovima.

Pogledajte Totalni Opoziv (2012), ali pre toga isključite sva sećanja na original Pola Verhovena, više ćete uživati u aktuelnoj verziji koja je pravi opušteni letnji hit.

SR
Podeli:



Preporucujemo