•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rear Window (1954)

Prozor u dvorište (eng. Rear Window) je kriminalistički film Alfreda Hitchcocka koji je baziran na priči autora J. M. Hayesa i C. Woolricha Moralo je biti ubistvo. Mnogi kritičari smatraju da je ovo jedan od Hitchcockovih najboljih filmova.

L. B. Jeff Jeffries je poznati fotoreporter koga je traženje ekskluzivnoga ugla snimanja na automobilističkim trkama stajalo teškoga preloma noge. Nenaviknut na mirovanje, prisiljen je ograničiti svoj do juče neomeđeni svet na prostor koji obuhvata pogled sa sobnog prozora i vreme između poseta njegove lepe devojke Lise i patronažne sestre Stelle. Na vlastito čuđenje ubrzo otkriva da i mikrokozmos jednog običnoga gradskoga dvorišta može skrivati neizmerna uzbuđenja i strašne tajne. Posebno ga uznemiruju čudna dešavanja u stanu u kome s' bolesnom ženom živi trgovački putnik Lars Thorwald. Da li nehotice svedoči okrutnome ubistvu ili je, odjednom privezan za invalidska kolica, počeo viđati stvari koje se nisu dogodile?

U izuzetnom opusu najvećeg majstora filmske napetosti, Alfreda Hitchckocka, "Prozor u dvorište" zauzima posebno istaknuto mesto. Nizanjem subjektivnih kadrova u kojima očima glavnoga junaka posmatramo dešavanja u jednom gradskom dvorištu, kultni filmaš postepeno gradi napetu i složenu priču prepunu ironičnog humora, ali i izuzetne dramatičnosti. Uz stilsku i narativnu inovativnost, film je zanimljiv i po uspešnom objedinjavanju različitih žanrova, od detekcijskog, kriminalističkog pa do ljubavnog. "Prozor u dvorište" jedno je od onih filmskih dela koja se mogu gledati bezbroj puta, uvek nam otkrivajući neki novi sloj ili pojedinost. Takođe, reč je i o jednom od filmova o kojima je napisano najviše teorijskih stranica. Uz 4 nominacije za Oscara (kolor fotografija Roberta Burksa, režija, scenario Johna Michaela Hayesa i zvuk Loren L. Ryder), film je svome autoru doneo nagradu za najbolji film Britanske filmske akademije, a G. Kelly priznanja američkog National Boarda of Review i njujorškog Film Critics Circlea. Godine 1997. film je uvršten u U.S. National Film Registry, a godinu dana kasnije na popis 100 najvećih američkih filmova svih vremena. Ulogom Jeffa Jeffriesa, oskarovac J. Stewart dodao je svom impozantnom opusu nove vrednosti, a još jednu izvrsnu epizodu ostvarila je T. Ritter (Ptičar iz Alcatraza, Neprilagođeni) kao bolničarka Stella.

Rear Window je odličan, napet i pre svega zanimljiv film i kao takvog vam ga toplo preporučujemo.

Žanr:Misaterija, Romansa, Triler
Godina:1954
Reziser:Alfred Hitchcock
Scenario:John Michael Hayes, Cornell Woolrich
Uloge:James Stewart, Grace Kelly i Wendell Corey
Award:Nominacija za 4 Oskara, druge 4 nagrade i 5 nominacije
Box office:30,000,000 USD
Studio:Paramount Pictures
Zemlja:United States
Jezik:English
Trajanje:112 min
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...