•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Groundhog Day (1993)

"Beskrajni dan" (engl. "Groundhog Day") je američka fantastična romantična komedija iz 1993. koja govori o ciničnom meteorologu, Philu Connorsu (Bill Murray), koji proživljava stalno isti dan. Andie MacDowell glumi Ritu, njegovu novu producenticu. Film je režirao Harold Ramis, a scenarijo su napisali Ramis i Danny Rubin.

Na premijeri je film bio umereno hvaljen od kritike, ali s vremenom je stekao još veću reputaciju i postao sastavnim delom kulture kada se treba opisati nešto što se stalno ponavlja i nikada ne menja. Nalazi se i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na sajtu IMDb.com, 2006. je bio jedan od 25 filmova koji su prihvaćeni da budu uključeni u Državni filmski regista, Američki filmski institut ga je 2000. stavio na 34. mesto na listi "100 godina...100 smeha" a od 2008. i na 8. mestu na listi "10 najboljih filmova fantastike". Uz to, Ceh pisaca Amerike je stavio scenarijo na 27. mesto na listi "101 najboljih scenarija ikada napisanih".

2009. američki književni teoretičar Stanley Fish uvrstio je film među deset najboljih američkih filmova svih vremena.

Dan mrmota je američki praznik u gradiću Punxsutawneyju koji se održava svake godine 2. februara. Svakog jutra tog datuma lokalni predstavnici bude mrmota iz zimskog sna i prema verovanju on previđa vreme - ako vidi svoju senu, sledi još 6 nedelja zime, a ako je ne vidi, sledi rano proleće. Televizijski meteorolog Phil Connors, cinični čovekomrzac, stiže zajedno sa producenticom Ritom i kamermanom Larryjem kako bi snimio reportažu o tom događaju u 6 ujutro. Nakon bezvoljno obavljenog posla Phil se sledeći dan budi u motelu opet u 6 ujutro, ali iznenadi se da datum nije 3. februar, nego ponovno 2. februar. On je jedina osoba koja to primeti dok se svi drugi ponašaju kao i dan ranije, tako da je primoran opet snimiti reportažu i ponoviti sve svoje dijaloge još jednom. Sutradan se budi i shvati da je opet 2. februar, i tako svaki dan, dok ne shvati da je u klopci. Pošto mu se Rita sviđa (iako ona o njemu misli da je samoživi muškarac) daje sebi zadatak da je u tom jednom danu osvoji.

Teško mu je izaći iz svoje kože, svog karaktera ali ima jednu prednost. On jedini zna da se dan u tom gradiću ponavlja i na sve se moguće načine pokušava umiliti Riti (saznaje njene stavove o životu, nauči da svira klavir...). Ali, ne uspeva. Čak joj i ispriča o svojoj dilemi i ona mu poveruje i zajedno s njim provede noć ali nestane tačno u 6 ujutro. Čak ga ni samoubistvo ne može spasiti od rutine 2. februara. Onda jednom odluči da ulepša sebi dan, situacije malo prilagodi sebi, promeniti svoju perspektivu i uživa u svemu. Pomogne na puno ljudi (pošto unapred zna kakve će ih sve nedaće snaći tokom dana) i postane najpopularnija osoba grada, i nastupi na zabavi svirajući klavir, gde spontano privuče pažnju Rite koja završi s njim u krevetu. Iduči dan se budi, ali na njegovo iznenađenje ona je još uvek u njegovom krevetu i više nije 2., nego 3. februar.

Ideja filma o jednom događaju koji se neprestano ponavlja se zasniva na kratkoj priči "12:01 PM" koju je napisao Richard Lupoff 1973. Po njoj je 1990. snimljen i kratki, 25-minutni film, "12:01" u kome je glumio Kurtwood Smith i sam Lupoff. Razlika je međutim što se u tom filmu glavni junak našao zarobljen u samo jednom satu koji se uvek ponavlja od 12:01 do 13:00, kada se vreme opet vrati na 12:01. Zanimljivo, za TV je snimljen i triler "Minut posle ponoći" u kojem se junaku ponavlja ceo dan a koji je objavljen iste godine kao i "Beskrajni dan", 1993. Ipak, "Beskrajni dan" pojavio se ranije, u februaru, dok je "Minut posle ponoći" objavljen u julu.

Retki kritičari su prigovarali, dok je većina hvalila film. Kritičar Ross Anthony u svojoj je recenziji napisao: "Ovo je prekrasan film. Na površini šašava komedija, čak i farsa. Ali pažljiviji pogled otkriva lako neprimećenu lepotu" dok je Mike Gregory tvrdio: "U deceniji obileženom od "Zgodne žene" i "Odbegle mlade", najbolja romantična komedija proizišla iz Hollywooda nije posedovala niti nastupe Julije Roberts niti Richarda Gerea. Sredovečni, donekle neugledni i cinični Bill Murray bio je u 1993. neobičan idol. Ali "Beskrajni dan" ponudio je najsvežiju, najduhovitiju i najdirljiviju kombinaciju romanse i komedije u 90-ima... "Beskrajni dan" dao je tom komičaru najbolju ulogu njegove karijere (izuzev filma "Tajkun iz Rushmorea"). Da je to bilo sve, bilo bi dovoljno da film zasluži pohvalu. Ali ono što ga stavlja na panteon velikih holivudskih komedija je to da uspeva biti divlje duhovita komedija bez da ispadne moronska, romantična bez da ispadne nametnuta i dubokoumna bez da ispadne propovedačka... Shvatam da će moja odluka da proglasim "Beskrajni dan" najboljim filmom 90-ih naterati mnoge čitaoce da se počešu po glavi ili upitaju da li imam ukusa. Ali ovo je izdaleka najbolja mainstream komedija koja je izašla iz Hollywooda u poslednjoj deceniji".

Bill Rendall je utvrdio: "Kada bi morao odrediti svoj najdraži film, onda bi to bio "Beskrajni dan". To je komedija, fantazija, romansa i moralna priča u jednom. U filmu Bill Murray glumi čoveka koji se oslobađa ograničenosti koje su obiležavale njegov život". David Bezanson je zaključio: "Briljantno, piskavo, dobroćudno i pametno su samo neke od pohvala koje mi filmski kritičari ne koristimo često, ali sve se primenjuju na ovaj film". Robert Rotten je primetio: "Ovo je jedna od najboljih komedija koje sam ikada video... Umesto da vidi kako bi život bio grozan bez njega, junak vidi koliko život može biti vredan kada on ima nešto pozitivno ponuditi ljudima".

Jeffrey Westhoff je zapisao: "Na kraju, "Beskrajni dan" je čarobna priča o iskupljenju. Ramis poštuje gledaočevu inteligenciju na svakom koraku. Nijedan zaplet u priči nije previše objašnjen, a kada se film dotakne duhovne dimenzije, nije niti sentimentalan niti dogmatičan. Tu ima smeha od početka do kraja, ali ovog puta Murray i Ramis daju toliko puno više. Pouka priče - budi dobar prema ljudima oko sebe - je jednostavna, ali film ju ostvaruje tako iskreno da ta stara poruka zaista deluje autentično. Kroz svoju jednostavnost, "Beskrajni dan" ostvaruje ljepotu". Roger Ebert mu je isprva dao 3 od 4 zvezde pa ga uporedio sa klasikom "Divan život", ali je par godina kasnije priznao da mu se film sve više sviđa pa ga je uvrstio na svoju listu "Velikih filmova".

Groundhog Day je odličan film i ima mnogo razloga zbog čega ga trebate pogledati.

Žanr:Komedija, Drama
Godina:1993
Reziser:Harold Ramis
Scenario:Danny Rubin, Harold Ramis
Award:Dobitnik BAFTA film nagrade, drugih 5 nagrada i 7 nominacija
Studio:Columbia Pictures Corporation
Zemlja:United States
Jezik:English | French | Italia
Trajanje:101 min
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu