•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Double Indemnity (1944)

Dvostruka obmana (eng. Double Indemnity) je američki film noir iz 1944. koga je režirao Billy Wilder prema istoimenom romanu Jamesa M. Caina. Radnja se odvija oko prodavača osiguranja koga femme fatale nagovori da ubije njenog supruga. Priča se zasniva na istinitom događaju, tzv. Snyder-Gray slučaju, po kojem su kasnije snimljeni i filmovi Poštar uvek zvoni dvaput i Telesna vrućina. Film je označio prvi veliki uspeh u Wilderovoj rediteljskoj karijeri. "Dvostruka obmana" se nalazi i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na sajtu IMDb.com.

Los Angeles. Walter Neff, prodavač osiguranja, je ranjen pa se vraća u svoju kancelariju u kompaniji „Pacific All Risk insurance Co“. Uzima diktafon i počne da priča šta se dogodilo; radnja se vraća par meseci unazad. Tada je Walter jako dobar prijatelj svog neobičnog šefa Keyesa koji je šampion u otkrivanju prevara ljudi koji žele isplatu osiguranja za lažne nesreće. Keyes se stalno hvali da ima u sebi jednog “čovečuljka” koji mu stalno pomaže da otkrije prevare. Walter odlazi u bogatu vilu porodice Friedrichson kako bi obnovio njihovo automobilsko osiguranje, ali tamo nailazi na plavokosu Phyllis Friedrichson, suprugu gospodina Friedrichsona. Ona mu da naslutiti da se zanima za njega. Ali kada ga zamoli da joj da životno osiguranje za njenog supruga, o kome ovaj ne bi trebao ništa da zna, Walter postane sumnjičav i napušta kuću.

Ipak, ona se pojavi u njegovom stanu, zavede ga, ispriča mu kako je njen suprug zlostavlja i da ima fantazije da ga ubije. Iako ga to isprva prestravljuje, Walter pristane da napiše lažno životno osiguranje za njenog supruga i da joj pomogne da ga ubije. Dogovore se da bi bilo najbolje likvidirati i postaviti da izgleda kao da je poginuo u nesreći u vozu, jer je odšteta za takvu neverovatnu nesreću 100.000 $. Ona mu ispriča da je suprug slomio nogu, ali da će ipak obaviti poslovno putovanje i uzeti voz. Te noći Walter je jako nervozan, ali ipak obavi plan; sakrije se u automobil dok Phyllis u njega uvede svog supruga. Ona skrene u jednu mračnu ulicu i tamo mu Walter slomi vrat. Onda se presvuče u njega i stavi gips na nogu, a lice sakrije kako ga niko ne bi mogao prepoznati u vozu. Usred vožnje siđe s voza i sa Phyllis postavi leš njenog supruga na šine kako bi izgledalo kao nesrećni slučaj. Walter se najviše boji detektivskih sposobnosti Keyes – ovaj isprva prihvati da se radi o nesrećnom slučaju, ali promeni mišljenje kada mu „čovečuljak“ savetuje da tu nešto ne valja. Walter savetuje Phyllis da se ne vide neko vreme, a iznenadi se kada sretne Lolu, ćerku gospodina Friedrichsona, koja mu ispriča da je Phyllis podla žena koja je ubila njenu majku kako bi se dočepala novca. Walter ubrzo otkriva da Phyllis ima još jednog ljubavnika koji se zove Nino Zachetti. Shvativši da je prevaren, Walter ode u njenu kuću...

Film Double Indemnity je imao 7 nominacija za Oscara (najbolji film, režija, scenarijo, glavna glumica Barbara Stanwyck, muzika, fotografija, zvuk)

Prijem kritičara je bio gotovo jednoglasno vrlo povoljan, tako da se danas "Dvostruka obmana" smatra klasikom kinematografije. U svojoj recenziji filma, kritičar Ken Hanke je napisao: "Klasični film noir i klasični Billy Wilder. Šta se još više može tražiti?", a Phil Villarreal: "Ovaj fascinantan film, uvek prigodan za ponovno gledanje, je istuširan sa sedam nominacija za Oscara ali nije osvojio nijedan... Oscari su stvoreni za debatu i drugo nagađanje, ali je nezamislivo kako "Dvostruka obmana" nije osvojila barem nagradu za scenarijo. Film je rasni film noir, sa čvrstom pričom, pun bogatih, oštrih dijaloga. Genijalni scenarijo je rezultat konstantnog procesa pisanja između Wildera i Raymonda Chandlera. Scenarijo je sebi obezbedio još veću slavu od one koje bi mu mogla dati bilo kakva nagrada. Oštri dijalozi filma se izdvajaju i ostaju u vašem sećanju; oni su podsvesni magnet koji vas tera da ga stalno ponovno gledate i upadnete u njegovu klopku".

Roger Ebert je film čak stavio na listu svojih velikih filmova: "Kada danas gledam na film i ono na šta nas on želi naterati da razmišljamo, čini mi se da se ne bavi romansom ili krimićem, nego ponašanjem. Ovi likovi su otrovani svojim vlastitim stilovima. Stilovima koje su naučili u filmovima, radio emisijama i detektivskim časopisima. Kao da ih je izmislio Ben Hecht kroz svoje kriminalističke dijaloge. Walter i Phyllis su pulp likovi sa malo psihološke dubine, a to je baš to što je Billy Wilder i hteo. Njegovi najbolji filmovi su sardonične komedije, a u ovom, Phyllis i Walter izvedu lošu šalu na račun jedno drugoga... Oboje su privučeni ne toliko zločinom koliko uzbudljivom spoznajom da to čine sa drugom osobom. Ljubav i novac su samo detalji. Samo ubistvo supruga ispada njihova afera za jednu noć".

Zanimljivosti vezane za film:
* Walter Neff, glavni lik u priči, se u prvobitnom scenariju zvao Walter Ness, ali mu je reditelj Billy Wilder promenio ime kada je saznao da zaista postoji čovek sa imenom Walter Ness u Beverly Hillsu koji radi kao prodavač osiguranja.
* Dick Powell je žarko želio da igra glavnu ulogu u filmu, ali je već bio pod ugovorom od strane drugog studija.
* Wilder je dobio ideju da crnokosa Barbara Stanwyck nosi plavu periku. Nakon mesec dana snimanja, Wilder je odednom shvatio kako je loše izgledala, ali je već bilo prekasno sve ponovno promeniti, pa je kasnije izjavljivao da je to napravio namerno.
* Scenarista Raymond Chandler se toliko svađao sa Wilderom, koji ga je kritikovao zbog alkohola i cigareta, da je u jednom trenutku napustio snimanje.
* U prvobitnom kraju, Keyes je gledao Waltera kako odlazi u plinsku komoru nakon što je uhapšen. Ali Wilder je ipak odlučio da izbaci tu sekvencu i staviti drugu vrstu kraja.

Žanr:krimi, drama, crno-beli
Reziser:Billy Wilder
Scenario:Billy Wilder
Uloge: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson
Uzrast:NR
Award:1 osvojena
Studio: Paramount Pictures
Zemlja:United States
Website:www.paramount.com
Jezik:Engleski
Trajanje:107 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....