•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf (International Film and Music Festival Küstendorf) je filmski i muzički festival osnovan 14. januara 2008. u selu Drvengrad na brdu Mećavnik kod Mokre Gore. Osnivač, direktor i selektor festivala je filmski reditelj Emir Kusturica. Kustendorf filmski festival je zamišljen kao mesto susreta mladih filmskih stvaralaca i studenata režije koji učestvuju u takmičarskom delu sa svojim filmovima kratkog metra, i afirmisanih svetskih reditelja i glumaca čiji se filmovi prikazuju van takmičarske konkurencije. Festival je stvoren i kao susret muzičkih sastava.

Svake godine se dodeljuju tri glavne nagrade: Zlatno jaje, Srebrno jaje i Bronzano jaje.

2008.

Prvi festival je organizovan od 14. do 21. januara 2008. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Program je obuhvatao pet celina: takmičarski deo za filmove studenata filmskih škola, retrospektiva velikana, retrospektiva - ruski film, savremene tendencije i evergrin.

Festival je otvorio ruski reditelj Nikita Mihalkov, a ukupan broj filmova u svim selekcijama je bio 48. Najzapaženije bilo sahranjivanje filma „Umri muški 4“ (Die Hard 4) na Groblju loših filmova koje je obavljeno uz posmrtni govor koji je održao Emir Kusturica.

Predsednik žirija je bio austrijski reditelj Peter Handke.

„Zlatno jaje“ je dobio španski režiser Hose Iglesias za film „Između“ ( „Between“), „Srebrno jaje“ je dobio britanski reditelj Martin Hempton za dokumentarni film („Possessed“) a „Bronzano jaje“ kolumbijski reditelj Franko Loli za film „Kao i svi ostali“.

2009.

Za nagradu „Zlatno“, „Srebrno“ i „Bronzano jaje“ takmičili su se filmovi studenata filmskih škola iz 16 zemalja: Velike Britanije, Gruzije, Egipta, Italije, Japana, Kube, Meksika, Nemačke, Poljske, SAD, Slovačke, Srbije, Turske, Češke Republike, Škotske i Španije. Žiri su sačinjavali filmski umetnici Anica Dobra (predsednica žirija), Đan Luka Farineli i Karl Baurmagartner. Specijalni gost Kustendorf filmskog festivala 2009. je bio američki režiser Džin Džarmuš.

Nagradu „Zlatno jaje“ je osvojio japanski reditelj Koki Kasei za film „Godog“, „Srebrno jaje“ nemačka režiserka Nina Vuković za film „Mikijeva balada“, a „Bronzano jaje“ Ši - Ting Hung za film „Viola“.

Akreditovani novinari su svoju nagradu dodelili domaćem reditelju Draganu Mišiću za film „Muha“.

2010.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2010. godine je održan od 13. do 19. januara 2010. Imao je sledeće celine: Retrospektiva velikana, Savremene tendencije, Evergirn (EVERGREEN), prateći filmski, te muzički program. U muzičkom programu nastupilo je nekoliko evropskih muzičkih sastava. Specijalni gost Festivala je bio američki glumac Džoni Dep.

U takmičarskom programu, za nagrade „Zlatno“, „Srebrno“ i „Bronzano jaje“, takmičilo se 28 filmova iz 18 zemalja: Austrije, Belgije, Bangladeša, Bugarske, Velike Britanije, Izraela, Kube, Litvanije, Meksika, Nemačke, Poljske, Rusije, SAD, Srbije, Slovačke, Francuske, Češke Republike i Švajcarske.

Međunarodni žiri činili su: strip autorka i režiserka iz Irana Maržan Satrapi (predsednica žirija), producentkinja i filmska autorka iz SAD Sara Drajver i holivudski producent Džonatan Vajsgal.

Nagrade

Pobednik festivala je desetominutni francusko-izraelski film „Izgubljeni raj“ (engl. Lost Paradise) režisera Mihale Brezis i Odeda Binuna. Predsednica žirija Maržan Satrapi, Brezisovoj je uručila „Zlatno jaje“, a osnivač festivala Emir Kusturica mladoj autorki je darovao jednomesečni boravak u Drvengradu.

Drugu nagradu - „Srebrno jaje“ je dodeljeno češkom filmu „Baba“ (engl. Baba), autorke Zuzane Kirherove-Špidlove. „Bronzano jaje“ pripalo je litvanskom filmu „Lernavan“ (engl. Lernavan) jermenskog reditelja Marata Sargsijana.

2011.

Četvrti put pod geslom Odissey Kustendorf, Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, održan je od 5. do 11. januara 2011. godine u Kustendorfu na Mokroj Gori. Kao uvod u ceremoniju svečanog otvaranja, prikazana je druga epizoda dokumentarnog serijala Zlatne šezdesete posvećena češkom režiseru i pedagogu Otakaru Vavri. Ovaj dokumentarni projekat iz 26 epizoda predstavlja portrete najvažnijih delatnika čehoslovačkog filma 60-ih godina HH veka. To je bilo vreme Čehoslovačkog novog talasa. Kao deo svečanog otvaranja Kustendorfa 2011., u galeriji „Macola“ je otvorena i izložba fotografija italijanskog fotografa i snimatelja Artura Cavatinija Trenuci u pauzama filma „Sladak život“. Izloženo je 20 crno-belih fotografija nastalih 1960. godine tokom snimanja filma Federika Felinija Sladak život.

Sam čin svečanog otvaranja festivala je propraćen performansom Neleta Karajlića i No smoking orkestra uz scene filma Federika Felinija Amarkord.

Najznačajnija festivalska celina - Retrospektiva velikana, bila je posvećena iranskom režiseru Abasu Kjarostamiju koji je bio specijalni gost festivala. Petog dana je u Drvengrad došao i meksički glumac i režiser Gael Garsija Bernal.

Tokom 7 dana trajanja festivala, odražan je niz radionica filmskih radnika: sa Filipom Remundom, Abasom Kjarostamijem, Finom Gjerdrumom, Janom Hrebejkom i Petrom Jarčovskim i sa Nikitom Mihalkovim.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, takmičilo se 20 ostvarenja iz 12 zamalja. Članovi žirija bili su: producenti Vensan Maraval i Ričard Brik i profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu Iva Draškić-Vićanović.

Među gostima festivala bili su: Otokar Vavra, Nikita Mihalkov, Erik Pope, Filip Remunda i Jan Hrebejk.

Posle filmskih projekcija i radionica, bili su organizovani muzički koncerti različitih muzičkih grupa.

Nagrade

Treću nagradu Bronzano jaje dobio je film „Zlatna liga“ srpskog režisera Ognjena Isailovića. Druga nagrada Srebrno jaje, dodeljena je poljskom filmu „Sutra ću otići“, autorke Julije Kolberger.

Pobednik festivala i dobitnik Zlatnog jajeta u konkurenciji 20 filmova iz 13 zemalja je ruski film „Šansa“ iz 2010. godine, režiserke Sonje Karpunine. Nagrada je dodeljena uz obrazloženje žirija da je prepoznao „originalan i efektan stil filma koji je ispunjen životom i energijom“.

Nagradu kritike dobio je libansko - američki film „Peta kolona“, režiser Vatčea Bulgurdžijana. Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju kameru dobio je švedski film „Kuan“ i rad kamermana Johana Holmkjuista.

2012.

Od 17. do 23. januara 2012. godine bio je održan peti „Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf“. U glavnom, takmičarskom programu, bilo je prikazano 20 filmova iz: Belgije, Velike Britanije, Estonije, Italije, Kanade, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske, i Španije.

Žiri su činili iranska glumica Lejla Hatami (predsednik žirija), francuski producent Pjer Edelman i srpski glumac i producent Zoran Cvijanović. Nagradu za najbolju kameru ”Vilko Filač” ove godine dodelio je poznat češki kamerman Martin Šec i Svetolik Mića Zajc, srpski motažer i dizajner zvuka. Selektor takmičarskog programa je bila Dunja Kusturica.

Prateći programi ovogodišnjeg festivala su:

  • Retrospektiva velikana - glavni prateći program u kom je počasni gost bio južnokorejski i turski reditelji Kim Ki-Duk i Nuri Bilge Džejlan.
  • Savremene tendencije u kojem su se prikazali neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije. Autori filmova su nakon projekcija održali filmske radionice sa posetiocima festivala.
  • Novi autori, novi program u kom su se predstavili debitantski filmovi mladih autora.
  • Velika glumačka dostignuća gde su bili predstavljeni neki od najznačajnijih filmskih ostvarenja i glumačkih imena.
  • Prateći program predstavljao je četiri ostvarenja mladih filmskih autora: „Balkanska zvezda“ ruskog režisera Andreja Gligorjeva u kome se predstavlja jedan od pogleda na život i delo Emira Kusturice; „Crvenkapa“, Zorana Tairovića koji govori o kulturi i tradiiji romskog naroda; film „Milena“ režiserke Čarne Radoičić u kom se opisuje delo srpske slikarke Milene Pavlović Barili; i kratki diplomski film „Sada srećna“ Frederike Aspok, koji je na Filmskom festivalu u Kanu 2004. godine osvojio prvu nagradu programa Sinefondasion.
  • Muzički program - dešavao se svake večeri nakon filmskih projekcija i radionica na kom su nastupile muzičke grupe iz Rusije, Holandije, Moldavije, Meksika i Srbije.

Nagrade

Dodeli nagrada prethodila je premijera kratkometražnog igranog filma Emira Kusturice "Naš život" čiji je scenario napisala Dunja Kusturica, u segmentu omnibusa filmova Razgovor sa bogovima.

Nakon projekcije, studenti učesnici takmičarskog programa su dobili specijalne diplome kao znak sećanja na boravak na Kustendorfu.

Nagrada kritike dodeljena je poljskom reditelju Bartlomeju Zmudi za film Barbakan.

Nagrada „Vilko Filač“ za najbolju kameru dodeljena je srpskom filmu "Od pepela" i radu kamermanke Tatjane Krstevski.

Treću nagradu Bronzano jaje dobio je film „Glazgov“ poljskog režisera Pjotra Subotka. Druga nagrada Srebrno jaje, dodeljena je srpskom filmu „Momci“, autorke Jelene Gavrilović.

Pobednik festivala i dobitnik Zlatnog jajeta u konkurenciji 20 filmova je španski film „Selo Alto Sause“, režisa Fernanda Pomaresa. Nagrada je dodeljena uz obrazloženje žirija da film "transformiše delove vesti u emotivno i poetično delo koje stilski podiže ovu temu na viši nivo".

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...